Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
01-12-2016, 19:48:15

Katarzyno faktycznie u każdego przed operacją są obawy co do zasadności , jak i do rezygnacji no i konsekwencji kazdej decyzji.Mój kolega ma problemy na calym odcinku szyjnym i po 4 konsultacji zrezygnował z operacji.3 były na tak .Tak więc decyzja jest trodna bo masz jeszcze 2-je dzieci,a po operacji to trzeba przez 3-6 miecięcy mocno uważac no i co do dzwigania ,a z dziecmi będzie to powazny kłopot.Niema takiej opcji by ktoś podjol decyzję za Ciebie.Przeczytaj -Dlaczego się ni ebać operacji-ktorej współ autorem jest dr.Łątka....Napewno pomoże.Poza tym przesuwanie terminu może skutkować choćby paraliżem lub tym,że operacja pomoże w mniejszym stopniu.....piotr
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkująca
01-12-2016, 21:14:19

rehabilitowałaś się ? jeśli nie ,to najpierw rehabilitacja a potem operacja
operacja to ostateczność -po niej już nic nie ma , a od końca się nie zaczyna
gość
05-12-2016, 19:35:26

Witam.
Jestem Grzegorz mam 44 lata. Nigdy nie miałem problemów z kręgosłupem, zawsze uprawiałem sport, dużo biegałem. 3 tygodnie tamu dosłownie zwaliło mnie z nóg wstając z łózki straciłem przytomność. Wcześniej plecy pobolewały ale, myslałem ze to sprawy mięsniowe.
Po kilku dniach zrobiłęm RM i....
"Badanie MR kręgosłupa szyjnego z kontrastem uwidoczniło na poziomie C6/7 po stronie lewej
wewnątrzkanałowo , podwięzadłowo , u podstawy lewego otworu międzykręgowego owalny
obszar tkankowy o wym. ok. 6,6x5,5x6,5mm,który po kontraście nie ulega istotnemu
wzmocnieniu kontrastowego,powoduje od strony lewej ucisk worka oponowego i odcinkowo
rdzenia kręgowego,wokół obszaru widoczne są szersze naczynia w przestrzeni
nadtwardówkowej na dł. ok. 2cm. Obszar ten rzutuje się w okolicy odcinka proksymalnego
korzenia nerwowego po stronie lewej na wysokości C6/7 , w części bardziej obwodowej
struktura ten jest o nieco wyższym sygnale w obrazach T2 zależnych , podejrzenie zmian
obrzękowych w jego obrębie.
Zmiana wyżej opisana w pierwszej kolejności może odpowiadać sekwestrowi, mniej
prawdopodobne jest ogniskowe pogrubienie korzenia nerwowego,wskazana
konsultacja neurochirurgiczna.
C6/7 przepuklina tylna centralno-boczna i śródotworowa prawostronna do ok. 4,5mm, która
wraz z osteofitami zwęża prawy otwór międzykręgowy , modeluje worek oponowy,szerokość
kanału kręgowego wynosi do ok. 9mm,w odcinku C2-C6 wypukliny tylne centralno-boczne prawostronne do ok. 3,5mm, niecomodelują worek oponowy,szerokość kanału kręgowego wynosi do ok. 10-12mm." ...
okazało się się odcinek szyjny mojego kręgosłupa ma się kiepsko. Jestem po konsultacjach z lekarzami bezdyskusyjnie zabieg. Powoli dochodzi do mnie ze dotychczasowa aktywność fizyczna zostanie ograniczona. Co do konieczności samego zabiegu z tego co do tej pory przeczytałem nie ma chyba podstaw kwestionować decyzji lekarza, choć jak każdy samego zabiegu się troche obawaim
gość
05-12-2016, 19:48:52

Grzegorz - jeśli masz facebooka - zapraszamy na https://www.facebook.com/groups/dyskopatia/
gość
22-12-2016, 09:01:35

Witam wszystkich !
jestem na etapie czytania forum, ale i tak chyba nie przebrnę przez tyle stron ...
Operację c5 c6 mam mieć w lutym.
Zdecydowałam się po wizytach u kilku neurochirurgów.
Mam 40 lat, boli mnie kark, drętwienia prawej ręki, takie jakby rwanie w kościach czasami itp.
Mam tez patologiczną kyfoze tzn. ze zamiast wygięciaa to jakby ustawiony prosto ten kręgosłup w odcinku szyjnym i moze dlatego też czasami zawroty głowy
Mam pytanie do tych co już po operacji jesli tu zaglądają :
kiedy można wrócić do jakiejś aktywnosći fizycznej ?
Moja praca zawodowa jest non stop siedząca, moze tez dlatego ta głowa tak pochylona -no ale przeciez jak tu siedzieć w kołnierzu na recepcji głupio jakoś...
Byłam kiedyś otyła bardzo i teraz bardzo a siebie uważam, ćwiczę żeby mieć jakiś ruch i utrzymywać formę.
Jak myslicie, kiedy mozna wrócić do biegania ?
po 3 miesiącach ?
pozdrawiam
Ewa
piotr19 2016-12-01 20:48:15
Katarzyno faktycznie u każdego przed operacją są obawy co do zasadności , jak i do rezygnacji no i konsekwencji kazdej decyzji.Mój kolega ma problemy na calym odcinku szyjnym i po 4 konsultacji zrezygnował z operacji.3 były na tak .Tak więc decyzja jest trodna bo masz jeszcze 2-je dzieci,a po operacji to trzeba przez 3-6 miecięcy mocno uważac no i co do dzwigania ,a z dziecmi będzie to powazny kłopot.Niema takiej opcji by ktoś podjol decyzję za Ciebie.Przeczytaj -Dlaczego się ni ebać operacji-ktorej współ autorem jest dr.Łątka....Napewno pomoże.Poza tym przesuwanie terminu może skutkować choćby paraliżem lub tym,że operacja pomoże w mniejszym stopniu.....piotr
gość
23-12-2016, 20:43:51

Witam.
Opis mojego MR.
"Wielopoziomowe zmiany degeneracyjno-dehydratacyjne tarcz miedzykregowych oraz obnizenie wysokości tarcz C3-C4, C4-C5; C5-C6,C6-C7.
Nasilone zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze kregów w odcinku C3-C7 w postaci koncentrycznej osteofitozy krawędzi trzonów, w tym krawędzi tylnych i tylno-bocznych z wypukleniem sie osteofitów dokanałowo max na głębokość do 4 mm ( ucisnieta przednia ściana worka oponowego i modelowana przednia powierzchnia rdzenia) oraz do otworów międzykręgowych z ich zwężeniem głównie po stronie prawej (kolizja z nerwami rdzeniowymi.
Wymiar strzałkowy kanału w odcinku C3-C7 zwężony najbardziej na poziomie C4-C5 i C5-C6 - do 8-9 mm, rezerwa płynowa okołordzeniowa jest tu zniesiona.
Zmianom zwyrodnieniowo-wytwórczym towarzyszą rozlane tylne pośrodkowe wypukliny pierścieni włóknistych tarcz międzykręgowych C3-C4, C4-C5, C5-C6, C6-C7., uciskające przednią ścianę worka oponowego i modelujące przednia powierzchnię rdzenia.
Pasmowate zmiany zwyrodnienia tłuszczowego szpiku elementów trzonów przyległych do tarcz C3-C4, C4-C5, C5-C6 i C6-C7 oraz nierówność ich blaszek granicznych na tle zwyrodnieniowego uszkodzenia płytek granicznych.
Rezerwa płynowa okołordzeniowa w odcinku C3-C7 znacznie zredukowana. "
Nie ukrywam, że opis za bardzo mi się nie podoba. Moje samopoczucie jest póki co, .... zmienne. Raz lepiej i jest ok, ... raz jak mnie dopadnie to orkiestra w uszach, zawroty, ból serca ( jako mięśnia ), miękkie nogi, lęk, wrażenie, że zaraz chyba zemdleję ( ale nie mdleję).
Taka huśtawka.
Miał ktoś tak lub podobnie ? jakie rokowania, jak się z tym uporać. ? Jeżeli operować to gdzie ( jestem z Rzeszowa).
Pozdrawiam.
gość
23-12-2016, 20:50:18

Treść zablokowana przez moderatora

gość
23-12-2016, 21:09:20

Marku - zapraszamy na fejsa: https://www.facebook.com/groups/dyskopatia/
gość
24-12-2016, 08:10:51

Gość 2016-12-23 22:09:20
Marku - zapraszamy na fejsa: https://www.facebook.com/groups/dyskopatia/
Nie jestem na tym wynalazku. To nie dla mnie.
Pozdrawiam
gość
25-12-2016, 11:01:07

graziaaa66 2014-09-10 11:03:52
Witam.
Jestem tu nowa,szukam pomocy ,wiedzy ,porad .
Od ponad trzech lat ,nie licząc pobolewania karku sporadycznie ,borykam się z okropnym bólem szyi jej sztywnością, bólem głowy ramion,drętwienia rąk .Na początku tego roku trafiłam do lekarza rodzinnego który dał skierowanie na prześwietlenie,na rehabilitacje i do ortopedy.Oczywiście leki Melobax 15,Mydokalm****** 150mg.Trochę pomogło bo ostrego bólu nie miałam ponad dwa miesiące.O ortopedzie nie wspomnę ,to po prostu farsa:(patrząc na zdjęcie nie zalecił dalszego leczenia,(chcę zaznaczyć że w ciągu dwudziestu minut przyjął dwadzieścia dwie osoby ) RTG ODCINKA KRĘGOSŁUPA C (AP+BOK)
Wyrównanie lordozy szyjnej.Zmiany zwyrodnieniowe C4_C6.Teraz jestem w takim stanie że boli mnie cały kręgosłup,nigdy nie miałam prześwietlenia odcinka lędźwiowego,ale myślę że tam też nie jest za wesoło ,choć z tym bólem nauczyłam się żyć ,ale w żaden sposób nie daję sobie rady z szyją .Boli głowa to i boli żołądek i bierze na wymioty .Jestem z okolic Mławy ,Płocka ,Ciechanowa.Może znacie jakiegoś dobrego ortopedę,neurologa, który potraktuje pacjenta z należytym szacunkiem i pomoże w cierpieniu.Z góry bardzo dziękuje za pomoc.
Nie potrzebujesz przeswietlenia, a MRI-magnetic resonans imagining- rezonans magnetyczny.
Nie potrzebujesz ortopedy, a neurochirurga.
Jesli lekarz 1go kontaktu pozostanie gluchy na Twoje argumenty pozostaje Ci droga prywatna.
1) rezonans koszt 500+
2) wizyta u specjalisty 150+
Droga przez NFZ pelna bulu i czekania, droga prywatna, szybka ale kosztowna.
3) Operacja, lub terapia rehabilitacyjna.
Zwazajac na symptomy masz mocny ucisk na rdzen co powoduje uscisk, jesli bol dochodzi do palcow, i jesli jest tak zle ze boli caly czas, i masz ograniczenie ruchowe to raczej bedzie to rozwiacanie inwazyjne, w zaleznosci od tego w jakim wieku jestes moze to byc fuzja, lub implant, fuzji nie polecam ze wzgledu na obciazenie ABCF- kolejnych sasiadujacych kregow, i wieksze zuzycie, jesli jest to wiecej niz jeden krazek do wyleczenia to nie polecam wcale. NFZ moze, i zawsze bedzie proponowal tansze rozwiazanie ( jak najtansze), operacja prywatna kosztuje, implanty kosztuja, wybor nalezy do Ciebie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Tętniak tętnicy podstawnej
Witam jestem tu nowa. Z uwagi na chore zatoki lekarz laryngolog wysłał mnie na rezonans głowy z kontrastem. W opisie naczyniak w 3 komorze. Pojechałam do profesora do Krakowa który po obejrzeniu płytki stwierdził że to nie naczyniak a tętniak. Skierował mnie na dodatkowe badania żeby bliżej przyjrzeć się temu tworowi. Najbardziej niepokoi mnie że tętniak jeśli to tętniak jest na tętnicy podstawnej. Na forum poczytałam że raczej nie operuje się czy ebolizuje tętniaków w tym miejscu bo ryzyko za duże. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją? Czy ktoś miał tętniaka w takiej lokalizacji. Proszę o odpowiedź. Muszę podjąć decyzję co dalej choć pan profesor wspomniał o embolizacji. Dziękuję i pozdrawiam KG
Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
Reklama: