Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
22-10-2015, 18:16:18

Dora oczywistą oczywistością jest to jak wiele razy pisałem że trzeba słuchać swojego ciała na co nam pozwala a czego nie można . Chodzenie po górach musi być poprzedzone treningiem (podczas takiego treningu jesteśmy wstanie określić w przybliżeniu nasze możliwości i trening nie może być wyczerpujący gdyż kończy sie to przykrymi skutkami )a nadewszystko z kijami są one niezbędne do chodzenia i odciążaja nasz statyw i inne mięśnie .Myślę ze na początek można pochodzić w górach niższych i stopniowo zwiękaszać trasy i wysokość by rozpracować mięsnie a wiąże sie to z tym że znam wielu ludzi w pierwszy dzień zaliczają ile się da i ile fabryka pozwoli a przez kolejne dwa umierają na zakwasy . W wysokich partiach gór gdzie są łańcuchy klamry drabiny radzę sprawdzić ile wytrzymują nasze dłonie i ramiona bo to może sie zakończyć się źle dla naszej kolumny oraz grozi upadkiem . Trzeba po wyjśćiu w góry pamiętać że trzeba też wrócić ja przyjąłem zasadę gdy odczuwam jakiś dyskomfort lub coś zaczyna mi doskwierać zawracam z powrotem bo nie wstyd jest ponieść porażkę niż czekać na czyjąś pomoc . Zalecam aby wyobraźnia pracowała . Nie udało się dziś uda się jutro lub pojutrze . Nasze Góry sa piękne i warte zobaczenia ale nie za wszelką cenę one też ślicznie wyglądają z dolin . Pytasz ile czsu po operacji można zacząć chodzić ja przyjąłem zasadę że nie predzej jak ok sześciu miesięcy od operacji by nasze sztuczności przyzwyczaiły się do nas a my do nich ale to nie znaczy aby przez ten czas nic nie robić w pierwszych dwóch trzech tygodniach napinanie mięsni później powoli wdrażać ćwiczenia ruchowe ale zaznaczam z wielką rozwagą zaczyna boleć czujemy się gorzej nie robimy i tak z kazdym tygodniem więcej powtórzeń i bardziej wymagające ćwiczenia.
ks Janusz
Forumowicz
22-10-2015, 18:31:44

Piotrze dziękuję za ocenę
ks Janusz
Początkująca
23-10-2015, 08:17:24

Asiu (buraczku), dzięki za ostrzeżenie, bo zastanawiałam się skąd to złe samopoczucie przy zmianie aury. Miewałam kiedyś, ale nie tak. Muszę przeczekać;)
Januszku, wielkie dzięki. Twoje uwagi są niezwykle cenne.
Z kijkami chodzę od lat. Na łańcuchy i tam gdzie urywa mi się grunt, nie wchodzę, bo mam lęk wysokości. Ale staram się to kontrolować i nie rezygnuję z wycieczek. Włączam 120% rozsądku i można chodzić.
Jako, że chodzę parę lat, nauczyłam się racjonalności. Najpierw krótkie, spokojne wycieczki dla rozciągnięcia i przyzwyczajenia mięśni (zakwasy i tak są), potem wyprawy. Nie wyrywam się, chodzę swoim tempem. Nie przeszkadza mi jak ktoś mnie wyprzedza, zawsze mam czas podziwiać widoki;))))
Zresztą, często na wyprawy idzie za nami wnuczka (7lat) więc, dostosowujemy się do niej;))))))
Myśl o tym, że na wiosnę jest szansa małego spaceru po górach przywraca mi radość. Dzięki Janusz;)
Zdjęcia są przecudne;))))
Pozdrawiam wszystkich
Dora
Początkująca
24-10-2015, 10:54:21

Witam Was. Czy komuś kilka miesięcy po operacji przytrafiło się powiększenie węzłów chłonnych? Mnie pojawił się taki powiększony nad obojczykiem i kila w dole szyi. Nie miałam żadnej infekcji,podstawowe wyniki morfologii ok a problem istnieje Lekarz każe obserwować a ja odchodzę od zmysłów.W takie dni żyć mi się nie chce.Pozdrawiam.
Dorota
Początkująca
24-10-2015, 10:54:59

alulala7 2015-10-24 12:54:21
Witam Was. Czy komuś kilka miesięcy po operacji przytrafiło się powiększenie węzłów chłonnych? Mnie pojawił się taki powiększony nad obojczykiem i kilka w dole szyi. Nie miałam żadnej infekcji,podstawowe wyniki morfologii ok a problem istnieje Lekarz każe obserwować a ja odchodzę od zmysłów.W takie dni żyć mi się nie chce.Pozdrawiam.
Dorota
gość
24-10-2015, 13:16:10

Witam wszystkich :)
Właśnie wróciłam z sanatorium, długo oczekiwanego. Byłam pierwszy raz, więc nie mam porównania. Ośrodek z zewnątrz przyzwoity, w środku PRL :D Ale dla mnie istotne były zabiegi. Parę nowych, u mnie na miejscu niedostępnych, basen solankowy. A że byłam bardzo zdyscyplinowaną kuracjuszką wiele na zabiegach skorzystałam. Poprawiła się moja kondycja, spadło napięcie mięśni.Długie spacery też w tym miały udział. Myślę że jeszcze nie raz skorzystam, tylko szkoda że czas oczekiwania jest strasznie dłuuuuuugi ;)
cały czas przed... to już cztery lata ;)
Wtajemniczona
25-10-2015, 16:47:11

Kochani, dziś mam informację dla tych bolesnych, ale tylko z W-wy, niestety :(.
28 października rusza grupa projektu badawczego "Trening uważności w leczeniu bólu przewlekłego u chorych nowotworowych i nienowotworowych a jakość życia – badanie pilotażowe".
Badanie skierowane jest do osób, które leczą się z powodu odczuwanych przewlekle dolegliwości bólowych. Oparte jest o wykorzystanie niektórych elementów mindfulness, czyli terapii uważności. Terapia ta nie zastępuje podstawowego leczenia, za to jest bardzo skuteczną terapią wspomagającą, o czym świadczą badania realizowane do tej pory przede wszystkim za granicą.
Aby zgłosić się, trzeba zadzwonić pod numer 22 544 0673. Więcej informacji na stronie fho.org.pl, http://www.fho.org.pl/aktualnosci/trening-uwaznosci-badanie-pilotazowe-dla-pacjentow - jeśli moderator skasuje link, wpiszcie w wyszukiwarkę: uważność, PAN, Centrum Onkologii.
Pozdrawiam
Basia
Wtajemniczona
25-10-2015, 16:48:25

Kochani, dziś mam informację dla tych bolesnych, ale tylko z W-wy, niestety :(.
28 października rusza grupa projektu badawczego "Trening uważności w leczeniu bólu przewlekłego u chorych nowotworowych i nienowotworowych a jakość życia – badanie pilotażowe".
Badanie skierowane jest do osób, które leczą się z powodu odczuwanych przewlekle dolegliwości bólowych. Oparte jest o wykorzystanie niektórych elementów mindfulness, czyli terapii uważności. Terapia ta nie zastępuje podstawowego leczenia, za to jest bardzo skuteczną terapią wspomagającą, o czym świadczą badania realizowane do tej pory przede wszystkim za granicą.
Aby zgłosić się, trzeba zadzwonić pod numer 22 544 0673. Więcej informacji na stronie fho.org.pl, http://www.fho.org.pl/aktualnosci/trening-uwaznosci-badanie-pilotazowe-dla-pacjentow - jeśli moderator skasuje link, wpiszcie w wyszukiwarkę: uważność, PAN, Centrum Onkologii.
Pozdrawiam
Basia
Forumowicz
30-10-2015, 16:01:39

Dobry wieczór WSZYSTKIM PERYSKOPKOM nocy bez bólu.Dla oslody mam dla was fotkę.........
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkująca
30-10-2015, 20:34:30

kawałek mojego wybrzeża
Vika

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: