Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
05-02-2019, 10:56:16

Tu Joanna nie wiem dlaczego ale nie mogę pisać na swoim loginie...
Witajcie Szyjki ;)
Minęło mi 3 miesiące od operacji. Jestem zadowolona. Jeśli boli mnie jeszcze głowa to powoduje ją nocny bruksizm, a i nad tym pracuję.
Ogólnie zdominowana jestem przez kolano, rehabilituję je, ale powiem wam, ze jest to bolesna i przewlekła sprawa. Od dawna chodzę bez kul ale jeszcze potrwa zanim pójdę na spacer. Cieszę się z kolei z tego, ze ta operacja się chyba udała, a łąkotka zrosła :)
Od marca zaczynam rehabilitację z zusu, będę dojeżdżać i ciesze się, bo jakoś wyjazd do sanatorium mi nie bardzo by pasował ;)
Stopnia niepełnosprawności mi nie podwyższono, a wręcz przeciwnie odebrano uznano mnie za zupełnie zdrową, choć na komisję weszłam w kulach ;)
Odwołałam się, ale ten stres....
Trzymajcie się cieplutko Kochani.
Renatka buziaki!
gość
05-02-2019, 20:05:30

Witam serdecznie wszystkich 😘
Joanna00000 witaj kochana dawno Cię tu nie było ,zresztą ostatnio mało osób się odzywa .Kochana ja od poniedziałku jeżdżę na rehabilitację ,troszkę ćwiczę ,troszkę pluskam ręce w bąbelkach ,no i troszkę zimna na szyjkę i oczywiście laserek.
Ale dzisiaj spotkało mnie zdziwienie wracając z rehabilitacji w skrzynce pocztowej czekała na mnie korespondencja z ZUS .Dostałam wyjazd na turnus rehabilitacyjny do Olecka od 15.03 .Trochę daleko ok 290 km ,czytałam trochę o tym obiekcie jedni oczerniają inni chwalą .Jak człowiek nie pojedzie i sam się nie przekona to niczego się nie dowie .
No widzisz siedząc w domu ozdrowienia dostałaś -masakra jakaś z tym wszystkim .Należy się zabierają ,nie należy się dostajesz .Ja nie składała nawet o niepełnosprawność ,no ale w Twoim przypadku to naprawdę dziwne.Joasiu napisz jak tam Twoja szyjka jak się czujesz i jak będzie po rehabilitacji
Pozdrawiam cieplutko 😘😘
Dla wszystkich Szyjek dużo zdrówka
gość
12-02-2019, 13:41:50

gość
12-02-2019, 17:24:43

Cisza jak makiem zasiał ,nikt się nie odzywa
Pozdrawiam cieplutko wszystkie Szyjki
Wtajemniczona
12-02-2019, 21:26:09

Wszyscy dobrze się czują
Przeważnie jak coś dolega szukając pomocy trafia się na forum .
gość
13-02-2019, 19:06:10

A jak zdrowko?
gość
13-02-2019, 19:43:33

Witam Wszystkich
Dziś odebrałam wynik rezonansu kręgosłupa szyjnego i może ktoś z Was mógłby mi powiedzieć jakie kroki powinnam podjąć. Z objawow to drętwienie ręki, palców, ból szyji barku i łokcia.
Opis badania:Badanie MRkręgosłupa szyjnego uwidoczniło dwupoziomową dyskopatię wdolnej
części odcinka.
Krążek międzykręgowyC5/6 jest nieco obniżonyi wykazuje cechyumiarkowanie
zaawansowanej dehydratacji, a wwarstwach podchrzęstnych przylegających do niego
trzonówwidoczne są drobne strefyreaktywnych zmian zwyrodnieniowych. Tworzyon
niewielką, szerokopodstawną wypuklinę dokanałową, która wrazzdrobnymi
nawarstwieniami na tylno-dolnej krawędzi C5 uciska worek oponowyna całym
obwodzie (wnieznacznym stopniu).
Na poziomie C6/7 występuje szerokopodstawna wypuklinycentralno-lewoboczna, która
uciska worek oponowypo stronie lewobocznej (na głębokość ok. 3,5mm) i redukuje
przestrzeń wejścia orazsamego otworu międzykręgowego po stronie lewej, co
powoduje ucisk biegnących wnim korzeni rdzeniowych.Na tylnym zarysie pierścienia
włóknistego widoczna jest strefa dyskretnie podwyższonego sygnału wskazująca
miejsce rozwarstwienia włókien.
Pierścień włóknistykrążka C4/5 jedynie nieznacznie uwypukla się dokanałowo po
stronie lewej.
Wodcinku od C4 do C7 rezerwa płynowa wprzedniej części worka oponowego jest
zredukowana, a na poziomach dyskopatii brzuszna powierzchnia rdzenia kręgowego
modeluje się.
Rdzeń kręgowy(widocznydo wysokości Th5) nie wykazuje zmian ogniskowych.
Cechydyskopatii wykazuje także krążek Th4/5.
gość
13-02-2019, 19:46:41

Gość 2019-02-13 20:43:33
Witam Wszystkich
Dziś odebrałam wynik rezonansu kręgosłupa szyjnego i może ktoś z Was mógłby mi powiedzieć jakie kroki powinnam podjąć. Z objawow to drętwienie ręki, palców, ból szyji barku i łokcia.
Opis badania:Badanie MRkręgosłupa szyjnego uwidoczniło dwupoziomową dyskopatię w dolnej
części odcinka.
Krążek międzykręgowy C5/6 jest nieco obniżony i wykazuje cechy umiarkowanie
zaawansowanej dehydratacji, a w warstwach podchrzęstnych przylegających do niego
trzonów widoczne są drobne strefy reaktywnych zmian zwyrodnieniowych. Tworzy on
niewielką, szerokopodstawną wypuklinę dokanałową, która wraz z drobnymi
nawarstwieniami na tylno-dolnej krawędzi C5 uciska worek oponowy na całym
obwodzie (w nieznacznym stopniu).
Na poziomie C6/7 występuje szerokopodstawna wypukliny centralno-lewoboczna, która
uciska worek oponowy po stronie lewobocznej (na głębokość ok. 3,5mm) i redukuje
przestrzeń wejścia oraz samego otworu międzykręgowego po stronie lewej, co
powoduje ucisk biegnących w nim korzeni rdzeniowych.Na tylnym zarysie pierścienia
włóknistego widoczna jest strefa dyskretnie podwyższonego sygnału wskazująca
miejsce rozwarstwienia włókien.
Pierścień włóknisty krążka C4/5 jedynie nieznacznie uwypukla się dokanałowo po
stronie lewej.
W odcinku od C4 do C7 rezerwa płynowa w przedniej części worka oponowego jest
zredukowana, a na poziomach dyskopatii brzuszna powierzchnia rdzenia kręgowego
modeluje się.
Rdzeń kręgowy(widocznydo wysokości Th5) nie wykazuje zmian ogniskowych.
Cechy dyskopatii wykazuje także krążek Th4/5.
Wtajemniczona
13-02-2019, 21:24:11

Z opisu dobrze to nie wygląda .Idź do neurochirurga najlepiej do dwóch żeby mieć porównanie w diagnozie . Objawy mówią same za siebie ale nie zawsze konieczna jest operacja jak rehabilitacja i leczenie farmakologiczne pomogą to warto walczyć o swoje dyski ponieważ implant to już ciało obce a każda operacja to ingerencja w organizm.
gość
13-02-2019, 23:54:44

Jestem tu nowa prosze o opinie Mr zachowana lordoza Centralne lewoboczne uwypuklnienie krazka miedzykregowego na poziomie C5 C6 do 2mm.3mm w kierunku kanału kregowego z towarzyszacymi ostefitami na tylnych krawedziach wyzej wymienionych trzonow Wypuklina w nieduzym stopniu uciska brzuszna powiechrznie rdzenia,bardziej po stronie lewej Wokoł tej przeszczeni niewielki obrzek szpiku wzduz ugietych blaszek granicznych C6 C7 centralno dwuboczne uwypuklnienie zwezanego krazka miedzykregowego do 2mm w kierunku kanalu kregowego ,bez ucisku na rdzen szyjny z niewielkim modelowaniem korzeni nerwowych w swietle zwezonych otworow miedzy kregowych Po zatym wysokosc trzonow miedzykregowych w odcinku C1 C7 w granicach normy krazki miedzykregowe poza dwoma bez istotnych odchylen sygnalu Mr Na pozostalych poziomach nie stwierdza sie ucisku rdzenia kregowego i korzeni nerwowych w swietle otworu miedzykregowego Rdzen szyjna bez zmian malacyjnych obrzekowych Mam bołe konczyn gornych i zauwazyłam ze drzą Jeden neurochirurg kieruje mnie na operacje drugi ze nie ma przeciwskazsm Prosze o pomoc bo juz nie wiem kto mowi prswde

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: