Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
27-10-2016, 12:41:48

To długo bardzo..Miałeś wstawiane implanty ruchome, tak ?
mi lekarz powiedział, że miesiąc L4 (mam pracę typowo biurową, non stop przy komputerze ) ze sportem to jakoś sie nie określil jednoznacznie
W ogóle to te wizyty na NFZ to traktuje mnie neurochirurg "przelotowo" - a czeka się miesiącami na termin..nawet nie pogadałam z nim dokładnie, więc czytam teraz artykuły i forum i się dokształcam w temacie
Jestem trochę uzależniona od aerobiku i jakoś wizja tej operacji i powrotu do normalności mnie niepokoi Lekarz mówi ze ten zabieg to rytuna, 3dni w szpitalu (św.Rafała w Krakowie) i do domu
a potem co? przysługuje mi na nfz jakaś rehabilitacja ?
ćwiczyliście szyję jakoś ?
piotr19 2016-10-25 22:08:13
Po operacji tood listopada do marca nic nie robile bylo zwolnienie natomiast luty i marzec to swiadczenie rechabilitacyjne natomiast kwiecien to rezygnacja ze świadczenia ,urlop i wyjazd do sanatorium no i maj praca czyli minimu 6 miesięcy -ale w moim przypadku.Jak juz wiez to leczenie i gojenie to od 3 do 6 miesiecy pozdrawiam Piotr M
gość
27-10-2016, 17:57:33

Witam,
może ktoś mo pomoże rozszyfrować wynik mr: Na poziomie C3-C4 bulging 0,25 cm, szerokośc kanału 1,40 cm, na poziomie C5-C6 wypuklina tylno-pośrodkowa wielkości 0,47 cm z modelowaniem worka oponowego i zwężaniem otworów m/kręgowych w przyleganiu do korzeni, bez cech kolizji, szerokość kanału 1,30 cm. Na poziomie C6-C-7 wypuklina tylko-pośrodkowa wielkości 0,40 cm z modelowaniem worka oponowego i zwężaniem otworów m/kręgowych, szerokość kanału 1,27 cm O CO CHODZI????
gość
28-10-2016, 08:06:26

Witam ponownie jako gość nie jestem rozpoznawana.....Mam na imię Marzena , mam 40 lat i taki niewiele mi mówiące wynik MR. Proszę zatem o pomoc w rozszyfrowaniu bo dziwnie to dla mnie brzmi a Państwo tu widzę z troszkę większym doświadczeniem. Bardzo dziękuję :) Mój cały wynik brzmi tak: Spłycenie lordozy szyjnej; sygnał rdzenia kręgowego w normie; Cechy dehydracji krążka m/kręgowego na wszystkich poziomach z obniżeniem. Szerokość kostnych ograniczeń kanału zachowana.
Na poziomie C3-C4 bulging 0,25 cm, szerokośc kanału 1,40 cm
Na poziomie C5-C6 wypuklina tylno-pośrodkowa wielkości 0,47 cm z modelowaniem worka oponowego i zwężaniem otworów m/kręgowych w przyleganiu do korzeni, bez cech kolizji, szerokość kanału 1,30 cm
Na poziomie C6-C-7 wypuklina tylko-pośrodkowa wielkości 0,40 cm z modelowaniem worka oponowego i zwężaniem otworów m/kręgowych, szerokość kanału 1,27 cm
CZYLI CO???
gość
03-11-2016, 12:10:12

Podczas terapii należy jak najwięcej leżeć - by odciążyć kręgosłup. Polecam zaopatrzyć się w świetnej jakości materac, dostosowany do tego typu schorzeń - Viscotherapy . Ma zmienną twardość i jest dobierany indywidualnie do potrzeb.
Początkująca
04-11-2016, 09:01:26

Witam wszystkie szyjki a szczególnie Piotra podziwiam że ,przez tyle lat działa na forum.Ja czytam forum już sporadycznie Jestem już 4 lata po operacji /implanty na trzech poziomach/ .Czułam się po operacji i nadal się czuję bardzo dobrze. Ale przestrzegam solennie ,,kodeksu szyjek" autorstwa naszej forumowej koleżanki Zosi .Te wszystkie przydatne informacje znajdziecie w wątku ABC -kodeks szyjek przydatne info przed i po operacji. Polecam również artykuł dr.n.med.Dariusza Łątki --Dlaczego nie należy bać się operacji kręgosłupa. Pozdrawiam.
Początkujący
07-11-2016, 10:37:59

Nie wiem szczerze od czego mogę zacząć . Mój problem pojawił się nagle, podczas treningu lewa ręka zaczęła szczerze nie wiem jak to nazwać pogorszyła sie mobliność ręki objawy rwy barkowej . Jak u wszystkich kolejno nastąpiły wizyty u lekarza plus leki leki leki leki leki aż finalnie trafiłem do neurochirurga zaplanowano operacje którą bede miał na dniach ... no i właśnie chyba jak u wszystkich pojawiły się pytania, moja sytuacja jest dość trudna ponieważ po takich zabiegu chciałbym wrócić do zawodu ( mianowicie jestem trenerem i mam dość dużo wspólnego z ciężarami) neuro zaproponowal mi stabilizację sztywna niestety zaczynam mieć pewne obawy co do tego wyboru ponieważ nad miejscem przepukliny mam jeszcze wypukliny a nie chce swojego życia skupic teraz na wiecznych operacjach i życiu bez sportu .
Czy ktoś tutaj jest wstanie pomoc mi wypowiedzieć się czy w moim przypadku lepszym rozwiązaniem nie będzie artroplastyka jak to wygląda z NFZ itd .
Zniesiona lordoza szyjna . Obniżenie wysokości krążka m/kręgowego na poziomie C6-C7 z cechami zmniejszonego
uwodnienia. Poza tym wysokość trzonów kręgów i krążków m/kręgowych prawidłowa. Na poziomie C3-C4, C4-C5, C5-C6
wypuklina dyskowa typu bulging modeluje worek oponowy na głebokość do 2 mm. Na poziomie C6-C7 centralnolewostronna
przepuklina dyskowa w osi strzałkowej wielkości 5 mm, uciska worek oponowy przednio- lewobocznie , otwory
m/kręgowe zwężone bardziej po stronie lewej. Blaszki graniczne trzonów kręgów na tym poziomie z obecnością
podblaszkowych odczynów zapalno- zwyrodnieniowych. Zmiany zwyrodnieniowe kręgów szyjnych .
Szyjny odcinek rdzenia kręgowego o prawidłowej intensywności sygnału
Początkująca
07-11-2016, 15:41:56

krzykos 2016-11-07 11:37:59
Nie wiem szczerze od czego mogę zacząć . Mój problem pojawił się nagle, podczas treningu lewa ręka zaczęła szczerze nie wiem jak to nazwać pogorszyła sie mobliność ręki objawy rwy barkowej . Jak u wszystkich kolejno nastąpiły wizyty u lekarza plus leki leki leki leki leki aż finalnie trafiłem do neurochirurga zaplanowano operacje którą bede miał na dniach ... no i właśnie chyba jak u wszystkich pojawiły się pytania, moja sytuacja jest dość trudna ponieważ po takich zabiegu chciałbym wrócić do zawodu ( mianowicie jestem trenerem i mam dość dużo wspólnego z ciężarami) neuro zaproponowal mi stabilizację sztywna niestety zaczynam mieć pewne obawy co do tego wyboru ponieważ nad miejscem przepukliny mam jeszcze wypukliny a nie chce swojego życia skupic teraz na wiecznych operacjach i życiu bez sportu .
Czy ktoś tutaj jest wstanie pomoc mi wypowiedzieć się czy w moim przypadku lepszym rozwiązaniem nie będzie artroplastyka jak to wygląda z NFZ itd .
Zniesiona lordoza szyjna . Obniżenie wysokości krążka m/kręgowego na poziomie C6-C7 z cechami zmniejszonego
uwodnienia. Poza tym wysokość trzonów kręgów i krążków m/kręgowych prawidłowa. Na poziomie C3-C4, C4-C5, C5-C6
wypuklina dyskowa typu bulging modeluje worek oponowy na głebokość do 2 mm. Na poziomie C6-C7 centralnolewostronna
przepuklina dyskowa w osi strzałkowej wielkości 5 mm, uciska worek oponowy przednio- lewobocznie , otwory
m/kręgowe zwężone bardziej po stronie lewej. Blaszki graniczne trzonów kręgów na tym poziomie z obecnością
podblaszkowych odczynów zapalno- zwyrodnieniowych. Zmiany zwyrodnieniowe kręgów szyjnych .
Szyjny odcinek rdzenia kręgowego o prawidłowej intensywności sygnału
Witaj, w poprzednim poście pisałam o tym co należy zrobić po operacji, żeby nie wystąpił efekt domino. Czytałeś?.Pewnie nie. Usztywnione jedne kręgi po ponownym przeciążeniu sypią się dalej. Z dyskopatią da się żyć tylko mądrze. Nikt z nas nie może Ci pomóc bo nie jesteśmy neurochirurgami.Pozdrawiam.
Początkujący
14-11-2016, 18:15:39

Witam gorąco wszystkie szyjki i proszę o przyjęcie do szanownego grona
Pozwólcie ,że się przedstawię -mam na imię Sławek 46 lat i we wrześniu tego roku stwierdzoną dyskopatię między c3 a c4 Dzisiaj neurolog stwierdził że takiej dużej w tym roku jeszcze nie widział.
Jestem po 3 konsultacjach z neurochirurgami
Pierwszy był najlepszy tzn jego drugie zdanie "decyduje się Pan na operację albo nie mamy o czym gadać"-polecam dla szukających adrenaliny
Drugi twierdził polecany na tym forum, że jeszcze czas na operację ,może rehabilitacja masaż-ale jaki masaż przy takiej przepuklinie?
Trzeci dr Chrzanowski z Krakowa nie zostawił żadnych złudzeń ,że przed operacją nie ucieknę
Po lekturze tego forum i rozmowie z dr Chrzanowskim zacząłem się przyzwyczajać do myśli o czekającej operacji
Ale to trwało do dzisiaj bo neurolog zaczął mnie odciągać od tej decyzji .Opowiadał jak bardzo jest to skomplikowana operacja i jakie niesie ryzyko I tak mi zamieszał w głowie że sam nie wiem co dalej robić
Wiem ,że nikt na tym forum nie podejmie za mnie decyzji ale może choć troszkę jakoś mnie naprowadzi
Pozdrawiam sławek
Początkujący
14-11-2016, 18:18:03

slawek70 2016-11-14 19:15:39
Witam gorąco wszystkie szyjki i proszę o przyjęcie do szanownego grona
Pozwólcie ,że się przedstawię -mam na imię Sławek 46 lat i we wrześniu tego roku stwierdzoną dyskopatię między c3 a c4 Dzisiaj neurolog stwierdził że takiej dużej w tym roku jeszcze nie widział.
Jestem po 3 konsultacjach z neurochirurgami
Pierwszy był najlepszy tzn jego drugie zdanie "decyduje się Pan na operację albo nie mamy o czym gadać"-polecam dla szukających adrenaliny
Drugi polecany na tym forum twierdził, że jeszcze czas na operację ,może rehabilitacja masaż-ale jaki masaż przy takiej przepuklinie?
Trzeci dr Chrzanowski z Krakowa nie zostawił żadnych złudzeń ,że przed operacją nie ucieknę
Po lekturze tego forum i rozmowie z dr Chrzanowskim zacząłem się przyzwyczajać do myśli o czekającej operacji
Ale to trwało do dzisiaj bo neurolog zaczął mnie odciągać od tej decyzji .Opowiadał jak bardzo jest to skomplikowana operacja i jakie niesie ryzyko I tak mi zamieszał w głowie że sam nie wiem co dalej robić
Wiem ,że nikt na tym forum nie podejmie za mnie decyzji ale może choć troszkę jakoś mnie naprowadzi
Pozdrawiam Sławek
Początkująca
15-11-2016, 09:31:34

Witaj Sławek , Tobie nie jest potrzebny neurolog,tylko doświadczony operator neurochirurg.Rehabilituje się z powodzeniem ,,kuper" ale nie szyja. Nie daj się naciągać na niemałą kasę cudotwórcom rehabilitacji, znajdż lekarza któremu zaufasz.Na pewno potrzebujesz kilku konsultacji u neuro. Nawet prostych operacji wszyscy się boimy.Nigdy nie żałowałam że, się zoperowałam żałuję tylko tych miesięcy niepewności i strachu przed.Mnie również straszyli wszyscy.Sprawdż czy szpital w którym będziesz operowany ma certyfikat szpitala bez bólu. Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ośrodek neurorehabilitacji z pegiem i tracho Lublin
Cześć.Syn jest po bardzo ciężkim urazie czaszkowo mózgowym ,po stabilizacji miednicy.Wybudzony od tygodnia z niewielką komunikacją typu wodzenie oczami I ściskanie prawą ręką.Szukamy ośrodka w okolicy Lublina neurorechabilitacji opieki całodobowej.Jakieś podpowiedzi może .Marta
gość
Bardzo bym prosiła o poradę.
Mama ma 60 lat choruje od roku, ręce opadają od poniedziałku zaczęła rehabilitację domową. Mam dziecko 10 letnie on na to wszystko patrzy jak mama robi się nie znośna nawet tramal nie pomaga na ból nóg.
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Od 2 lat ból kręgosłupa ze zwièkszoną intensywnością
BWK 9 Kanał naczyniowy . Głęboki reaktywny obrzęk zwyrodnieniowy odcinka lędźwiowego kręgosłupa, szczególnie znacząca aktywowana artroza stawu międzykręgowego z pseudoretrolisthezą lwk 4. wieloczynnikowe zwężenie otworu międzykręgowego nerwów l3/l4 i l4/l5 z zajęciem wychodzących korzeni nerwowych i zajęciem wnękowym korzeni l4 . Reaktywny obrzęk prawostronny stawu biodrowo krzyżowego. Czy z tym da się coś jeszcze zrobić ?
Reklama: