Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
16-01-2014, 14:38:32

Dziku daj sobie siana z siłownią abyś w miarę po operacji mógł normalnie funkcjonować,pracować tym się martw.
Tak siłownia jest dla zdrowych ludzi tylko nie jeden zdrowy przez siłkę zepsuł kręgosłupPiotr pisz jak najwięcej nie zamykaj się sam z tym wszystkim co cię spotyka,najgorzej dusić wszystko w sobie,moje życie też nie było,nie jest usłane różami kilka rodzinnych tragedii przeżyłem i wiem jak jest ważne wsparcie ludzi nawet wirtualnie.Kiedyś inne forum bardzo mi pomogło w innej chorobie obcy ludzie ale jak bliscy
Początkujący
16-01-2014, 16:05:50

Lekarz neurochirurg stwierdził, że przy jednopoziomowej artroplastyce po okresie rekonwalescencji stopniowo mogę wrócić do ćwiczeń na siłowni ponieważ po zabiegu tym, oczywiście przyjmując długi okres rekonwalescencji nie ma przeciwwskazań zdrowotnych? a z tym zakończeniem ćwiczeń to nie takie proste jak ci się wydaje to jest nauk i sposób życia. Ci co nie ćwiczyli nie więdzą. Prosiłem o merytoryczną wypowiedz.
gość
16-01-2014, 16:22:23

Moim zdaniem nikt cie na 100% nie zapewni czy będziesz po takiej operacji mógł podnosić ciężary ,to jest poważna operacja.Przeczytaj sobie kodeks szyjek po operacji jak i przed a wnioski sam wysnujesz tyle o de mnie.
Następny artykuły znalezione w sieci tym razem ordynatora neurochirurgii,ciekawe informacje http://www.mojneurochirurg.pl/kregoslup.html#k12
Forumowiczka
16-01-2014, 19:10:39

Dziku - większość z nas spotykała lekarzy, którzy nie obiecywali nam po operacji bajek i mówili, że coś może pozostać.
I to jest właściwe podejście - może będzie u Ciebie dobrze i może będziesz należał do tego nielicznego grona, które po operacji wróci do pełnej aktywności. Musisz jednak się liczyć z tym, że to nie jest nam gwarantowane.
Ile szyjek po operacji znam bliżej osobiście? ... hmmmm niech policzę... sąsiadka, 3 ze szpitala, 2 z forum - to jest ze mną 7 - i wszystkie mamy problemy po operacji z wysiłkiem fizycznym.
To nie jest tak, ze nie ma szans na tę siłownię po operacji - ale to nie są duże szanse.
A że regularnie uprawiany sport jest jak nałóg i sposób na życie - sama to wiem - mój mąż też w to "wpadł". To dobry i zdrowy nałóg i oby wszyscy byli uzależnieni w życiu tylko od sportu - ale jak pojawią się ograniczenia zdrowotne... to niestety głową muru nie przebijesz.
Asia
Początkujący
16-01-2014, 19:51:59

Dziku -jestem już trzy tygodnie po operacji - wstawienie implantu c4-c5, i tez marzy mi się powrót do pełnej sprawności. Czynnie uprawiałem sport i oczywistym pytaniem z mojej strony było kiedy mogę do niego wrócić - lekarz prowadzący stwierdzi pomału, trzeba dać sobie czas i implantowi, można wtedy dopiero spróbować, ale nic na siłę. Pomału uczę się zmieniać priorytety i cieszyć się z tego co mam teraz.
gość
16-01-2014, 20:09:34

Dziku jestem po artroplastyce 1,5 roku temu C5-C6...po 5 tyg. wróciłam do pracy, po tyg. jechałam 100 km na pierwszą rehabilitację (terapia manualna), nie miałam problemów poza drętwieniami szyi, bólem głowy (dużym). Nie przeszłam wielu rzeczy "złych" o których tu czytalam....ale byłam w b. dobrym stanie przed operacją, w zasadzie jak czytam to chyba idealnym jeśli chodzi o sprawność, zero niedowładów, zaników mięśni...Aktywna do samej operacji...Niestety mam dyskopatię wielopoziomową, która nadal daje objawy...Nic nie piszesz o tym jak jest OBECNIE! A to ważne! Tak myślę....Czy masz 1 poziom chory czy więcej, a może wypadek?
Ja bym nic nie przesądzała...nie wiem co ćwiczysz na tej siłowni ;) Ja dziś duużżżooo ćwiczę, orbitrek, rower, basen...Kilkanaście dni temu miałam zdjęcia czynnościowe proteza ładnie się rusza, trochę za głęboko osadzona...
Spytaj jak sprawę widzi dobry fizjoterapeuta, trener personalny, inny neurochirurg...Podejrzewam, że zrobiłeś wszystko by operacji uniknać (rehabilitacja, manualna).
Może zamienisz jedną aktywnośc na inną, bardziej dostosowaną...jak nie masz wyjścia to ogarniesz temat z drugiej strony. A póki możesz pytaj, konsultuj.
Miłego :)
Wtajemniczona
16-01-2014, 20:16:49

Dziku, sama jestem po artroplastyce jednopoziomowej i mimo, że lekarz był optymistą odnośnie mojego powrotu do normalnej aktywności, to nie, aż takim....Dysk ruchomy oznaczał będzie brak stabilizacji kręgosłupa,więc najbliższe 9 miesięcy musisz na siebie uważać bardziej niż kobieta w ciąży. Mimo dobrego samopoczucia nie wolno pod żadnym pozorem, narażać kręgosłupa szyjnego na przeciążenia, gwałtowne skręty głowy, wstrząsy. Pamiętaj nie nosi się kołnierza, ale zastępuje się go własnym gorsetem mięśniowym. Jest to bardzo trudne, gdyż osoby po artroplastyce najczęściej szybko dochodzą do siebie i zapominają się. Co potem...... jeżeli wrócisz na siłownię, będziesz musiał wcześniej ustalić z dobrym fizjoterapeutą Twój zasięg aktywności tam. I raczej już teraz musisz się nastawić psychicznie, że będzie to bardziej rehabilitacja niż trening. Przez wszystko to przeszłam, musiałam z wielu rzeczy zrezygnować i wiem jakie to trudne. Teraz zrobię wszystko, żeby okres bez bólu trwał jak najdłużej. Ale, żeby się z tym pogodzić i to zrozumieć potrzeba czasu.
Pozdrawiam Wszystkich
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
gość
16-01-2014, 21:48:33

Aniu, nie wiem jak to jest, ale nikt ani neuro ani ortopeda ani naprawdę dobrzy fizjo z dużym doświadczeniem także a może przede wszystkim wśród pacjentów po operacjach nie mówili, że wstrząsy czy skręty glową (naturalne) mogą coś spowodować, usłyszałam, że mam normalnie funkcjonować, nie stawać na głowie i nie skakać na głowę do wody....Tyle ograniczeń. Reszta własny rozum i możliwości. Nie wiem proteza (moja przynajmniej) byla wręcz wbita w trzony, oczywiście musi sie zrosnąć, ale ona siedzi solidnie od razu...kołnierza nie stosuje wielu lekarzy nawet przy stabilizacjach (implantach stałych). Izometrii nikt mi do dziś nie zaleca, owszem ćwiczenia typu pilates pojawiają się...Mimo wszystko sprawa wygląda bardzo indywidualnie...Ja się do pracy nie pchałam na siłę...5 tyg. to podobno norma przy ruchomych i to wydłużona...Znam człowieka który wrocił po 2 tyg. do biura i do dziś jest ok.
Nie rozumiem co to oznacza że dysk ruchomy oznacza brak stabilizacji ???
A swoją drogą jestem po blokadzie do stawowej C4-C5, sterydowej...Miał ktoś? Jeśli ręka przestanie boleć okaże sie że duuużżżooo obajwów pochodziło własnie ze stawu a nie z dyskopatii :(
gość
16-01-2014, 22:23:27

No właśnie dobrze napisałaś że ze stawu mogły a nie z dysku.
Już przytoczyłem taki artykuł że na podstawie RMI chirurdzy tną gdzie największa wypuklina a problem może pochodzić z innej mniejszej lub ze zwyrodnień stawów.
Niby medycyna poszła do przodu mamy rezonans itp ale moim zdaniem po wnikliwej lekturze to nadal ruletka jak później będzie.U mnie na razie leciutko tylko ręka rwie ,szyjny tez nie dokucza ale plecy bolą dzisiaj okrutnie i to dużo niżej pod łopatkami czyżby coś i z piersiowym? ja pierniczę można w obłęd popaśćMuszę trochę przestać czytać bo zaczynają się chyba jakieś moje hipochondryczne skłonności uwidaczniać
Wtajemniczona
16-01-2014, 22:32:31

Dino,
dzień lub dwa po terapii może pobolewać. umówiłeś sie na jeszcze jeden raz z p. A.? ja chodzę codziennie.
Dziku, każdy z nas ma pasję, często jest to sport. operacja przewartościowuje życie. tak, jak Ci wszyscy piszą, nie ma jednej odpowiedzi na pytanie o uprawianie sportu, szczególnie siłowego. ja mam z wypisie napisane: zakaz dzwigania ciężarów. i tak już do końca. mam implant stały. mi truchtanie po tartanie przed operacją nasiliło objawy, a na forach ludzie piszą, że z dyskopatia biegaja w maratonach. więc pytanie, gdzie jest środek?
obserwuj siebie i dawkuj rozsądnie i z głowa ruch.
ja na ten czas mogę chodzić. 12 km to za dużo, daje objawy wszelakie, 10 km też za dużo. 6 km na ten czas jest ok. ale może za miesiąc zrobie dłuższą trasę?
pokora. to dla mnie słowo na dziś :) uwierz, nie jest łatwo :(
pozdro dla wszystkich zdrowych i cierpiacych. oraz sanatoriujących się na wywczasach :)):)
Piotrek, jestem z Wami. nie ustawajcie w szukaniu dobrego lekarza. i pisz! będziemy Cie wspierać. nie jesteś sam :)
Wypadek 02.2009. długa rehabilitacja. zabieg 14.11.2013 (dyscektomia c5/c6, stabilizacja przestrzeni PEEK Cornestrone)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: