Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29020)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
05-03-2014, 14:24:09

Masz rację, dzwoniłam na razie na Wrocław i Konstancin-terminy masakryczne, nie ma o czym marzyć:( Na prywatnie mnie nie stać, z pieniążkami więcej niż krucho plus przejazd z dzieckiem, etc. Pochłonęłoby to całe moje oszczędności
Wtajemniczona
05-03-2014, 14:25:28

hamer, to cudnie :) będziemy sobie chadzać po parkach i do amfiteatru latem :)
Pozdrawiam ciepło
Kobiałko, terminy na NFZ są bardzo odległe. A skąd jesteś?
Kasia
Początkująca
05-03-2014, 19:53:28

Witam,
jestem na forum pierwszy raz i od razu mam dużo pytań. Niewykluczone, że szukając lepiej znalazłabym je na forum ale będę ogromnie wdzięczna za wszelkie info.
Jestem 2 tygodnie po operacji usunięcia przepukliny C5-C6 ze wstawieniem implanty typu PEEK i stabilizacją kołnierzem CAMPA. Generalnie jestem bardzo zadowolona z operacji ale zabrakło mi szczegółowych zaleceń pooperacyjnych-dostałam tylko zalecenie oszczędnego trybu życia.
Napiszcie proszę co wam zalecano po operacji
1) sposób wstawania z łóżka, poruszania się,
2) co wam wolno a co nie i jak długo macie się bardzo oszczędzać a od kiedy możecie wykonywać proste obowiązki domowe
3) od kiedy rehabilitacja i jaka (na szyję nie wszystko można),
4) jak długo kołnierz- jak dziś na kontroli dostałam informację że już mogę spać bez niego i zdejmowani na kilkanaście minut w ciągu dnia (przyznam, że jestem zdziwiona bo byłam pewna że 6 tygodniu be zdejmowania to minimum).
5) zwolnienie z pracy usłyszałam że od 3 do 6 miesięcy (minimum 3 ) - po ilu wy wróciliście
6) dieta i suplementy " pro kostne"
Druga kwestia to dolegliwości po operacji - czy ktoś z was:
1) potwornie chrapał (chyba od kołnierza)
2) miał problem (dolegliwość) ze strzelaniem/strzykaniem całego kręgosłupa zwłaszcza szyi
3) lekkim ale stałym odrętwieniem skóry na wewnętrznej stronie ramion na wysokości obojczyków (czy to może być od kołnierza)
Będę ogromnie wdzięczna za wszelką pomoc. Chirurga miałam wspaniałego ale ciągle stojąc przy stole nie miał szans żeby odpowiedzieć na wszystkie moje pytania i wątpliwości
Początkująca
05-03-2014, 20:12:22

jolanta0902 2014-03-05 11:03:12 Kabernet, ja jestem 14 dni po operacji. nie wyobrażam sobie nie myć włosów. W szpitalu wytrwałam na suchym szamponie /6dni/. Po powrocie zaraz umyłam włosy. Potem jeszcze dwa razy. Robię to w kołnierzu. mój lekarz kazał mi normalnie żyć- oczywiście w domu, tzn. leżeć, chodzić, siadać, ..... Po dwóch tyg. obleciał mnie strach- nakręcam się, czy mój implant jest aby na swoim miejscu? ciekawe, czy podczas pierwszej kontroli /po miesiącu/ robią rtg. Wolałabym wiedzieć. kontrolę ma 27 marca w poradni przyszpitalnej, w której przyjmuje nieznany mi lekarz. Iść prywatnie do lekarza operującego? - weźmie 200 zł za co najwyżej 10 minut, a przecież nie rtg w oczach. Co robić. Jakie są wasze doświadczenia. Wymiękam, mam dość kołnierza i wszystkiego ...
Jola
Jolu, ja nie miałam zrobionego rezonansu przed, ani po. Miałam podobne obawy, że implant się przesunął, tym bardziej,że dolegliwości nasiliły się po. Poprosilam rodzinnego o skierowanie na rtg i z tym zdjęciem jechałam na wizytę kontrolną do operatora. Wizyta oczywiście prywatnie, bo nie było innej możliwości, by dostać się w rozsądnym terminie.
Jeśli chodzi o mycie głowy, to pierwszy raz mył mi mąż, po uprzednim owinięciu folią spożywczą szyi ;)
operacja: 30.09.13; discektomia C6/C7 ze stabilizacją międzytrzonową LFC 5mm peek
Początkująca
05-03-2014, 20:17:06

wczoraj dostałam skierowanie na MRI barku, gdyż ból od operacji nie ustępuje... a dziś udało mi się przesunąć termin z października na maj :)... była bardzo miła pani w rejestracji ;)
pozdrawiam cieplutko i bezbolesnej nocy życzę :)
operacja: 30.09.13; discektomia C6/C7 ze stabilizacją międzytrzonową LFC 5mm peek
Wtajemniczona
05-03-2014, 20:25:11

Witam wszystkich!
No to ładna jazda z tymi włosami Ja jak nie umyję codziennie to sie czuję chora Zatem będzie kolejny powód do tego żeby sie poczuć chorą ha ha ha
Decyzja już zapadła. Idę wypatroszyć swoją szyjkę 17-tego marca (czyli za niecałe dwa tygodnie)! No i chyba jakaś głupawka mnie ogarnęła
W sobotę idę na imprezkę poćwiczyć picie przez rurkę
Dobrej nocy wszystkim.
Bety
Początkująca
05-03-2014, 21:06:06

Witaj ,
Miałam dokładnie te same pytania co Ty - mój operator też był mega zajęty. Odpowiedzi znalazałam tak:
1. Przeczytałam cały ten wątek - znajdziesz tu " kodeks szyjek" i wiel innych praktycznych porad.
2. filmiki na youtube np.http://www.youtube.com/watch?v=G_Z10V_LR4Y
3. Cwiczenia - na poczatek izometryczne i delikatnie, aby nie bolało. Aktywność - metodą drobnych kroczków - powoli z zachowaniem wspomnianego " kodeksu"
4. L4 - zależne od samopoczucia - każdy z nas jest inny. Jeśli możesz pozwolić sobie na dłuższą nieobecność w pracy- to ja polecam, ale zdaje sie, że te 3 mieciące to takie minimum ( pierwsze sanatorim miałam 4 miesiące PO). Już teraz bierz skierowanie na rehabilitację - od operatora lub od rodzinnego - terminy są koszmarnie długie.
Zachęcam do wyjazdu na rehabilitacje poszpitalną - podczas wizyty kontrolnej proś o wypisanie wniosku swego operatora - w NFZ czeka się do miesiąca do 3.
Kołnierza nie miałam.
Chrapię od lat, więc u mnie bez związku z operacją
Strzelanie/strzykanie mam do dziś - np. podczas wykonywania niektórych ćwiczeń.
Zachęcam do regularnych tzn codziennych ćwiczeń - tak, aby to było już nawykiem. Aha, zestawów ćwiczeń nauczyłam sie w sanatoriach. I trochę z youtube - ale tu- z rozsądkiem.
Pozdrawiam
Basia
Początkująca
05-03-2014, 21:19:08

wanilia, anianit, powiedzie dokładnie w jakim czasie od operacji robiłyście pierwsze rtg. Czy na pierwszą wizyte kontrolną jechałyście już z wynikiem rtg. Mój zapracowany operator nic mi nie powiedział. Nie wiem czy czekać pierwszej kontroli /wyznaczonej po miesiącu po operacji/ i wtedy wziąć skierowanie na rtg czy może załatwić skierowanie o lekarza pierwszego kontaktu i już z wynikiem jechać na kontrole. Zastanawiam się na czym miałaby polegać kontrole bez rtg, chyba tylko na wypisaniu zwolnienia. Co robić?
jola
Początkująca
05-03-2014, 21:56:44

Pierwszą wizytę kontrolną miałam po 3 miesiącach i operator uprzedził, ze mam przyjść z RTG. Skierowanie musiałam wziąć od rodzinnego. Myślę, że kontrola z RTG będzie miała więcej sensu.
B.
Początkująca
06-03-2014, 06:25:37

Do "hamera" robiłam dwukrotnie badania na boreliozę w klasie IGm, Ige, wyszły negatywne. Podejrzewam jeszcze u siebie jakieś pasożyty tym bardziej, że właśnie około 3 lat temu wykryto mojej u córki jaja glisty ludzkiej, lekarka mówiła, że to prawdopodobnie od nas się zaraziła (dziecko miało wtedy 1 rok). Jeżeli chodzi o nerwicę przeczytałam o tym już wiele stron i nie wypieram się, być może rzeczywiście się nakręcam, ale przy tak złym samopoczuciu niestety nie da rady nie myśleć. A jeśli chodzi o ucisk, to w rezonansie wyszła torbiel w rdzeniu kręgowym wielkości ok 8x6 mm. Może ona powoduje ucisk? pozdrawiam xxxniuska

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: