Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
08-11-2018, 11:07:36

Słuchajcie Szyjki 😊 ja przez 5 lat przekładam operację
A ten ostatni raz miałam mieć 27.10 iiii pojechałam do doktora prosić o przełożenie, bo weszłam w nową (kolejną i już nie pamiętam którą) terapię i ból zniknął
Nie muszę pisać ile radości mi to dało i nadzei! Niestety...po 2 tygodniach do doktora wróciłam i błagałam o operację.
Powiem szczerze, że nie znałam tematu tak dobrze jak teraz. Odradzali mi operację, ja słuchałam. Ale tu chodzi o to, że ja chodząc z moją przepukliną tyle lat...ona zrobiła spustoszenie. Wytłumaczył mi to obrazowo fizjoterapeuta - wąż do podlewania ogrodu (rdzeń kręgowy), wbijam w niego palec (wylewający się dysk), już nie ma woda swobodnego przepływu (ucisk na worek oponowy i uszkodzenie nerwów korzeniowych). Zabieram swój palec (operacją) i ok ... ale wgniecenie zostało...jak duże? Na jak długo? Pokaże czas i moja praca nad powrotem do zdrowia.
Tu chodzi o spustoszenie jakie robią nam przepukliny. Nastepstwiem jest też mielopatia. I wiecie co? zauważyłam na oddziale, że ludzie którzy mieli operację nosząc przepuklinę kilka tygodni czy miesięcy, szybciej, a właściwie niemal natychmiast dochodzą do siebie.
Oczywiście ja Was nie namawiam. Dzielę się swoim doświadczeniem. Wiem przez co przechodzicie, bo tam byłam. Decyzja jest tylko Wasza
Zdrowia i cudownego dnia
Peryskopki!!!
Operacja 24.10.2018 Discektomia C5 C6 z implantacją krążka m-kręgowego C-DISC (PEEK LfC) nr 4/6
gość
08-11-2018, 12:27:34

Witaski kochani
10.11 .18 minie miesiąc od mojej operacji .
Nie żałuję podjętej decyzji mimo że byli tacy co mi odradzali .Myślę że gdybym nie podjęła decyzji o operacji to już niedługo mogła bym być roślinką.Moje przepukliny były już tak duże że uciskały na rdzeń kręgowy i mogło dojść do jego przerwania .Teraz czuję się coraz lepiej ,i jestem z siebie dumna ,nie leżę ,nie rozmyślam,staram się zaciskać pięści i ruszać do przodu ,co nas nie zabije to nas wzmocni .Jestem inną osobą ,mimo jeszcze nie całkowitej sprawności (szyjka jeszcze się regeneruje )jestem pełna optymizmu i chęci do życia .Widać że czasami warto podjąć decyzję i postawić wszystko na jedną kartę ,ale decyzję każdy podejmuje sam .
Życzę Wam kochani podejmowania trafnych decyzji i dużo zdrówka, uśmiechu i pewności siebie ,mimo bólu ,łez ,i przeciwności losu .
Pozdrawiam serdecznie
gość
08-11-2018, 17:02:40

Dzięki dziewczyny z każddym dniem utwierdza am się w tym przekonaniu że będzie dobrze. 14 mam operacje trzymajcie kciuki pozdrawiam serdecznie Ania
gość
08-11-2018, 17:14:56

Ania
Witaj milutko oczywiście że będzie dobrze ,wszyscy będziemy trzymać kciuki za powodzenie w operacji i szybkiego powrotu do zdrowia.Będziemy też czekać na dobre wieści od Ciebie .Trzymaj się kochana ,pozdrawiam serdecznie
gość
08-11-2018, 17:32:26

Oczywiscie się odezwę... najbardziej przeraża mnie ta intubacji i to że się nie obudzę.... ale z Wami jakoś tak lżej.. Dzięki
Początkująca
08-11-2018, 23:07:47

Nie bój się. Nic nie będziesz pamiętać, tylko chrypka będzie.Czytaj to forum, pisz i pytaj-mnie to pomagało
Operacja 24.10.2018 Discektomia C5 C6 z implantacją krążka m-kręgowego C-DISC (PEEK LfC) nr 4/6
gość
09-11-2018, 17:26:39

Pani Małgorzato
Jak wygląda u Pani rehabilitacja po zabiegu? Jak długo można być na zwolnieniu ? Kiedy można wracać do pracy?
Pozdrawiam Judyta
Początkująca
09-11-2018, 19:35:12

Witajcie Szyjki!
13 idę do lekarza, który zdecyduje kiedy na zaczynam rehabilitację.
Pozdrawiam
gość
09-11-2018, 19:56:22

Gość 2018-11-09 18:26:39
Pani Małgorzato
Jak wygląda u Pani rehabilitacja po zabiegu? Jak długo można być na zwolnieniu ? Kiedy można wracać do pracy?
Pozdrawiam Judyta
Witam Wszystkich :)
Pani Judyto
przyznam uczciwie, że nie przechodzę żadnej rehabilitacji związanej z przebytą operacją. Ja po prostu wracam do formy. Dużo śpię, nigdzie się nie śpieszę, jestem na L4 więc nie mam powodów do stresu, kiedy czuję dyskomfort to kładę się i odpoczywam. Z powodu chorób reumatycznych od tygodnia chodzę do kriokomory (brrr nie cierpię zimna :) , a że leczenie zimnem oddziały-wuje na cały organizm to i na moją szyjkę. Kiedy byłam na etapie planowania operacji to wydawało mi się, że dwa miesiące L4 na pewno mi wystarczą. Teraz jestem dwa miesiące po operacji i wiem, że spędzenie 8 albo i więcej godzin przy komputerze w napięciu i stresie byłoby zaprzepaszczeniem tego co osiągnęłam poddając się operacji. Już wiem, że można być na L4 182 dni, a potem chyba jeszcze na zasiłku rehabilitacyjnym. Nie wybiegam tak daleko, bo jak wspomniałam jestem dopiero dwa miesiące i mam nadzieję, że będę szybko powracać do formy. Na pytanie pracodawcy mam jedną odpowiedz, będę na zwolnieniu tak długo jak będzie to konieczne i ani dania krócej.
Korzystając z okazji ,że mogę ten czas przeznaczyć na podleczenie nie tylko kręgosłupa, ale całego organizmu złożyłam skierowanie do sanatorium. Mam nadzieję, że wyjadę nim skończy mi się L4.
Serdecznie wszystkich pozdrawiam
Małgorzata
gość
09-11-2018, 20:10:44

Witam Joanno. Ja byłam 7.11 u lekarza od rehabilitacji ,zapisali mnie na lipca napisane miałam PILNE.Jestem prawie 8 miesięcy po operacji .Rehabilitacje moge zacząć dopiero po 9 miesiącach i to tylko wirówki w wodzie,żadnych prądów ani masaży .Pani doktor przykazała mi mam wszędzie mówić że mam metal.Pozdrawiam wszystkie szyjki . Ania

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: