Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
31-05-2019, 16:36:48

Gość 2019-05-31 12:23:32
NEUROCHIRURG NIE DORADZA ON TYLKO KROI
Owszem- kroi ale jak popatrzy na zapis rezonansu to już wie czy rehabilitacja naprawi kręgosłup.
Jednak skoro mówili, że do operacji się nie kwalifikuje - to wiedzą co mówią.
Metoda Mkenziego (czy jakoś tak) dla mnie była najlepsza. Później fizykoterapeuta - osteopata zastosował jeszcze inną, podobną ale po 3 zabiegu poddał się. Ćwiczeniami nie wyleczy. Po gabinetach rehabilitacji chodziłem chyba od 8 lat, ostatnie 4 lata to prawie zawsze. Pomogło na zasobność portfela- jest mniejszy.
Dłużej nie ma sensu czekać. ...... idę.
gość
31-05-2019, 18:20:25

witaj spondylozo.....

to jest uśmiech przez łzy. Czytam to forum od wielu miesięcy ale to twój wpis spowodował, że się odważyłam odezwać.
Kawo
dziękuję za radę, ja w sumie wiem, że muszę iść do neurochirurga ale tak jak pisałam boję się, że mi powie, że moje bóle są nie od kręgosłupa tylko od czegoś innego. No tragedia. Moje wypukliny nie są duże 2. 5 mm, ale dotykają rdzenia. Neurolog powiedział , że te bóle mogą być od spondylozy , w opisie rezonansu jest mowa o początkowej spondylozie. Widać te narośla na zdjęciach, ale też nic nie piszeą o ucisku na nerwy. Dlatego sie boję. Pisałeś że coś ci wyzwala lęk. Czego ty się boisz?
Opiszcie proszę gdzie macie te bóle i czy są non stop.
Gosia
gość
31-05-2019, 18:26:20

lucy 0402
mam wrażenie, że objawy mamy podobne tyle, że ty miałaś więcej bałaganu w szyi. Dziękuję za wsparcie. Gosia
Forumowicz
31-05-2019, 19:08:57

Gość 2019-05-31 20:20:25
...., ale też nic nie piszeą o ucisku na nerwy. Dlatego sie boję. Pisałeś że coś ci wyzwala lęk. Czego ty się boisz?
Już odpowiadam.
Mam w zasadzie ciągły ból w potylicy czyli z tyłu głowy w miejscu gdzie szyja łączy się z głową. Jak ten dyskomfort czyli ten tępy ból z jakiegoś powodu jest raptem mocny to właśnie wówczas pojawia się u mnie niepokój - taki jakby lęk.
Mięśnie drżą, nogi miękną, zawroty głowy, prawa ręka 5 razy cięższa, pod pachami pot.
Czego się boję ...... właśnie tego aby mocny ucisk nie nastąpił. Objaw mam wówczas , jak dla mnie - paskudny.
Osteopata mówił mi, że każdy ból trwający powyżej 3 tygodnie powoduje powstawanie ogniska depresji. U jednych się rozwinie, u innych niekoniecznie.
Jam mam lęk - to oczywiście moja diagnoza.
Poprosilem lekarza i przepisał mi Sympramol. To podobno słaby lek ale dla mnie jest ok. W razie potrzeby - pół tabletki wystarczy.
gość
31-05-2019, 19:55:49

Ja mam podobnie tylko w innym miejscu. Boli cały czas, ale czasami tak mnie jakoś ściśnie w plecach na łopatkach i pomiędzy nimi oraz na karku, boleśnie i nieprzyjemnie, że nie mogę się na niczym skupić, zalewa mnie pot i to nie tylko pod pachami. No i ten strach, że niedużo życia mi zostało. No oszaleć można
Gosia
Wtajemniczona
31-05-2019, 20:33:03

Gosia.
Kochana, trochę odwagi i męska decyzja, jak najszybciej wizyta u neurochirurga. Chowanie głowy w piasek nic tu nie pomoże. Czego się boisz, to tylko wizyta a siłą nikt Cię nie będzie operował, a tak to jeszcze w depresję sie wpędzisz. A pro po badań: robiłaś badanie hormonów tarczycy i test na boleriozę?
A operacja nie jest taka straszna, tylko w razie czego nie daj się kroić przypadkowym doktorom.
Pozdrawiam wszystkie szyjki.
Forumowicz
01-06-2019, 05:46:09

Lucy0402 2019-05-31 22:33:03
... jeszcze w depresję sie wpędzisz. A pro po badań: robiłaś badanie hormonów tarczycy i test na boleriozę?
Potwierdzam. Też słyszałem że te choroby potrafią nieźle namieszać i każda z nich ma wpływ na system nerwowy.
Pozdrawiam
gość
01-06-2019, 09:32:43

gość
01-06-2019, 09:35:31

Spondyloza....
To prawda bol przewlekly prowadzi do depresji... ja 6 mcy na prochach, ale udalo sie przetrwac
gość
01-06-2019, 09:41:28

Spondyloza....
U mnie bol to c6c7... McKenzie na mnie nie dziala

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Mielopatia - wymiar rdzenia 4mm
Cześć, mam zdiagnozowaną dyskopatia na poziomie C5 C6 i C6 C7. Dodatkowo też rozwinęła się już mielopatia / ucisk na rdzen bo wymiar strzałkowy wynosi tylko 4mm. Neurochirurg na razie nie widzi konieczności operacji bo nie mam ciężkich objawów. Aktualnie to lekko obnizona sila miesniowa w rekach, sporadyczne uciski w okolicach karku. Mam tez mrowienie lewej polowy twarzy ale powiedzieli ze to z innego powodu (mam tez zmiany w mozgu). Badania neurologiczne w normie. 2 fizjoterapeutów odmówiło rehabilitacji bo nic się już nie da zrobić a nie chcą zaszkodzić. Nie wiem co robić. Z jednej strony po co się operować jeśli objawy nie są mocno dokuczliwe, z drugiej strony nie chce żeby było za późno... Doradźcie proszę
Reklama: