Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
06-06-2021, 21:35:37

Oj chyba długo była ta awaria hihi 😂 no sama się do tego przyczyniłam.
U mnie jast tak, o szyjce prawie zapomniałam, nic nie boli ale oczywiście uważam. Gorzej z lędźwiowym, tu zaczyna się już masakra. Rehabilitacja już niewiele pomaga, chodzę co dwa miesiące od zabieg na szyję. Powoli dojrzewam do kolejnej operacji. W połowie czerwca biorę skierowanie na rezonans, zobaczymy co tam się dzieje. Ewidentnie dwa poziomy wyżej zaczynają bardzo szwankować, znów jestem na lekach, bez nich ani rusz. No nic, głowąa do góry i do przodu
18.07.2019 L4-L5-S1 implantacja dystraktorów międzykolczystych Bac Jac 16.09.2020 Dyscektomia C4/5 5/6 6/7 sposobem Smith-Robinson, implantacja klatek szyjnych LFC, stabilizacja płytką szyjna Biomet odbarczanie kanału kręgowego
Wtajemniczona
07-06-2021, 07:23:38

U mnie lędźwiowy też doskwiera. Rehabilitacja i ćwiczenia dają jakąś ulgę ale myślę o rezonansie. Dodatkowo za miesiąc mam wizytę u endokrynologa, ponieważ wyszło mi niskie tsh i trzeba zrobić usg i pewnie kolejne badania.
Jak nie urok to...😂
10.11.2020 Stabilizacja międzytrzonowa cage peek lfc na poziomie c4/c5 i c5/c6
gość
15-06-2021, 20:15:14

Witam. Jestem 4 msc po operacji usunięcia dysku w odcinku c5c6. Miałam stenozę, ucisk na korzenie. Przed operacją były objawy od wymiotów po neuropatię . Przez 4 msc po operacji był spokój , a od 3 dni mdłości , uczucie mydła w ustach, napięcie szyii pomimo zabiegów . I w związku z tym mam pytanie czy u was też były nawroty choroby ? Obecnie czekam na rezonans.
Anna
gość
15-06-2021, 21:21:29

Gość 2009-11-14 11:17:21
Witam ja właśnie 4 listopada przeszłam operację kr szyjnego miałam uszkodzony rdzeń kręgowy mam założony koszyk peek i stabilizację prętami czuję się zle noce nie przespane taki ból bez leków przeciwbólowych i kołnierza nie ma dla mnie życia pozdrawiam.
Forumowiczka
17-06-2021, 12:32:54

Gość 2021-06-15 22:15:14
Witam. Jestem 4 msc po operacji usunięcia dysku w odcinku c5c6. Miałam stenozę, ucisk na korzenie. Przed operacją były objawy od wymiotów po neuropatię . Przez 4 msc po operacji był spokój , a od 3 dni mdłości , uczucie mydła w ustach, napięcie szyii pomimo zabiegów . I w związku z tym mam pytanie czy u was też były nawroty choroby ? Obecnie czekam na rezonans.
Anna
Ja jeszcze półtora miesiąca temu pisałam, że u mnie gorzej, czy to był nawrót? Niewiem, raczej stawiałabym na przeciążenie. Ale też myślałam, że coś się stało, że coś się zepsuło. Do neurologa się nie dostałam (termin na wrzesień). W chwili obecnej zapomniałam, że miałam coś robione z szyją. Nie dolega mi nic (odpukać ).
Aniu może to przejściowe, dobrze, że czekasz już na rezonans, on wszystko rozwiąże. Na zapas nie ma się co martwić.
13.11. 2020 Dyscektomia C4/5 i C5/6 sposobem Smith-Robinson. Implantacja klatek szyjnych LFC (rozmiary 5 i 4)
gość
17-06-2021, 12:44:37

Ania a dźwigałaś coś albo wykonywałaś jakąś czynność wymagającą podnoszenia na dłużej rąk i głowy? Może faktycznie to tylko przeciążenie. Sprawdź jeszcze tarczycę - może tam się coś zmieniło.
Początkujący
17-06-2021, 15:54:50

Witam,
jestem przed operacją c5 c6 ekstruzja na korzeń c6. wypuklenia są również na 3 innych poziomach, ale minimalne niewymagajace leczenia. Podczas rehabilitacji objawy bólowe zniknęły, czuję się dobrze . Czy istnieje możliwość ze ekstruzja mogła się cofnąć? Mam 32 lata
Forumowiczka
17-06-2021, 18:30:03

Paweł miałam ekstruzje i mi powiedzieli, że takie zmiany się już nie cofną. U mnie też po rehabilitacji objawy znikały ale niestety po jakimś czasie wracały.
Jeżeli objawów nie ma to wydaje mi się żeby zaczekać, ja tak odwoływałam operację 🙈 w zależności od samopoczucia.
A co ci powiedział lekarz?
13.11. 2020 Dyscektomia C4/5 i C5/6 sposobem Smith-Robinson. Implantacja klatek szyjnych LFC (rozmiary 5 i 4)
Forumowiczka
17-06-2021, 18:31:15

Obserwuj siebie i zobacz czy objawy wrócą czy nie. Moje niestety wracały i zrozumiałam, że bez operacji się nie obejdzie.
Początkujący
18-06-2021, 12:01:09

Daagula operacje mam zaplanowaną dopiero za pół roku. Neurochirurg powiedział, że przy codziennej rehabilitacji ekstruzja może się cofnąć (ponoć obserwował już takie przypadki). Jeśli objawy do momentu operacji nie powrócą myślę, że zrezygnuję. Problem będzie wtedy gdy zrezygnuję i zaczną się objawy. Sam nie wiem co robić.
Operację mam zaplanowaną w Szpitalu Uniwersyteckim Biziel w Bydgoszczy.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
Reklama: