Iwonka, nie operuje się wyniku badań tylko pacjenta.wskazaniem są objawy. o ile ból jest wskazaniem względnym (ile pacjent wytrzyma tyle chodzi) o tyle słabnące ręce to poważny objaw.
fizjoterapia, manualna, osteopatia i inne techniki są wskazane, ale nie wiem, czy w Twoim przypadku. byłabym bardzo ostrożna w przypadku obrzęku rdzenia, mimo, że się zmniejszył dzięki sterydom (mają silne działanie, szybko pomagają, ale też szybko przy kilkukrotnym zastosowaniu pokazują swoje skutki uboczne).
Jest na forum kilka osób z kiepskim wynikiem, też po zabiegach, które się z powodzeniem rehabilitują u manualnych i radzą sobie. każda sytuacja jest inna i decyzję podejmujesz Ty z lekarzem. nie jesteśmy lekarzami, o tym musisz pamiętać. temat znamy od tyłka strony ;) poleciłabym Ci fizjo M a c i e j a B r o ż y ń s k i e go z Fizjokliniki warszawskiej. to dobry diagnosta. opowiedz mu, weź wyniki. jeśli uzna, ze nie może to Cię nie ruszy.
3 poziomy to bardzo dużo. Ktoś tu był z operowanymi 3, nie pamiętam, kto. ktoś pamięta? czy konieczna jest operacja 3?
Moje zdanie może być odosobnione. jestem po dwóch zabiegach i obecnie jest właściwie gorzej. oprócz drgania ręki sprzed pierwszej operacji wróciły mi właściwie wszystkie dolegliwości. tylko teraz jestem naznaczona implantami i raczej nikt nie chce mi pomóc. do tego ujawniła się inna dysfunkcja i nie mam znikąd pomocy. za to skierowanie w szufladzie na trzeci zabieg. nie wiem, czy za długo z tym chodziłam, jak byłoby, gdybym jak Piotrek poszła od razu po wypadku po implant. nikt tego nie wie.
Piszę Ci to, żebyś wiedziała, że warto skorzystać jeszcze z porady dobrego fizjo (rehabilitowałam się ponad 4 lata), nie warto też za długo zwlekać. jeśli chodzi o sam zabieg to w dobrych rękach jesteś bezpieczna. o Górskich też tu u nas pisano. spróbuj poszukać w wyszukiwarce. po zabiegu niektórzy z nas szybko wracają do sprawności, inni potrzebują trochę więcej czasu. potem trzeba o siebie dbać, nie dźwigać, ćwiczyć paluszek wskazujący.
Jak masz pytania to pisz. niektórzy wklejają swoje MRI. nie jesteśmy fachowcami, ale możemy rzucić okiem ;)