Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
07-11-2011, 07:03:50

Hej,milo ze ktos odpowiedzial.Czuje sie zle po operacji.Nie wiem jak spac,a na dodatek kiedys,przed OP lubilam zasypiac podkladajac sobie rece pod glowe.Teraz nie wiem jak ani gdzie trzymac rece gdy sie klade spac,poniewaz mam w obu calych rekach ,szczegolnie w lewej,glownie przedramieniu,ale nie tylko,wrazenie jakby mi je cos " rozpychalo" od wewnatrz i jakby mialy eksplodowac z bolu.Na boku spac wiec nie idzie,rak podlozyc nie idzie pod glowe(wiec trzymam je wzdluz ciala zazwyczaj),jezu! jak to dlugo trwac bedzie!A kolnierz to chyba tez mam o numer za duzy! Gina.
Forumowicz
07-11-2011, 08:26:50

Bomba kolejny pozytywny post przed moim zabiegiem, teraz to juz kaplica totalna normalnie jajko zaraz zniosę ze stresu
gość
07-11-2011, 09:21:31

Raf, proszę nie świruj. Każdy znosi jajko przed operacją. Gina narzeka ponad miarę/wybacz, Gino, pewnie po prostu sytauacja jest swieża dla Ciebie, potem pojdzie z górki. Jesteś typowym przykładem aktywnego czlowieka zapędzonego w chorobę, która spada nagle. Ja też tak miałam, tez byłam szybka i nie umiałam prosic o pomoc. Nauczysz się tego, tylko musisz chcieć umiec zwolnic i inaczej spojrzeć na siebie/. Ja też miałam usuwane kręgi, usztywniona szyję, wsadzono mnie na 7 miesięcy w kołnierz - i wszystko sie da wytrzymac, jesli sie podchodzi do sprawy z nadzieja. Fakt, że pierwsze dni po operacji sa koszmarne, bo nie wiadomo jak spac, ulozyć sie, wszystko dokucza i mówić nie mozna.U mnie wdała sie woda w pluca, więc dodatkowo sie dusiłam przez dlugi czas - ale to nie każdy ma, Rafie.
Gina jest swiezo po zabiegu i takie sensacje sa normalne. Ja miałam to szczęście, ze byłam mocno znieczulana, może i Tobie dadza środki p.bólowe. Jesli nie, to poproś rodzinnego o ich wypisanie /np Zaldiar, Aulin - to mocne leki akurat na bóle pooperacyjne/.
Spanie każdy musi sobie sam wypraktykować - pierwsze ioce sa okropne ale potem da się wyzyć. Ja mam taka specjalna poduszkę firmy drSapporo - kupiłam ja na allegro za 80 zł ale bylo warto. To taka mocno prostokątna, wypełniona termoelastycznymy kulkami, co według ma przewagę nad litym kawałkiem takiej pianki, bo mozna ją dowolnie upchać pod szyję i głowę.
Rafie, nie zbieraj jak odkurzacz wszystkich zlych informacji pooperacyjnech, bo zwariujesz w końcu. Naprawde nie jest tak żle, wszyscy wytrymali, wytrzymasz i TyPozdrawiam Ania po korporektomii
gość
07-11-2011, 09:51:27

Moi drodzy, przeszłam cztery razy zabieg i po każdym było inaczej.Raf ja też nie nosiłam kołnierza a wręcz miałam zabroniony/tylko na podróże autkiem cy komunikacją/.Po każdym zabiegu kombinowałam przez miesiąc z jaśkiem a spanie na poduszce ortopedycznej było niemożliwe. Potem wracało do normy.Moim koszmarem pooperacyjnym były wymioty ale ja tak reaguję na intubację. Dławię się do dzisiaj , zwłaszcza jak jem twardsze kawałki i czasami mam problem z łykaniem śliny. jest to do przeżycia i nie ma się tym co martwić.Ja pooperacyjne jadałam tylko Pyralginkę a tuż po powrocie z bloku serwowali mi ketonal/mdłości okropne/ a nic mocniejszego nie brałam. Rada- leżymy, odpoczywamy i nie robimy gwałtownych ruchów!Pierwszy miesiąc jest trudny ale przecież pogrzebali nam wokół wielu ważnych nerwów, wszystko opuchło i uciska. Potem mija i jest dobrze.Trzeba na nasze wpisy brać małą poprawkę bo każdy inaczej odbiera ból i spotkanie z blokiem operacyjnym.Ja już właśnie zaliczyłam tam 15 pobyt i nic mnie nie rusza!!! Uszy do góry-Vika
Vika
Forumowicz
07-11-2011, 10:56:38

Aniu i Viki ja już nastawiłem się na niedogodności pooperacyjne i jestem na to przygotowany ze różowo nie będzie. Bo to przecież operacja a nie SPA
Ja zawsze skrajne komentarze odrzucam czy w tym temacie czy wybierając hotel na wakacje czy worki na śmieci :0 natomiast tylko głupcy sie nie boją :)
ile czasu trwa średnio taka operacja w takim normalnym trybie ?
gość
07-11-2011, 14:23:01

Rafciu , zanim zapytane osoby odpowiedza pozwol ze zaproponuje Tobie poczytanie o rodzajach wstawianych sztucznych dyskow w miejsce wypadajacych lub przerwanych / zdegenerowanych wylewajaca sie "przepuklina". Zdecydowanie lepsze sa tzw. ruchome typu Bryan niz powszechnie stosowane nieruchome typu -cage. Szpital Rydygiera w Krakowie podaje ceny implantow ponoszonych przez NFZ, cage- 2tys Bryana- 15tys. Mysle , ze wstawienie rodzaju implantu mozna przedyskutowac ze szpitalem , jesli NFZ ogranicza ilosc ruchomych implantow Bryana ze wzgledu na koszt , mozna zaplacic za ten implant z wlasnego budzetu.
Podaje link http.www.pulsmedycyny.com.pl/index/archiwum/3011,kolejne,w
Pozdrawiam Rafciu , i prosze, nie trzes portkami, bedzie dobrze . Jagna
gość
07-11-2011, 14:23:51

Rafciu , zanim zapytane osoby odpowiedza pozwol ze zaproponuje Tobie poczytanie o rodzajach wstawianych sztucznych dyskow w miejsce wypadajacych lub przerwanych / zdegenerowanych wylewajaca sie "przepuklina". Zdecydowanie lepsze sa tzw. ruchome typu Bryan niz powszechnie stosowane nieruchome typu -cage. Szpital Rydygiera w Krakowie podaje ceny implantow ponoszonych przez NFZ, cage- 2tys Bryana- 15tys. Mysle , ze wstawienie rodzaju implantu mozna przedyskutowac ze szpitalem , jesli NFZ ogranicza ilosc ruchomych implantow Bryana ze wzgledu na koszt , mozna zaplacic za ten implant z wlasnego budzetu.
Podaje link http.www.pulsmedycyny.com.pl/index/archiwum/3011,kolejne,w
Pozdrawiam Rafciu , i prosze, nie trzes portkami, bedzie dobrze . Jagna
gość
07-11-2011, 15:04:01

Róznie trwa operacja. Niektorzy lekarze wyrabiaja się w godzinę. Mój grzebał we mnie 6. Dla Ciebie czas operacji jest nieistotny, bo spisz slodko jak niemowlaczek
Ania po korporektomii
gość
07-11-2011, 16:03:12

4 dyski w 3 godziny, jestem po wizycie kontrolnej jest OK, kołnierza nie noszę jutro wracam do pracy
Pa
Megan
gość
07-11-2011, 17:46:49

Rafciu co prawda dawno tu na forum nie zaglądałem ale dziś po wczorajszej rozmowie z Zosią mimo że jestem po kolejnej operacji Ls i jak to mawia pewien osobnik na tym forum ja lubię się kroic i niech mu będzie smile
Tak jak pisze Ania każdy raz operacji jest inny . Myslę że nastawianie się negatywnie zwiększa strach uczucie bezradności czyli zwyczajnie się nakręcasz sama operacja to nic bo nic nie czujesz ,nawet rejestratory senne nie działają biggrin jeśli chodzi o okres po operacyjny to możesz wiedziec że ilu nas tu będzie każdy inaczej go zinterpretuje inaczej czuje , a i przypadek przypadkowi nie równy . Więc uważam że nie warto nastawiac się na to że będzie tak samo jak u innych. Owszem przez jakiś czas możesz czuc dyskomfort ale to jest normalne przecież to będzie rana która musi sie zagoic a i Ty musisz się do nowej sytuacji dostosowac a zwłaszcza do rygorów które obowiązują , takich dysków jakie dał tobie Bóg albo Natura jak kto woli na razie nie dostaniesz musisz więc się na pewne niewygody przygotowac byś mógł po czasie w miarę normalnie funkcjonowac . Duże znaczenie ma nastawienie psychiczne i pozytywne myślenie . Ja mimo moich czterech operacji na szyjnym czuję się znośnie smile
Pozdrawiam wszystkich
Ks. Janusz

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
Reklama: