Witam, u mnie torbiel pajeczynowki zostala wykryta w 1996 roku, gdy mialam 8 lat. Zaczelo sie od tego, ze w wieku 6 lat dostalam miesiaczke, piersi mi urosly, pojawilo sie owlosienie w typowych miejscach, w ciagu 6 miesiecy uroslam 20cm i przybylo mi prawie 40kg. Najpierw lekarze endokrynolodzy *** moja matke, ze to hiperwitaminoza na skutek przyjmowania duzej ilosci witamin, potem byla teoria o karmieniu drobiem faszerowanym hormonami. Dopiero po prawie 2 latach trafilysmy do bardziej kumatej lekarki, ktora od razu stwierdzila, ze przeciez cos jest nie tak. Zostalam w szpitalu, wykonano mi szereg badan i rezonans. W badaniu wyszla bardzo duza torbiel pajeczynowki uciskajaca na przysadke mozgowa i nerw wzrokowy z prawej strony oraz wodoglowie. Pierwsza decyzja byla taka, zeby torbiel usunac i wstawic zastawke, jednak moja lekarka nie chciala zastawki i skierowala mnie do CZD w Warszawie. Tam zapadla decyzja, zeby zrobic zabieg endoskopowy, ale torbieli nie mozna usunac calkowicie, gdyz trzebaby bylo usunac takze przysadke. Operacja zostala przeprowadzona przez dr Barszcza bez komplikacji. Jednak musialam przez 5 lat przyjmowac co 28 dni zastrzyk hormonalny (Decapeptyl), z powodu tego przedwczesnego dojrzewania. Dodam, ze urodzilam sie takze z jaskra obu oczu i bielmem oka prawego na ktore nigdy nie widzialam i zostalo mi ono usuniete rok temu (ze wzgledow estetycznych). Poza tym w okresie juz normalnego dojrzewania (miedzy 13 a 20 rokiem zycia) mialam pewne epizody chwilowej utraty swiadomosci. Oczywiscie znowu byla wedrowka po lekarzach, ktorzy nie wiedzieli co to. Dopiero wizyta u prof. Podgórskiego nieco rozjasnila sprawe i uspokoila, poniewaz stwierdzil on, ze takie objawy sa czyms normalnym po takiej operacji i w zasadzie powinnam sie cieszyc, ze calkowicie normalnie funkcjonuje i zebym bron Boze nigdy nie dala sobie grzebac juz w glowie, bo bedzie tylko gorzej i ze po skonczeniu dojrzewania powinno byc juz lepiej. Obecnie mam 26 lat i faktycznie tych epizodow mam juz bardzo malo (kilka razy w roku, gdzie wczesniej bylo to ok 4-5 dni w miesiacu). Niestety zmagam sie tez z nadwaga i niedoczynnoscia tarczycy. Na szczescie mimo jaskry, jednoocznosci i tego wszystkiego zwiazanego z torbiela rozwijam sie calkowicie normalnie, skonczylam szkole, studia, teraz niestety mam problem ze znalezieniem pracy, 5 lat temu zostal mi przyznany lekki stopien niepelnosprawnosci (uwzgledniono w nim tylko problemy z oczami, bo kwestie neuro-endokrynologiczne w ogole sie nie kwalifikowaly). Orzeczenie konczy mi sie za miesiac i bede stawac ponownie. Mam nadzieje, ze stopien zostanie mi zmieniony na umiarkowany.