Reklama:

śpiaczka (15627)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
18-10-2010, 10:45:04

Darku
Dochód - podstaw prawna - art 8 p. 2
Ustawy z dn. 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2004 r., Nr 64, poz. 593 z późn. zm.)

Art. 8. 1. Prawo do świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej, z zastrzeżeniem art. 40, 41, 78 i 91, przysługuje:
1) osobie samotnie gospodarującej, której dochód nie przekracza kwoty 461 zł, zwanej dalej "kryterium dochodowym osoby samotnie gospodarującej",
2) osobie w rodzinie, w której dochód na osobę nie przekracza kwoty 316 zł, zwanej dalej "kryterium dochodowym na osobę w rodzinie",
3) rodzinie, której dochód nie przekracza sumy kwot kryterium dochodowego na osobę w rodzinie, zwanej dalej "kryterium dochodowym rodziny"
- przy jednoczesnym wystąpieniu co najmniej jednego z powodów wymienionych w art. 7 pkt 2-15 lub innych okoliczności uzasadniających udzielenie pomocy społecznej.
2. Rada gminy, w drodze uchwały, może podwyższyć kwoty, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, uprawniające do zasiłków okresowego i celowego.
3. Za dochód uważa się sumę miesięcznych przychodów z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku lub w przypadku utraty dochodu z miesiąca, w którym wniosek został złożony, bez względu na tytuł i źródło ich uzyskania, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, pomniejszoną o:
1) miesięczne obciążenie podatkiem dochodowym od osób fizycznych;
2) składki na ubezpieczenie zdrowotne określone w przepisach o powszechnym ubezpieczeniu w Narodowym Funduszu Zdrowia oraz ubezpieczenia społeczne określone w odrębnych przepisach;
3) kwotę alimentów świadczonych na rzecz innych osób.
4. Do dochodu ustalonego w myśl ust. 3 nie wlicza się jednorazowego pieniężnego świadczenia socjalnego oraz wartości świadczeń w naturze.
5. W stosunku do osób prowadzących pozarolniczą działalność gospodarczą:
1) opodatkowaną podatkiem dochodowym od osób fizycznych na zasadach określonych w przepisach o podatku dochodowym od osób fizycznych - za dochód przyjmuje się przychód z tej działalności pomniejszony o koszty uzyskania przychodu, obciążenie podatkiem należnym i składkami na ubezpieczenie zdrowotne określonymi w przepisach o powszechnym ubezpieczeniu w Narodowym Funduszu Zdrowia, związane z prowadzeniem tej działalności oraz odliczonymi od dochodu składkami na ubezpieczenia społeczne niezaliczonymi do kosztów uzyskania przychodów, określonymi w odrębnych przepisach, z tym że:
a) różnicę przychodów i kosztów ich uzyskania ustala się za miesiąc poprzedzający miesiąc złożenia wniosku w oparciu o wielkości wykazane w deklaracjach podatkowych za okresy od początku roku do końca miesiąca poprzedzającego miesiąc złożenia wniosku oraz od początku roku do końca miesiąca poprzedzającego ten miesiąc; wysokość miesięcznego obciążenia podatkiem, składkami na ubezpieczenie zdrowotne oraz składkami na ubezpieczenia społeczne przyjmuje się z miesiąca poprzedzającego miesiąc złożenia wniosku,
b) jeżeli podatnik wpłaca zaliczki na podatek dochodowy w formie uproszczonej, a także jeżeli nie złożył deklaracji, jego dochód ustala się, dzieląc kwotę dochodu z działalności gospodarczej za poprzedni rok kalendarzowy przez liczbę miesięcy, w których podatnik prowadził działalność, a jeżeli nie prowadził działalności, dochód ustala się w oparciu o oświadczenie tej osoby;
2) opodatkowaną na zasadach określonych w przepisach o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne - za dochód przyjmuje się zadeklarowaną podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne, a jeżeli z tytułu prowadzenia tej działalności nie istnieje obowiązek ubezpieczenia społecznego, przyjmuje się kwotę najniższej podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne.
6. W sytuacji gdy podatnik łączy przychody z działalności gospodarczej z innymi przychodami lub rozlicza się wspólnie z małżonkiem, przez podatek należny, o którym mowa w ust. 5 pkt 1, rozumie się podatek wyliczony w takiej proporcji, w jakiej pozostaje dochód podatnika z pozarolniczej działalności gospodarczej wynikający z deklaracji podatkowych do sumy wszystkich wykazanych w nich dochodów.
7. Wysokość dochodu z pozarolniczej działalności gospodarczej w przypadku prowadzenia działalności opodatkowanej na zasadach określonych w przepisach o podatku dochodowym od osób fizycznych ustala się na podstawie zaświadczenia wydanego przez naczelnika właściwego urzędu skarbowego za okresy, o których mowa w ust. 5 pkt 1, zawierającego informację o wysokości:
1) przychodu;
2) kosztów uzyskania przychodu;
3) różnicy pomiędzy przychodem a kosztami jego uzyskania;
4) dochodów z innych niż działalność gospodarcza źródeł - w przypadkach, o których mowa w ust. 6;
5) odliczonych od dochodu składek na ubezpieczenia społeczne;
6) należnych zaliczek na podatek dochodowy lub należnego podatku;
7) odliczonych od podatku składek na ubezpieczenie zdrowotne związanych z prowadzeniem pozarolniczej działalności gospodarczej.
8. Wysokość dochodu z pozarolniczej działalności gospodarczej w przypadku prowadzenia działalności na zasadach określonych w przepisach o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne ustala się na podstawie zaświadczenia wydanego przez naczelnika właściwego urzędu skarbowego zawierającego informację o formie opodatkowania oraz na podstawie dowodu opłacenia składek w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych.
9. Przyjmuje się, że z 1 ha przeliczeniowego uzyskuje się dochód miesięczny w wysokości 194 zł.
10. Dochody z pozarolniczej działalności gospodarczej i z ha przeliczeniowych oraz z innych źródeł sumuje się.
11. W przypadku uzyskania w ciągu 12 miesięcy poprzedzających miesiąc złożenia wniosku lub w okresie pobierania świadczenia z pomocy społecznej dochodu jednorazowego przekraczającego pięciokrotnie kwoty:
1) kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej, w przypadku osoby samotnie gospodarującej,
2) kryterium dochodowego rodziny, w przypadku osoby w rodzinie
- kwotę tego dochodu rozlicza się w równych częściach na 12 kolejnych miesięcy, poczynając od miesiąca, w którym dochód został wypłacony.
12. W przypadku uzyskania w ciągu 12 miesięcy poprzedzających miesiąc złożenia wniosku lub w okresie pobierania świadczenia z pomocy społecznej dochodu należnego za dany okres, kwotę tego dochodu rozlicza się w równych częściach na kolejne miesiące przez okres odpowiadający okresowi, za który uzyskano dochód.
13. W przypadku uzyskiwania dochodu w walucie obcej, wysokość tego dochodu ustala się według średniego kursu Narodowego Banku Polskiego z dnia wydania decyzji administracyjnej w sprawie świadczenia z pomocy społecznej.

Natomiast dochód na osobę w rodzinie: art 6 p 3 tej samej Ustawy z dn. 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2004 r., Nr 64, poz. 593 z późn. zm.)

Art. 6. Użyte w ustawie określenia oznaczają:
1) całkowita niezdolność do pracy - całkowitą niezdolność do pracy w rozumieniu przepisów o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych albo zaliczenie do I lub II grupy inwalidów lub legitymowanie się znacznym lub umiarkowanym stopniem niepełnosprawności w rozumieniu przepisów o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych;
2) dochód dziecka - dochód, do którego zalicza się kwotę otrzymywanej renty wraz z dodatkiem dla sierot zupełnych, zasiłek pielęgnacyjny, dodatek pielęgnacyjny, otrzymywane alimenty oraz kwotę odpowiadającą dochodom uzyskiwanym z majątku dziecka;
3) dochód na osobę w rodzinie - dochód rodziny podzielony przez liczbę osób w rodzinie;
4) dochód rodziny - sumę miesięcznych dochodów osób w rodzinie;
gość
18-10-2010, 12:07:21

Ja właśnie dzisiaj się dowiedziałam że Dawida przewiozą do ośrodka w Makowie Podhalańskim zobaczymy jak to będzie dalej...nawet nie wiem czy ten szpital jest dobry ale lekarz powiedzial ze to jest odpowiedni szpital dla takich ludzi w takim stanie jak on jest...Jeśli ktoś a w tym ośrodku kogoś bliskiego proszę ojakieś informacje na temat tego szpitala..
gość
18-10-2010, 15:37:34

Gość 2007-12-23 20:43:00 17 grudnia moja 15 letnia córeczka została potrącona na przejściu dla pieszych w wyniku, czego została podczas reanimacji, intubowana (na miejscu zdarzenia) a następnie przewieziona na oddział intensywnej terapii - gdzie po badaniach tomografii komputerowej została podłączona pod respiratora oraz wprowadzona w śpiączkę farmakologiczną. Wynik diagnozy: obrzęk mózgu, złamana w dwóch miejscach lewa ręka(otwarte złamanie-natychmiastowa operacja i gips) oraz obie złamane obie nogi a dokładnie kości goleniowe(obie nogi zagipsowane). Obecnie mija 6-ty dzień od momentu wprowadzenia córeczki w śpiączkę farmakologiczną a w czwartym dniu odstawiono jej środki usypiające oraz znieczulające i od tego dnia zaczęły się pojawiać pierwsze minimalne symptomy ruchowe tj. poruszanie prawą dłonią a następnego dnia już przedramieniem w kierunku głowy(prawdopodobnie przeszkadza jej wprowadzona sonda(tj. rurka, przez którą podaje się pokarm) do żołądka oraz rurka z tlenem osadzona w gardle. Ma ciągle stan podgorączkowy powyżej 38 st.C. Obrzęk ustępuje a początkowe sączenie podpajączkowate mózgu wchłonęło się jak wynika zbadania tomografii komputerowej. Mam ogromne obawy, co do wybudzania się mojej córeczki, ponieważ już trzeci dzień jest jej w fazie a nie reaguje na kierowane do niej słowa oraz nie podnosi powiek – spojówki są bierne. Nie wiem jak długo to wybudzanie potrwa i jakie mogą być skutki powypadkowe??? Jakie mogą być kolejne objawy wybudzania czy też bezpośrednie odczucia córki tzn. ból oraz jaka świadomość tego, co się dzieje??? Proszę o pomoc lub napisanie mi o podobnych przypadkach z dalszą fazą!!! To dla mnie niezmierne ważne pomimo diagnozy samych lekarzy. Gorąco pozdrawiam-Mirek (zpeow@wp.pl)
gość
18-10-2010, 17:59:08

Nie rozumiem tego przecież mamy wrzesień a wypowiedź jest z grudnia więc o co tutaj chodzi??
gość
19-10-2010, 07:13:39

Dziś dla nas bardzo ważny dzień mama jedzie po raz kolejny na neurochirurgie w sprawie zastawki czy musi ja miec czy też nie jeśli tak to zostanie tam a jeśli nie to w czwartek jedzie do korfantowa na rehabilitacje wczoraj miala podwyższone ciśnienie i była jakaś nerwowa ciężko oddychała ale saturacje miała dobra nie wiem czy oni ja tam zle traktuja w tym szpitalu czy co ze taka nerwowa byłam wczoraj u lekarza totalnie olewające podejście pytałam gdzie można dać mame zeby miala rehabilitacje bo nie chcemy do zolu a ona na to wzruszyła ramionami i powiedziała ze nie wie... tak ja skreslili czy oni nie maja serca ciekawe jak oni byli by w naszej sytuacji i ktoś z ich bliskich bylby w takim stanie ciekawe co by zrobili i czy każe takie podejście lakarzy bylo by dla nich mile takie to wszystko cieżkie 3majcie kciuki tak sie boje tej zastawki...;(Moniko co u Twojego chłopaka?
gość
19-10-2010, 14:18:51

dalej bez zmian;( mam do was wszystkich pytanie potrzebujemy szpitala jak najlepszego żeby Dawid doszedł do siebie chodzi o to że powinien się już wybudzić po odstawieniu śpiączki a nadal jest bez zmian i lekarze poiedzieli ze należy szukać szpitala którey sie nim zajmie i zapewni rechabilitacje na dalsze leczenie,słyszeliśmy o dobrym szpitalu gdzzieś w Katowicach czy na śląsku ale nie wiemy o jaki szpital dokładnie chodzi bardzo prosze jeśli ktoś wie na ten temat cos adres albo nr tel prosimy o pomoc
gość
19-10-2010, 18:15:46

szkoda że to forum tak umilkło czytam te posty wszystkie naprawde kiedyś sie prężnie rozwijało bardzo sie cieszę ze tak wiele cennych wskazówek mozna stad wynieść pozdrawiam Aneta córka Ani króra przygniotło drzewo:( ps na konsultacje nie pojechała moze jutro moze pojutrze....rehabilitacja przepadnie :(
Początkująca
19-10-2010, 18:27:11

A u mnie co raz gorzej wlasnie nam powiedziano ze Dawid sie budzi bo ma uszkodzony albo pień mózgu albo jakieś komórki i raczej się nie obudzi albo obudzi i nie wiadomo jak będzie ...powiedzieli że są dwie drogi albo obudzenie go albo lepiej żeby zmarł...ja już nie mam sił i nawet nie wiemy gdzie go przewież do szpitala bo lekarze w Katowicach powiedzieli że szpital w krk w ktorym jest Dawid jest jednym z najlepszych szpitali...ale dlaczeo oni dopiero teraz stwierdzili że ma uszkodzony mózg skoro tydzien temu mial tomograf na ktorym wykazano ze wszystko juz zeszlo...dlaczego musi byc tak trudno dlaczego;(((((((((((
gość
19-10-2010, 19:22:34

Moniko uszkodzenie mózgu to niestety skomplikowana sprawa i tak do końca nigdy nie wiadomo co naprawdę będzie. Koja kuzynka Madzia też nie miała sie wybudzić, bo mówili że ma tak uszkodzony mózg że nie jest w stanie życ bez respiratora, a chodzi mówi i po prostu jest. Znam przypadek gdzie chłopak miał wyzdrowieć bo to tylko lekki uraz zdiagnozowali, leżał sobie kilka dni w szpitalu, chodził mówił i tak dalej, w czwartek rozbolała go przed wypisem głowa lekarz obejrzał zdiagnozował stres związany z wypisem ze szpitala. Chłopak wyszedł ze szpitala jeszcze na terenie dostał napadu padaczki i zmarł. Leżał z moją kuzynka, razem mieli wypadek. Proszę być dobrej nadzieji mimo że nie wygląda to dobrze. Bedziemy trzymać kciuki Pozdrawiamy
gość
19-10-2010, 19:24:38

Lekarza zawsze powiedza ta najgorszą wersję bo gdyby robili nadzieje a stałoby sie inaczej to moznaby miec do nich pretensje o to. dlatego oni musza mieć pewność na 200% ze sie poprawia a jak u Twojego dawida co robi ?u nas tez mówili ze stan jest krytycznie beznadziejny nikt nas nie oszczędzał do tej pory nikt nie oszczędza... ale to my spędzamy czas z naszymi śpiochami to my widzimy ich postępy co robią lekarz przychodzi na wizyte na kilka chwil pobada i koniec nie przygląda sie i nie wie jakie nasze śpioszki robią kroczki do przodu....jest trudno bardzo trudno ale jakoś musimy udzwignac ten ciężar który spadł na nas jak grom z jasnego nieba....nie wiem skad dzis we mnie tyle siły sama sobie sie dziwię.....

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: