Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
19-06-2021, 05:25:09

Gość 2021-06-17 14:44:37
Ania a dźwigałaś coś albo wykonywałaś jakąś czynność wymagającą podnoszenia na dłużej rąk i głowy? Może faktycznie to tylko przeciążenie. Sprawdź jeszcze tarczycę - może tam się coś zmieniło.
Tarczyca zdrowa , akurat badałam 2 tyg temu. Co do dźwigania to raczej nie. Uważam na szyję, grzecznie stosuję się do zaleceń lekarza,szczególnie,że obok na sąsiednich kręgach mam wypukliny. Wbijam sobie do głowy, że może źle spałam i stąd problemy
gość
19-06-2021, 05:36:09

Paawel 2021-06-18 14:01:09
Daagula operacje mam zaplanowaną dopiero za pół roku. Neurochirurg powiedział, że przy codziennej rehabilitacji ekstruzja może się cofnąć (ponoć obserwował już takie przypadki). Jeśli objawy do momentu operacji nie powrócą myślę, że zrezygnuję. Problem będzie wtedy gdy zrezygnuję i zaczną się objawy. Sam nie wiem co robić.
Operację mam zaplanowaną w Szpitalu Uniwersyteckim Biziel w Bydgoszczy.
Paweł miałam ekstruzję c5c6 z obustronnym uciskiem na korzenie i stenozę. Doktor może widział, ale cofnięcie się wypukliny,to jest jeszcze wtedy możliwe. Powiem tak jak było w moim przypadku. Miałam na początku silne bóle , rehabilitacja pomogła,bóle znikały i to był błąd według mnie ,że odpuściłam operację za pierwszym razem. Rehabilitacja pomogła na spięte mięśnie,ale przez ucisk na korzenie doszło do ich uszkodzenia,co najgorsze na początku nie dawały objawów,nagle przestałam rękę podnosić. Obecnie zmagam się z neuropatią nerwu pachowego i to jest tragiczny skutek uboczny, gdyż bez leków skóra pali żywym ogniem ,o innych efektach nie wspomnę.
Anna
gość
20-06-2021, 20:42:28

Basiek86 2021-04-17 16:49:22
No i odwołali:( zadzwonili, że covid na oddziale. Operacja w Barlickim w Łodzi. W środę poznam nowy termin. Dziękuję za wsparcie. Strasznie miło mi, że ktoś o mnie pomyślał 🤗
Ja na początku się denerwowałam, ale z czasem można się oswoić z każdą sytuacją. Dam znać o nowym terminie. Trzymajcie się cieplo
Forumowiczka
20-06-2021, 20:50:17

Witam, ja mialam mieć w Wamie 14.12.2020 i rozchorowalam się powaznie.Musze ustalić nowy termin ana ten czekałam 1,5 roku.Mam pytanko ile Pani czekała w Barlickim?
Mojra
Forumowiczka
20-06-2021, 20:52:34

To bylo pytanko do Basiek 86.
Mojra
Forumowiczka
20-06-2021, 21:17:41

Witam forumowiczów po pewnym okresie.Pisalam w okresie 08-12.2020 na forum.Mialam mieć operację 14.12.2020 ale rozchorawalam sie i musze ustalic nowy ale nadal z wielkim strachem.Mam mieć trzy implanty ze stabilizacją i moje objawy obecnie to pieczenie tj.jakby odcinek szyjny płonął, czasami bole glowy, dretwienie rąk.Nie mogę dlugo zginać glowy np.przy czytaniu anajlepiej czuje sie w pozycji stojacej.Rehabilitacja nie wchodzi w grę bo nikt nie chce sie jej podjąć.Wiem doskonale, ze do zdrowia po operacji pełnego nie wrócę bo to poprostu niemozliwe ale najbardziej boje się, ze bedzie gorzej niż przed operacją, ze dojda dodatkowe bole barkowo-lopatkowe, ktorych obecnie nie mam.Bylam u trzech neurochirurgow i kazdy potwierdził, ze mam tykajacą bambę i w kazdej chwili grozi mi paraliż- tylko ja od paru lat tak zyje z takimi dolegliwosciami, ze zaczełam przyzwyczajać się.A potem jeszcze egekt domina, ktory moze nastapic to caly czas przerasta mnie.Podziwiam osoby, ktore zdecydowały sie w miare szybko na operację- tylko tak maprawde na tym forum wydaje się, ze niewiele jest osob w pelni zadowolonych z operacji chyba , ze przyjmie sie za oczywiste, osoby zadowolone nie pisza badz nie odwiedzaja tego forum.Jestem caly czas rozdarta.
Mojra
Forumowiczka
21-06-2021, 05:43:47

Mam jeszcze pytanko o powrót do pracy.Mam 47 lat i jeszcze 13 lat do emeryturki jak dozyję ale to jeszcze sporo lat i nie mogę sobie pozwolić na dlugie siedzenie a nie wspomniec o skorzystaniu z zasilku rehabilitacyjnego bo by mnie wyautowali.Ale martwi mnie bo czytajac wpisy to wiekszosć osob laduje na zas.reh.U mnie w pracy nikt z nikim się nie patyczkuje i iak nie ma kogoś to przyjdzie zaras ktoś na twoje miejsce.Ja wiem, ze to wszystko trzeba indywidualnie rozpatrywać ale ja pytalam sie neurichirurga to on powiedzial, ze sa osoby co po miesiacu wracają tylko zastanawiam sie kto- czy jakieś tytany -nadludzie. Ja tak myslałam o 3 ,4 miesiacac max.Mam prace przy biurku z komputerem- może dam radę.Juz sama nie wiem co o tym mysleć?
Mojra
Forumowiczka
21-06-2021, 06:05:12

Dla przypomnienia moje RM szyjnego z 2018
Na poziomie C2/C3 - bez zmian patologicznych.
Na poziomie C3/C4 - bez cech wypukliny, mierna nadbudowa krawędzi tylno bocznych trzonów bez
zwężenia zachyłków bocznych.
Na poziomie C4/C5 - tylna wypuklina krążka międzykręgowego wypukla się do kanału kręgowego na gł.do 3mm, modeluje worek oponowy, odcinkowo znosi przedrdzeniową rezerwę płynową z następową
dyskretną impresja powierzchni przedniej rdenia pośrodkowo.
Na poziomie C5/C6 obniżenie kąta krążka międzykręgowego oraz jego tylna wypuklina, wpukla się dokanału kręgowego na gł. ok. 3,5 mm, wraz ze zmianami wytwórczymi modeluje worek oponowy,
odcinkowo znosi przedrzeniową rezerwę płynową, modeluje powierzchnię brzuszną rdzenia kręgowego,
zwęża zachyłki boczne z ipresja korzeni nerwowych.
Na poziomie C6/C7 - mierna tylna wypuklina krążka międzykręgowego, spłaszcza worek oponowy,wraz
ze zmianami wytwórczymi na krawędziach tylno-lewobocznych spłyca lewy zachyłek boczny, z
prawdopodobna impresja lewego korzenia nerwowego.
Uwidoczniony odcinek rdzenia bez zmian ogniskowych.
Trzony prawidłowej wysokości, z nadbudową krawędzi przednich i zmianami zwyrodneniowo-
wytwórczymi w stawach wyrostkowych.
Lordoza spłycona
Mojra
gość
22-06-2021, 12:29:48

To zrozumiale. Kazdy sie boi. Ale czy to samo przejdzie? Mnie boli corziennie, raz mocniej, raz slabiej. Nie wiem jak ludzie moga tak zyc latami w ciaglym bolu. Ile poziomow masz miec operowanych?
Forumowiczka
22-06-2021, 13:29:42

Trzy poziomy - tylko ja jestem aktywnym czlowiekiem i z dupskiem nie usiedze.Jeżdze na motorze i to moja pasja, gram w klubie w pingla., umalowalam z synem caly dom. piętrowy na zewnątrz i na działce, płytki i panele tez sama położyłam i nie lubię być zdana na pomoc i pewnie teraz to zapierniczanie bokiem mi wyszło.Z wielu rzeczy mozna zrezygnować bo trzeba sobie to poukladać w glowie ale z jazdy na motorze to na razie nie.
Mojra

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: