Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
06-04-2016, 21:00:25

Dziękuje ale to chyba cud :) za to z barkiem i obojczykiem sie mecze. Swoją droga naprawdę trzeba miec pecha aby fizjoterapeuta okazał sie byc powodem kontuzji..... Wiec śmiech przez łzy a on jest bezkarny..... Mi najbardziej z osteo pomagają lekkie manualne trakcje na leżąco i potem faktycznie nie czuje drażnienia korzeniowego promieniującego do barku. A swoją droga opowiem Wam inna anegdotkę. Polecany ortopeda u którego byłam z barkiem - prawym, ktory nie miał nigdy zwiazku z kręgosłupem i jest typowo pourazowy - stwierdził ze to od kręgosłupa i mam tak chodzić ale zając sie swoim kręgosłupem bo jest w fatalnym stanie, nota bene polecił mi fizjoterapeutę ktory wlasnie mnie zepsuł a na koniec rzucił, ze osteopatia ociera sie o szarlatanstwo, mam z tym szybko skończyć bo jest praktykowana w krajach trzeciego swiata. POLECANY ORTOPEDA POZNAŃSKI I JEDEN Z LEPSZYCH CHIRURGÓW RĘKI..... Zwariowałam. Gdyby nie bol i meka z która przyszłam to bym go wyśmiała. Nie chciał mnie w ogole dopuścic do głosu kiedy próbowałam powiedziec, ze dzieki osteopacie funkcjonuje dobrze. Zarzucił mnie oczywiście mckenzim i cudownymi radami typu: chyba widzi pani do czego Panią doprowadziła osteopatia - mając na myśli moj biedny prawy bark. Ucisk mam na lewy korzeń i serio wiem co to sa objawy korzeniowe :) czasem juz przestaje wierzyć w lekarzy i pewnie podobne herezje sa z neurochirurgami, wiec naprawdę trzeba testować kilku. Na szczęście jestem pod opieka innego ortopedy i osteopaty :) mam nadzieje ze uda mi sie oszczędzić od bólu choc ten bark. Zycze Wam abyście nie musieli szukać kogos kto bedzie poprawiał tylko od razu traficie w dobre ręce i milego wieczoru.
gość
07-04-2016, 17:05:14

Bubu, wiem że minęło trochę czasu i fizjo może nie pamiętać co zrobił, ale jeśli "uszkodzenie" miało by powstać podczas terapii to jednak rzeczowa rozmowa może dać odpowiedź jak bark naprawić. Wszakże metody stosowane w fizjoterapii są odwracalne.
Co do osteopatii: wielu lekarzy nie wie co to terapia manualna uznawana na świecie, a co dopiero osteopatia, która zaliczana jest do kanonu metod medycyny niekonwencjonalnej. Swoją drogą chyba w Polsce nadal nie ma osteopaty, który by zdobył pełne wykształcenie w Polsce, więc mnie akurat to nie dziwi... Dużo wody w Wiśle upłynie nim osteopatia będzie, o ile w ogóle, uznawana za metodę leczenia na takim samym poziomie jak fizjoterapia.
Ja osobiście bywałam u osteopaty kształconego w Berlinie ale zupełnie poległ i dosłownie mnie zepsuł, więc chyba chodzi o człowieka i jego wiedzę, mniej natomiast o rodzaj kończonej uczelni.
Powodzenia :)
Początkująca
07-04-2016, 17:43:25

Pawiku, wiem co masz na myśli, natomiast uraz jakiego doznałam był efektem blokowania z całych sił jego ucisku na przeponę i żaden lekarz ani moj osteopata ktory mnie teraz wyprowadza nie ma pojęcia co tak naprawdę sie stało tym bardziej ze ja z tym stanem troche przechodziłam. Podejrzewam obojczyk przy mostku i jego więzadła przy splocie z łopatka. Ale uwierz mi, ze nie chciałabym zeby mnie naprawiał ten, ktory mnie zepsuł i sadze ze pewnie by to zbagatelizował. Smutne ale prawdziwe..... Zreszta nie raz po błędzie lekarza w diagnozie ludzie chodzą na zabiegi fizjo, ktore tylko pogarszają sprawę. Tamten facet po prostu ma wyryte techniki ale nie ma wiedzy co do człowieka. To jest tak samo ważne jak dyplomy. Moj osteo, którego bardzo polecam gdyby ktoś chciał dam namiar, wybadal i twierdzi ze to tkanki miękkie wiec mam nadzieje bo mecze sie strasznie juz któryś tydzień. Pozdrawiam!
Początkujący
07-04-2016, 18:18:06

Witajcie Szyjki :)
jakby co zaczynam rehabilitacje w sanatorium w Ciechocinku
opowiem co i jak po powrocie
najbardziej coś czuje ucierpi wątroba :)
pozdrowionka
Początkujący
07-04-2016, 19:18:32

Ja już po wizycie u neurochirurga (w ramach wizyty na NFZ) i tak (foty i opis mri 1 i 2 strony wcześniej):
Największe zmiany są na poziomach c5/c6 i c6/c7, c5/c6 daje objawy prawoboczne, a c6/c7 lewoboczne - tak się dziwnie ułożyło, z tego co mówił to trzeba rozważyć leczenie operacyjne na tych dwóch poziomach (ale decyzja należy do mnie - na ile te dolegliwości mi dokuczają), bo zmiany są strukturalne, choroba jest postępująca i z roku na rok będzie coraz gorzej, ucisku na rdzeń na razie nie ma - jest tylko modelowanie, pytałem też o to czy jakaś intensywna rehabilitacja coś może pomóc - to powiedział że ja mam strukturalne/mechaniczne uszkodzenie i takie coś się spawa -naprawia mechanicznie, a nie okłada szmatami , chwilowo nie ma kontraktu z NFZ na zabiegi (operuje tylko komercyjnie) ale chciał mi dać skierowania do ośrodka co ma taki kontrakt... - ostatecznie zdecydowaliśmy że pojawię się kontrolnie za 6msc. i wtedy zdecydujemy że interweniować operacyjnie, do wypuklin z piersiowym się nie odniósł, nic nie zalecił więcej, a i dodał że jest 10% ryzyka że po takim zabiegu będzie gorzej niż przed, byłem tak zafrasowany że zapomniałem zapytać o tarczycę, bo mam zmiany w obu płatach lito-torbielowate - czyli płaty powiększone (jestem pod kontrolą endokrynologa, okresowa biopsja, TSH w normie) - czy to koliduje do takiego zabiegu z przedniego dojścia? ogólnie mówił że najlepsze są dyski ruchome lub silikonowe UFO ale raczej żaden ośrodek nie wstawi mi takich w ramach NFZ - w dodatku na 2 poziomach.
ps. tak zapytam że kosztuje komercyjnie implantacja sztywna/ruchoma? bo wiadomo wizyta na nfz to szybko szybko i nie o wszystko da się zapytać, sam już nie wiem co z tym zrobić, pytałem kilka razy o dobrego fzjio lub ośrodek na terenie Łodzi ale nie było odzewu na forum.
Forumowicz
07-04-2016, 19:35:17

Roberto miałem robione 2 poziomy i NFZ za kazdy policzył po 14 tys z opieką pielęgniarska i pobycie 3 dni w szpitalu ale 2 implanty sztywne dla mnie bez znaczenia pozdrawiam Piotr m
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkujący
07-04-2016, 19:54:15

piotr19 - masz duże zmniejszenie ruchomości szyi we wszystkich kierunkach? bo mi powiedział że będzie zwiększona sztywność po zastosowaniu stałych implanatów, ja sie boje o te niższe poziomych, że jak zrobią c5/c6 i c6/c7 na sztywno to posypią się te niższe c7/th1 th2/th3 th3/th4 w których już są obecnie wypukliny.
Wtajemniczony
08-04-2016, 06:20:19

Roberto,Opole w stawia ruchome na nfz, na c6-c7 sztywny a na c5-6 ruchomy.Piersiowy nie jest już tak ruchomy jak szyjny dlatego stały niżej.Ja miałem propozycje takiej operacji ale jakoś daje rade już dwa lata bez.Może Tomwro się odezwie?on ma taką chybryde w stawioną w Opolu.
Początkujący
08-04-2016, 07:32:35

dino73 - aha czyli jest opcja że przy zabiegu na 2 poziomach mogą wstawić jeden sztywny i jeden ruchomy implant - w sumie to byłaby dobra opcja żeby wstawić c5/c6 ruchomy, a c6/c7 sztywny, do kogo trzeba się udać w Opolu? może ktoś zna namiary w Łodzi, Poznaniu, Warszawie jeszcze? bo jestem z okolic Łodzi.
Jeszcze zapytam bo skierowanie na NFZ do neurochirurga już wykorzystałem, to czy jak pójdę do innego neurochirurga na wizytę prywatną (w ramach prywatnej praktyki) to może on mnie skierować na szpitala/na zabieg? czy będę musiał latać po neurologach/lekarzach POZ po nowe skierowanie do neuro..?
Początkująca
08-04-2016, 07:56:32

Robertos123, w Poznaniu nikogo Ci nie polecę bo mi powiedziano,ze od szyjnego tu nikogo dobrego nie ma. Wiem, ze Gośka89 chodzi do neuro w Poznaniu. Pozdrawiam!

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: