Reklama:

TORBIEL PAJĘCZYNÓWKI :( JAK MAM ZYC?? (514)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
02-09-2014, 03:29:51

Jakieś 7 lat temu dowiedziałam się ze mam torbiel pajeczynowki nie pamietam gdzie dokładnie, ale wiem ze ma wymiar 4 cm przez 5 lat mialam co pol roku robione badania tomografia komputerowa, a czasami rezonans magnetyczny w wyniakach wychodzilo na to, ze torbiel nie rosnie, a teraz nie wiem, bo przez 2 lata juz nie bylam na badaniach, poniewaz p. doktor ktora mnie badala juz pracuje w innej klinice. Myslicie, ze ten torbiel mogl mi urosnac? czy jesli on peknie mozna umrzec? prosze o szybka odpowiedz. Boje sie, ze to mi peknie, a ja umre. Czesto mam takie mysli i juz nie wiem jak sb z tym pradzic. Bardzo prosze o pomoc
Z góry dziekuje :)
gość
03-09-2014, 17:33:20

Spokojnie :)
ja mam 2 torbiele pajęczynówki wykryte 20 lat temu (miałam wtedy 18 lat) i wciąż żyję :)
Torbiele pajęczynówki jeżeli nie za bardzo rosną, to jest ok i nie ma czym się za bardzo martwić. U mnie nie jest wprawdzie sprawa taka oczywista, bo ja mam to nabyte po urazie, a nie wrodzone i trochę jednak rośnie, dlatego mam zmiany w zapisie eeg. Jednak nie przeszkodziło mi to w ukończeniu kilku kierunków studiów i podjęciu na prawdę trudnej pracy zawodowej.
gość
27-01-2015, 19:20:11

Witam dowiedzialem sie ze mam torbiel pajęczynówki wielkosci 20***20***8mm z objawami choc do wytrzymania, bylem u neurologa lecz nie odpoowiedzial mi na wazna dla mnie pytanie czy moge trenowac boks do ktorego chcialem wrocic. Proszę o odpowiedz czy przy ciosach w glowe ten torbielek nie pęknie? czy to mozliwe? dziękuje
gość
22-02-2015, 03:07:53

Mi neurolog powiedzial ze nie widzi przeciwwskazan do uprawiania sportow walki
gość
19-04-2015, 18:43:20

Witam ! Ja mam Torbiel Podpajęczynówki 4,5 x 3,5 cm .Można dostać zgode lekarska na sztuki walk maja Torbiel jaki neurolog Ci tka powiedział ????????? proszę o odpowiedź ?!
gość
28-04-2015, 19:34:48

A co z silownia i jakims suplementami ?
gość
29-04-2015, 20:22:05

Heej. Mam torbiel pajeczynowki tylnego dolu czaszki po stronie prawej. 6 lat temu gdy ja wykryli miala 4,3cm x 4,5cm. Boli mnie glowa, nawet czesto. Zdarzaja sie kilkominutowe bardzo bolesne uciski albo "normalny" bol. Czyli taki do ktorego da sie przyzwyczaic.
Tydzien temu zrobilam kolejne badanie. Torbiel ma wymiary 4cm x 9cm !!!! Powinnam sie martwic operacja? Wizyta u lekarza dopiero za 3 tygodnie a jestem troche zestresowana...
gość
27-05-2015, 11:51:59

WITAM MOJA CÓRKA MA 7 LAT TK WYKAZAŁO TORBIEL PAJECZYNOWKE PO PRAWEJ STRONIE PRZY BIEGUNIE PLATA SRODKOWEGO O WYM 9-20-11MM CO DALEJ W TYM PRZYPADKU
gość
27-05-2015, 16:09:21

do postu powyżej. spokojnie. zapiszcie się do neurochirurga. mam już trochę lat na karku (niedługo wejdę w wiek kiedy będę martwił się o zawał) przypadkowo odkryto u mnie ogromną torbiel podpajęczynówki, rozmiarami sięgającą do 10 cm w szerokości!!! tak, cm!!!! wiele ludzi z tym żyje, no może nie z taką dużą :). jeśli nie będzie dawać objawów to raczej się z tym nic nie robi. spokojnie!
gość
09-06-2015, 17:23:44

u mnie stwierdzono torbiela pajęczynówki 10,5cm na 5,5 cm na 10,5 cm, odkąd wyszedłem ze szpitala wciąż mam zawroty głowy, nie potrafię przejść prosto z punku do punktu tip- topami, gorzej widzę na lewe oko, torbiel znajduje się w lewej części skroniowej, po obejrzeniu zdjęć z renozansu...masakra - 14 mózgu jest wypychana przez torbiel, od wyjścia ze szpitala mineło 2 tyg. i od tamtego czasu dzwonie dziennie po 100 razy do dr. SAGAN by ustalić co dalej...nie odbiera ale nadal prubuje...

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
Reklama: