Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
10-06-2012, 06:57:04

Kasiu to na filmie ładne tylko ja jednak jestem zwolennikiem chodzenia na pieszo jest w tedy czas na podziwianie i fascynację a na rowerze na tak wąskiej ścieżce to graniczące z brawurą i ekstremą . Wycieczkę miałem od rana nie z wirtualnym psem a prawdziwym.więc najlepiej jest spędzać czas na świeżym powietrzu i nie mam na myśli spaceru po marketach a po lesie z dala od miasta i jego spalinowego smrodu .
Pozdrawiam wszystkich
ks Janusz
Wtajemniczona
10-06-2012, 07:26:42

ok jak ktoś lubi bardziej spokojnie to zapraszam
http://www.youtube.com/watch?v=DhjjCTNsZII&feature=related
obowiazkowo extremalny kołnierzyk "Kasia"
Kasia
gość
10-06-2012, 08:52:18

Co tu się z samego rana dzieje?
Marcin życzył spokojnej i leniwej niedzieli , a Kasia zaserwowała nam niezłe emocje.
O nie, moje nerwy zostały wystawione na próbę, rowerem nad przepaścią…! wyłączyłam w połowie
Dla wyciszenia i uspokojenia proponuję wycieczkę naszych Rodaków z Krakowa. To jest to co lubię. Wrażenia wzrokowe, emocje i radość innego rodzaju-spokojnie i bezpiecznie w spotkaniu z naturą.
Pochwalę się, byłam tam ale autokarem (2 tyg.), niesamowita przygoda życia. Powrót był zachodnią stroną wybrzeża pośród „zawiłości” kontynentu- na południe do kraju. Trochę tajemniczości zadałam celowo…
http://www.youtube.com/watch?v=QkECRQH2c_c

no i ta muzyka…
Miłej i słonecznej niedzieli
anTosia O wartości życia rozstrzygają nie czyny, choćby wielkie, ale miłość, choćby mała.
Forumowicz
10-06-2012, 09:11:53

Wszystko co jest na Tej ziemi Ciekawe i warte zobaczenia mimo że nie da się wszystkiego zobaczyć dotknąć być ,ważne są uroki tej ziemi i jej piękno które niszczymy swoją obecnościom Mam Tu na myśli zaśmiecanie wszystkiego co się da .
anTosiu zamek w Trokach piękny byłem widziałem , chciało by się dalej na północny wschód do Petersburga ale może kiedyś ot poddałem się marzeniom trza spadać na ziemię i spacer po lesie może już jakieś Rydzyki rosną
ks Janusz
Wtajemniczona
10-06-2012, 11:19:33

hindus_ka
PIĘKNE!
dziękuję i to jest to co mnie trzyma-dwa koła
Kiedyś na pewno będę mogła utrzymać kierownice(ale kiedy?)
Forumowiczka
10-06-2012, 18:32:27

marcinsied Plusem przednich jest to, że tam niema nerwów, i jedyne co może zostać uciśnięte to więzadło podłużne przednie (które przy okazji chroni dyski przed wysuwaniem się). Ból może też promieniować (i tu ciekawostka:) ), ale objawy są bardzo specyficzne i można to wychwycić odpowiednio wcześnie. Przednie dyskopatie nie mogą uciskać nerwu, jedynie tylne, tylno-boczne czyli generalnie te, które kierują dysk w stronę nerwu:).
Pozdrawiam
Marcin S.
ale mi teraz namieszałeś w głowie :). Nie widziałam obrazków MR mojej koleżanki ale ona miała dyskopatię przednią plus ucisk na nerw ręki. dziwne....
Może ten dysk - flaczek się uwypuklał w kilka stron i rozlewał się i na bok i do przodu?
A może po prostu wiedza z książek nie obejmuje wszystkich możliwych powikłań, szczególnie jak nie zdarzają się zbyt często. Jeden objaw który miała inny od szyjek z dyskopatią do tyłu to brak nasilania się dolegliwości w ręce przy przechylaniu głowy na bok (u mnie wtedy mocniej bolało).
Zresztą potraktuj to tylko jako ciekawostkę. Ja wiem tylko tyle ile sama mi powiedziała. Przyznam też, że nie dociekałam szczegółów.
A kto z was ma też implant tytanowy? jestem tylko ja?
Asia
Początkująca
10-06-2012, 18:41:05

Ja mam PEEK, ale końcówki to on ma też tytanowe, na zdjęciu widać dwie małe kreseczki- to jest tytan, reszta peek
gość
10-06-2012, 20:02:24

Witam szyjki wieczornie a właściwie już nocnie
Dużo mam do czytania. Nic a nic nie odpoczywacie? teraz spędzę dużo czasu na przeczytanie wszystkich wiadomości. W sumie fajnie.
Ja mam dwa implanty ale nie mam zupełnie pojęcia jakie...wiem, że są ferromagnetyczne czy jakoś tak. Podobno są suoer dobre i nie rdzewieją....czas pokaże. Nie mogłam słuchać szczegółów o mojej operacji. Myślę, że nigdy bym się na operację nie zgodziła poznając szczegóły. Po prostu zaufałam...w rezonansie magnetycznym o sile pola 3T nie wyrwało mi...więc jest chyba ok.
Wczoraj, sobota, poszalałam...zbierałam poziomki w lesie...zapomniałam, że jestem po operacji...pierwszy raz zapomniałam, że mam implanty już 8 tydzień...nie bolało i dzisiaj też nic a nic. Więc się upiekło moje szaleństwo...Pozdrawiam i serdeczności przesyłam.
Bogna
Wtajemniczony
10-06-2012, 21:04:49

buraczek 2012-06-10 20:32:27

...
A może po prostu wiedza z książek nie obejmuje wszystkich możliwych powikłań, szczególnie jak nie zdarzają się zbyt często. Jeden objaw który miała inny od szyjek z dyskopatią do tyłu to brak nasilania się dolegliwości w ręce przy przechylaniu głowy na bok (u mnie wtedy mocniej bolało).
Asiu - takiej wiedzy niema w książkach:) hehe, to dużo bardziej tajemna wiedza;) dostępna dla nielicznych:).
Tutaj jest czysta mechanika i anatomia, jeżeli dysk ucieknie do przodu to niema opcji ucisku na nerw z tego segmentu (chyba że nasili to stenozę otworową - czyli zwężenie otworu przez który nerw wychodzi przez takie jakby zapadnięcie się tylnej częśći dysku)
Może dotyczyło to dwóch różnych segmentów ale jezeli byłby to tylko jeden segment to faktycznie byłoby to baaaardzo bardzo żadkie. Chętnie bym zobaczył ten mri:)
Pozdrawiam i poraz kolejny muszę podkreslić, że forum potrafi pokazać pewne "ciekawostki" o którym lek... tzn filozofom się nie śniło:)
Pozdrawiam
Marcin S.
A jeszcze momento- jest jeden przypadek o którym nas uczono, pewnie jeszcze żadziej spotykany- gdy dysk ucieka do tyłu w bok, uwypuklając go w kierunku nerwu a następnie idzie do przodu.... może to to:) kurcze aż mnie ciekawość zjada:)
Początkująca
10-06-2012, 21:23:55

Asiu,
ja mam dwa tytanki w szyi
Ania z Olsztyna

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: