Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
16-02-2019, 12:24:25

Witam, potrzebuje zapytac aby ktos ocenił wynik mojego MR kregoslupa szyjnego. Czy to jest stan operacyjny? Do neurochirurga mam wizyte dopiero za 3 miesiące. Z dolegliwości które mi dokuczają cykliczne( miesiac boli potem dwa miesiace nic i tak w kolo) to bole karku, potylicy, dretwienie rąk w nocy i najgorszy zawroty glowy. W szczególności wtedy kiedy mam spięte mięśnie. Czasem bole glowy. Chciałabym zapytac czy kregoslup jest operecyjny? I czy moga z niego wynikac zawroty glowy. Opis rezonansu: Zniesiona lordoza szyjna. Zmiany zwyrodnieniowe krążków międzykręgowych C2 -C7 wyrażone obniżeniem sygnału w obrazach T2 zależnych( odwodnienie krążkow) Obniżenie wysokości krążków C4/C5 C5/C6 C6/C7. Na poziomie C3/C4 wypuklina krązka międzykręgowego uciska worek oponowy. NA poziomie C4/C5 przepuklina 3.5mm uciska rdzeń kręgowy. Na poziomie C5/C6 C6/C7 wypukliny krążków międzykręgowych modelują brzuszną powierzchnię rdzenia kręgowego. Pozostale krązki miedzykregowe o porawidlowym sygnale i prawidlowej wysokości. Wysokosc trzonów zachowana. Rdzen kregowy brz zmian ogniskowych.
Dodam jeszcze ze czasem mam uczucie ze nie moge przełknąć sliny. ..bardzo proszę o pomoc i odpowiedzi na pytania zadane na początku
gość
16-02-2019, 16:12:08

Witam miałam podobny opis i byłam operowane ale decyzję podejmie neurochirurg ,ja nie mogłam mieć żadnej rehabilitacji ponieważ przepuklina była duża i miałam duży ucisk na rdzeń .
Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka
gość
16-02-2019, 21:00:55

Stety lub niestety , ale choroby układu ruchu dosyć długo się ciągną i tu też tak jest.. U mnie niedługo minie rok od czasu ,gdy pojawiły sie pierwsze objawy - już myślałem, że mam uszkodzenie barku . Najgorsze było porażenie jakiegoś nerwa , tak , że prawa ręka drętwiała i nie miałem siły podnieść cięższych rzeczy . Sytuacja zmieniał sie dopiero po kilku miesiącach , gdy porażenie ustąpiło , wtedy zarówno fizycznie jak i psychicznie lepiej się poczułem. W zasadzie lekarze oprócz diagnozy nie wiele pomogli - czeka sie kilka miesięcy w bólu na wizytę , a później kolejne miesiące na rehabilitację . Na chwile obecną pobolewa mnie trochę , gdy przechylam głowę w prawo i podnoszę ramię ...to juz chyba się całkowicie nie zniknie, ale tak może nawet zostać i byłbym zadowolony...byleby się tylko nie pogorszyło . Co będzie , to czas pokaże . Tutaj dosyć ważna jest profilaktyka na rożnych obszarach np; nie mogę się wylegiwać w wannie , bo później szyja może sobie przypomnieć przez kilka kolejnych dni .
Antoni
Początkująca
21-02-2019, 21:44:53

Witam,jestem po 3ćiej wizyćie z neurochirurgiem 1szy zaklasyfikował mnie na zabieg na 9 kwietnia 2woch pozostałych neurochirurgow są tego samego zdania na dzien dziśiejszy operacja nie potrzebna .Bardzo sie ćiesze bo kosztowało mnie to duzo nerwow i pieniedzy .Pozdrawienia dla Pani Renatki ...Zycze wszystkim szyjka Zdrowka i pozdrawiam .
gość
22-02-2019, 13:23:42

Ale dlaczego nie potrzebna? Co się zmieniło?
gość
22-02-2019, 15:09:58

Witam serdecznie wszystkie Szyjki 🌞
Magda38 witaj
Co tam kochana u Ciebie się pozmieniało, piszesz że miałaś już termin operacji i nagle jej już nie potrzebujesz.Czy miałaś jakąś rehabilitację i się zdrówko polepszyło .W sumie operacja to ostateczność i jeżeli jest nadzieja na poprawę zdrówka bez operacji no to super !!!!
Dziękuję za pozdrowienia i Ciebie też Madziu pozdrawiam serdecznie i dużo zdrówka życzę
Początkująca
23-02-2019, 19:39:12

Nie moge sie zalogowac
Początkująca
23-02-2019, 20:40:58

Witam serdecznie. Właśnie mija rok i cztery miesiące od mojej operacji kręgosłupa szyjnego C5/C6/C7. Ogólnie jest dobrze,choć zdarzają się chwile zapomnienia i wtedy odczuwam że mam naprawioną szyjkę.Mam pytanie do osób które miały operację w podobnym terminie:czy można uprawiać sport typu biegane? Przed operacją biegalam,jeździłam na rowerze.Teraz mi bardzo tego brakuje.Ale na pewno nie zrobię nic, co by mogło zaszkodzić mojemu kręgosłupowi.Pozdrawiam serdecznie
Początkująca
23-02-2019, 23:06:03

Witam na forum Co sie zmieniło ? Postanowiłam wstrzymac sie od zabiegu na 9 kwietnia Dlaczego ? Bo dwoch neurochirorgow stwierdzilo ze na dzien dzisiejszy nie potrzebuje leczenia neurochirurgicznego Cytuje słowa lekarza Zabieg ,"to nie przykręcenie śrubki śrubokrętem" co dzien nowy pokarze tego nikt nie wie lekarze rownież nie moga niczego obiecać MIAŁAM 3 NEUROCHIRURGOW z przewaga 2na 1 Co bd dalej czas pokarze Pozdrawiam Pania Renatke.
Początkująca
23-02-2019, 23:10:17

PRZEPRASZAM za ortografie ale nie mogłam pisac cos mnie wyrzuca z śieći

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: