Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczony
17-02-2020, 12:11:14

Znalazłem taki artykuł na temat degeneracji sąsiadujących poziomów po operacji gdzie jest zrost pomiędzy kręgami:
https://europepmc.org/article/PMC/3963057
Czytałem też w pewnych źródłach (książki z neurochirurgii), że nawet przy ruchomych implantach dochodzi do zrostu (u niektórych już po roku od operacji). Ciężko stwierdzić co jest najlepsze w przypadku operacji. Naklepszy jest własny zdrowy kręgosłup ale takiego nie ma nikt. Już przed 40 rokiem życia występują zmiany zwyrodnieniowe.
W książce opiane jest aby po discektomii nosić kołnierz do 4 do 6 tygodni chyba, że będzie dowód na to, że zrost już nastąpił. W przypadku foraminotomia z dostępu tylnego książka zaleca kołnierz przez pierwszy tydzień. Wydaje mi się, że zakładanie kołnierza tylko do auta to jakieś bajanie. Skoro książka dla neurochirurgów zaleca nosić go przez taki czas to skąd to gadanie, że wystarczy tylko do auta i sklepu zakładać.
Wtajemniczona
17-02-2020, 12:55:24

tltester 2020-02-17 13:11:14
Znalazłem taki artykuł na temat degeneracji sąsiadujących poziomów po operacji gdzie jest zrost pomiędzy kręgami:
https://europepmc.org/article/PMC/3963057
Czytałem też w pewnych źródłach (książki z neurochirurgii), że nawet przy ruchomych implantach dochodzi do zrostu (u niektórych już po roku od operacji). Ciężko stwierdzić co jest najlepsze w przypadku operacji. Naklepszy jest własny zdrowy kręgosłup ale takiego nie ma nikt. Już przed 40 rokiem życia występują zmiany zwyrodnieniowe.
W książce opiane jest aby po discektomii nosić kołnierz do 4 do 6 tygodni chyba, że będzie dowód na to, że zrost już nastąpił. W przypadku foraminotomia z dostępu tylnego książka zaleca kołnierz przez pierwszy tydzień. Wydaje mi się, że zakładanie kołnierza tylko do auta to jakieś bajanie. Skoro książka dla neurochirurgów zaleca nosić go przez taki czas to skąd to gadanie, że wystarczy tylko do auta i sklepu zakładać.
Nie wiem z jakiego okresu literaturą dysponujesz, dawniej gdy w grę wchodziły tylko "tytanki" bezwzględnie zalecano kołnierz, obecnie przy tych PEEK odchodzi się od tego. Czy to lepsze rozwiązanie-nie wiem, bo można się przemęczyć z tym kołnierzem byleby efekt końcowy był zadowalający
Discektomia C5/C6 i C6/C7 ACIF ze stabilizacją PEEK LFC 07-05-2019r.
Forumowicz
17-02-2020, 13:33:47

tltester 2020-02-17 13:11:14
. Skoro książka dla neurochirurgów zaleca nosić go przez taki czas to skąd to gadanie, że wystarczy tylko do auta i sklepu zakładać.
Powstaje pytanie z którego roku to wydanie i czy to jedyna książka.
Być może w innej książce jest napisane nieco inaczej. Np. mój operator w ogóle nie zaleca kołnierza a jeżeli już .. to do samochodu.
07-06-2019 r. Stabilizacja C4/C5; C5/C6; C6/C7 Płytka+ 8 śrub
Wtajemniczona
17-02-2020, 13:45:10

kawo 2020-02-17 14:33:47
[ Np. mój operator w ogóle nie zaleca kołnierza a jeżeli już .. to do samochodu.
W moim przypadku też tak to wyglądało.
gość
17-02-2020, 13:52:31

Wydanie książki jest z 2005 roku. To chodzenie bez kołnierza może być dyskusyjne, bo przecież jak się nierówno zrośnie to są większe szanse na posypanie się reszty.
gość
17-02-2020, 13:56:57

Dodam, że opisywane w tej książce metody to własnie stosowanie implantów klatkowych (cage) pozwalających na przerost kości, wspomaganych czasami dodatkową pytką tytanową. Coś musi być jednak na rzeczy.
Wtajemniczona
17-02-2020, 14:02:07

RTG po trzech miesiącach od operacji wskazywało na zrost prawidłowy( nie mylić z zakończeniem zrostu) a implanty na swoim miejscu, więc nic złego nie nastąpiło z powodu braku kołnierza.
Miałam taką sytuację, ok 3-4 tygodnie po operacji: obudziłam się rano z głową poza poduszką w dodatku na bok odchyloną-myślałam, że zawału dostanę i co ja ma z sobą zrobić. Po wyjściu z szoku, stwierdziłam że nie boli wzięłam głowę w dłonie i powolutku odkręciłam ją i umieściłam na poduszce. Nikomu nie życzę takiej adrenaliny. Niepokój był aż do wizyty kontrolnej. Wtedy żałowałam, że mi nie kazali kołnierza nosić a wręcz nalegałam o to chomąto.
Forumowiczka
17-02-2020, 17:45:16

Ja nosiłam kołnierz 4 tygodnie - do czasu kontroli u neurochirurga z rtg kontrolnym ;) teraz tylko do samochodu i ewentualnie na zewnątrz jak jest ślisko. Niby mam tylko jeden poziom zrobiony...ale to wszystko zależy od operatora - są różne szkoły odnośnie noszenia kołnierza
7.12.2019 C5/C6 stabilizacja międzytrzonowa Signus Rabea Peek
gość
17-02-2020, 22:47:54

Gość 2020-02-17 14:52:31
Wydanie książki jest z 2005 roku. To chodzenie bez kołnierza może być dyskusyjne, bo przecież jak się nierówno zrośnie to są większe szanse na posypanie się reszty.
Przez 15 lat medycyna poszła do przodu
Wtajemniczony
17-02-2020, 23:07:49

Medycyna poszła do przodu, jednak organizm ludzki pozostał ten sam. Niby jak po usunięciu dysków to wszystko ma się trzymać bez wspomagania. Przecież to musi mieć czas na to aby się zrosnąć.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
Reklama: