Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29023)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
09-08-2015, 07:28:44

Jolka spokojnie-w takim razie przejdziesz na świadczenie rechabilitacyjne bo i po operacji bedziesz przez jakis czas dochodzić do sprawnosci.Powinni dać ci te świadczenie.....Pozdrawiam,a i ubierz sie skromniej bo jak cię widza tak cie oceniają...............piotr.........
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkujący
09-08-2015, 16:15:01

Witajcie.
Ja cały czas się rehabilituję (chodzi o ból który znika na leżąco-o nim też pisała "lidiabe").
Dlatego mam pytanie do "lidiabe" i bardzo Cię proszę o odpowiedź.
Chodzi o ćwiczenia na wzmocnienie kręgosłupa o których pisałaś i które umożliwiły Ci funkcjonowanie. Bardzo proszę podaj przykłady tych ćwiczeń. Wiem, że dobiera to fizjoterapeuta, ale chciałbym porównać, może coś delikatnie zasugerować.
Z góry serdecznie dziękuję, odpowiedź może być na priva.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Początkująca
09-08-2015, 16:57:27

ŻYJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ruszam wszystkim!!!!!!!
Dzisiaj wróciłam ze szpitala (pokój 2 osobowy, klima, bezpłatne TV, łazienka z prysznicem).
Nie jest źle chociaż jestem słaba.
Pozdrawiam wszystkich Roana
Wtajemniczona
09-08-2015, 17:20:07

To super wiadomość Roana! nie taki diabeł straszny, prawda?
Teraz czas na ćwiczenie paluszka wskazującego. nawet, jeśli Ci się wydaje, że juz jestes zdrowa. Jak sie czujesz dyskopatycznie?
1. Wypadek 02.2009. długa rehabilitacja. 2. Zabieg 14.11.2013 (dyscektomia c5/c6, stabilizacja przestrzeni PEEK Cornestrone) 3. Zabieg 30.05.2014 (odbarczenie pośrednie ze spondylodezą międzystawową na c5/c6 Providence Dtrax)
gość
09-08-2015, 18:14:50

Super Roana! Teraz tylko lenistwo, nie szarżuj! 😊
Pozdrawiam, Kamila
gość
09-08-2015, 20:20:00

Piotr możesz coś więcej napisać o tej Twojej 'wysepce"????
ZUZIA
Początkująca
10-08-2015, 15:40:50

Witajcie wszyscy!
Jak już wczoraj pisałam żyje chociaż na razie to jem, pije i śpię - no może jeszcze wc.
Operacja trwała 4 godziny a po operacji pan doktor powiedział że było ciaśniutko. Jeżeli chodzi o sam zabieg to discectomia szyjna na poziomie C4/C5/C6/C7 m.Smith-Robinson z stabilizacją cage międzytrzonowym Aesculap na poziomie C4/C5/C6/C/7. Do 8.09 mam zwolnienie i w tym dniu mam kontrolę , 18.08 ściągnięcie szwów. W pierwszej dobie przyszedł do mnie rehabilitant i mnie spionizował, pokazał jak mam wstawac z łóżka i jakie mam wykonywac cwiczenia i masowac bliznę. Dostałam również kołnierz ale tylko do podróży, bez kołnierza śpię, chodzę i kompie się. Jeżeli chodzi o ból to najbardziej odczuwam ból z tyłu pleców między łopatkami, ciągnięcie blizny i lewa ręka która dalej pobolewa ale doktor stwierdził że to wymaga czasu bo muszą się odbudowac nerwy po niedoczulicy.
Teraz próbuje ugryśc temat mycia głowy ale mój mąż musi wymyślic sposób (jak to on określił) izolacji mojej blizny.
Ogólnie jest OK byle tak dalej.
Pozdrawiam Wszystkich z lekką bryzą płynącą z mojego wiatraczka - Roana
Początkująca
10-08-2015, 15:44:17

Wybaczcie to kąpanie przez "om' mózg chyba też ma l4
Roana
Forumowiczka
10-08-2015, 16:20:27

Roana, nie musisz specjalnie kombinować z myciem głowy.
Jeżeli masz wannę to chyba najwygodniej usiąść na dnie a mąż polewa wodą z góry. Pod prysznicem troszkę mniej wygodnie bo pewnie się nachlapie ale opcja podobna-siadasz w kabinie na taborecie a osoba pomagająca polewa z góry. Ty uwagę skup tylko na tym by nie pochylać/odchylać głowy.
Raną pooperacyjną się nie martw. To 3 czy 4 doba i jeżeli jest zamknięta strupkiem, nie sączy, nie ma oznak infekcji spokojnie możesz ją zamoczyć. Po umyciu, ranę delikatnie osuszyć jałowym gazikiem.
Zdezynfekuj octeniseptem lub zwykłym spirytusem salicylowym(efekt taki sam, cena niższa)
przyklej cienką warstwę jałowego gazika żeby rana się wietrzyła. Z.
Początkująca
10-08-2015, 17:43:22

Dzień dobry. Mam problem.8 tygodni po operacji zaczęło się coś dziać z moim gardłem. Trudno to opisać.Coś jakby dławienie,kłucie,momentami aż mdli. Martwię się,czy aby nie przesunął się implant. Może ktoś z Was tak miał i jest w stanie jakoś mnie uspokoić.Pozdrawiam wszystkich serdecznie.Dorota

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: