Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
08-01-2021, 23:04:14

Dorka na rehabilitacje chodzę, raz w tygodniu prywatnie. W tym nie byłam bo młody chory, nie miałam kierowcy. Ale od wczoraj to mam wrażenie, że jestem świeżo po zabiegu fakt, czuje, że cała spięta jestem. Czekam na dzień kiedy nic nie będzie boleć (wierzę, że nadejdzie) Dorka jesteś tego przykładem

Fizjoterapeuta mi powiedział właśnie, że nad postawą będziemy też pracować, ramiona ciągnę do przodu i głowa też wysunięta. Na wszystko trzeba czasu, jak się pół życia złe nawyki nabrało.
13.11. 2020 Dyscektomia C4/5 i C5/6 sposobem Smith-Robinson. Implantacja klatek szyjnych LFC (rozmiary 5 i 4)
Forumowiczka
08-01-2021, 23:07:07

O kochana to trochę Ci zazdroszczę. U mnie była masakra, drętwienie lewej ręki, kłucia, czasem nie czułam prawie niczego. Miałam już w tamtym roku iść na zabieg ale wyprzadzil mnie lędźwiowy. Nie wiedziałam co operować w pierwszej kolejności. Niestety nie mogłam już chodzić więc musiał to być lędźwiowy. Co nie znaczy że szyjny odpuścił. A ostatnie pół roku przed zabiegiem to już była masakra, wszystko leciało z ręki. Dobrze, że ruszyły te zabiegi bo pewno nadal by człowiek cierpiał a tak to mam już za sobą.
18.07.2019 L4-L5-S1 implantacja dystraktorów międzykolczystych Bac Jac 16.09.2020 Dyscektomia C4/5 5/6 6/7 sposobem Smith-Robinson, implantacja klatek szyjnych LFC, stabilizacja płytką szyjna Biomet odbarczanie kanału kręgowego
Forumowiczka
08-01-2021, 23:09:53

Daagula, to co napisałaś. Nawyki z całego życia nie da się tak szybko zniwelować. Mam to samo. Ale powoli do przodu
18.07.2019 L4-L5-S1 implantacja dystraktorów międzykolczystych Bac Jac 16.09.2020 Dyscektomia C4/5 5/6 6/7 sposobem Smith-Robinson, implantacja klatek szyjnych LFC, stabilizacja płytką szyjna Biomet odbarczanie kanału kręgowego
Początkująca
10-01-2021, 01:56:35

MartaBcn 2021-01-08 16:34:35
Dzięki wszystkim za odp w sprawie kołnierza. Wczoraj dzwonili i wszystko już wiem 😜 Za szybko się tutaj wyrwałam.
Czytając Wasze wpisy o męczących dolegliwościach, napisze tylko, że ja się mecze już 11 lat, ale od pół roku tak się nasiliło, ze nie ma już innej opcji jak operacja. A depresja to chyba normalka 😞
Od kilku dni doszło uczucie zatkanych uszu, nie wiem czy to od tego, tak podejrzewam 🤓
Dzisiaj rano miałam wymaz, jeśli wynik jest neg we wtorek będą mnie operować.
Pozdrawiam i życzę wszystkim zdrowia.
Niesamowite, ze tak dlugo wytrzymalas. Ja mecze sie dopiero 5 miesiecy i jestem juz prawie jak roslina. Ciagle mnie boli. Stracilam tez samodzielnosc. Naszczescie mama pomaga.
Moze mialas takie przychodzace i odchodzace bole. Niektorzy tak maja jak przepuklina czy wypukline nie jest duza.
U mnie nie chcieli operowac, bo mialo przejsc, a nie przeszlo. Przepuklina jest zbyt duza i uciska na korzenie rdzeniowe ciagle.
Operacja teraz w tej pandemii jest ryzykowna, wedlug mnie. Bardzo sie boje. Czekam, az pandemia troche sie wycofa, chyba ze bedzie mnie tak bolec, ze bede wyla z bolu.
Napisz jaka operacje bedziesz miec i jak do Ciebie podszedl neurochirurg, czy sprawial wrazenie kompetentnego. Trzymaj sie cieplo w tej zimowej aurze.
gość
10-01-2021, 21:38:13

tutef 2018-02-03 19:00:48
witajcie
dawno nie zaglądałam i jeszcze dawniej nie pisałam, z osób które w 2014 roku dodawały mi otuchy nie ma nikogo a szkoda, bo chciałabym powiedzieć jak bardzo mi pomogli być w stanie w jakim jestem. Trzech najbardziej znanych neurochirurgów kierowało mnie bezwzględnie na operację natomiast mój rehabilitant stanowczo mówił nie i miał rację . Dyskopatia szyjna C4/C5 z uciskiem na rdzeń.Trzy lata codziennych ćwiczeń, co tydzień basen i życie z ograniczeniami bo pewnych rzeczy po prostu nie wolno i one wywołują objawy.Da się zyc a zoperować się zawsze zdążycie. Pozdrawiam
gość
10-01-2021, 21:43:21

Tutef, skąd jesteś? Chciałabym trafić do takiego fizjoterapeuty.
Kasia, Warszawa
Forumowiczka
11-01-2021, 08:36:20

Niekoniecznie się z tym zgadzam. Oczywiście w niektórych przypadkach lepiej jest wstrzymać się ale to zależy od wielu rzeczy. Ja sobie nie wyobrażam życia z takim bólem z przed operacji, jeszcze przy dzieciach, ciągła złość, irytacja, że boli. Jeśli ktoś jest w stanie to znieść to niech czeka z operacją. U mnie to bardzo wpływało również na psychikę. Też miałam ucisk na rdzeń, stenoze bezwzględna i mogłam czekać. Ale jeśli przypadkiem doszłoby do uszkodzenia rdzenia to to już są nieodwracalne skutki czekania.Wiem, operacja to też jest ryzyko ale podjęłam się jej i nie żałuję, nie jest kolorowo cały czas, pojawiają się bóle, trzeba na pewne rzeczy uważać ale wolę to niż ból który miałam przed, a przede wszystkim mam spokojniejszą głowe.
Oczywiście jest to kwestia indywidualna, każdy sam decyduję o swoim życiu i wie ile może znieść. Ale każdy powinien być też świadomy możliwych skutków każdej z decyzji i samodzielnie ją podjąć, bez wpływu nikogo innego, bo nikt za nas tego nie znosi.
13.11. 2020 Dyscektomia C4/5 i C5/6 sposobem Smith-Robinson. Implantacja klatek szyjnych LFC (rozmiary 5 i 4)
Forumowiczka
11-01-2021, 09:13:05

Tak jak napisała Daagula, wszystko zależy od przypadku. Czasem pacjenci na siłę chcą operacji, bo boli kilka tygodni bo słyszą diagnoza przepuklina. Okazuje się, że w tych czasach wiele osób ma ta przypadłość. Samą przepuklinę można jeszcze opanować ćwiczeniami i rehabilitacją, sama na początku tak robiłam ale to wszystko do czasu. Potem uciskaly osteofity i na dodatek zrobiła się stenoza. W takich sytuacjach lepiej nie zwlekać z zabiegiem. Nerwy uszkadzają się do tego stopnia, że po zabiegu nie widać rezultatu operacji. Ucisk znika ale stan nerwów jest tak zły, że ból pozostaje. Dlatego moim zdaniem trzeba mieć trochę szczęścia do dobrego operatora. Sami wiecie, że to jednak duża loteria. Ja na szczęście trafiłam na super doktorka a na dodatek mam świetna neurolog, która sama mi powiadziala, że trzeba przejść zabiegi bo może być tragicznie. Nie żałuję, że poddałam się zabiegom. Zrobiłam to w dobrym momencie i widać duże efekty. Z tego się najbardziej cieszę ☺
gość
11-01-2021, 10:41:39

Dorka, wszystko prawda, co piszesz. Mi po tej długotrwałej stenozie, nerwy uszkodzone odpuścić nie chcą. I jeszcze te komplikacje z operacja i implantem..
Jestem jednak dobrej myśli.
Dziś idę na szczątkowa, prywatna rehabilitację. W środę wizyta w poradni rehabilitacyjnej i zobaczymy co dalej.
W sobotę miałam mieć rezonans sprawdzający, co się dzieje w kanale i co z implantem. Niestety, odmówiono badania z uwagi na zbyt duże ryzyko powikłań. Minął zbyt krótki czas od operacji.
AlusiA68
Forumowiczka
11-01-2021, 11:58:44

Gość 2021-01-11 11:41:39
W sobotę miałam mieć rezonans sprawdzający, co się dzieje w kanale i co z implantem. Niestety, odmówiono badania z uwagi na zbyt duże ryzyko powikłań. Minął zbyt krótki czas od operacji.
AlusiA68
Jakich powikłań? Możesz napisać coś więcej? Masz jakieś przeciwwskazania do rezonansu?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: