Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
23-02-2017, 15:38:40

VOLVOVA 2017-02-23 16:37:12
Cieszę się że znalazłam to forum czytam je od dnia operacji i jestem teraz na 911 stronie bardzo dużo się dowiedziałam na temat mojej choroby a cenne rady Zosi ,Spinki ,Janusza ,Ani po korektomi,Viki ,buraczek i innych są bardzo cenne , jeśli tu jeszcze zaglądacie to bardzo was pozdrawiam i napiszcie jak po latach mają się wasze szyjki .Danusia
Wtajemniczona
23-02-2017, 15:38:51

VOLVOVA 2017-02-23 16:37:12
Cieszę się że znalazłam to forum czytam je od dnia operacji i jestem teraz na 911 stronie bardzo dużo się dowiedziałam na temat mojej choroby a cenne rady Zosi ,Spinki ,Janusza ,Ani po korektomi,Viki ,buraczek i innych są bardzo cenne , jeśli tu jeszcze zaglądacie to bardzo was pozdrawiam i napiszcie jak po latach mają się wasze szyjki .Danusia
Wtajemniczona
23-02-2017, 15:50:58

Lista czynności zakazanych lub mocno przeciwwskazanych po operacji kręgosłupa szyjnego:
1. Nie dżwigać a ewentualny ciężar nie przekraczający 2-3 kg rozkładać równomiernie na obie ręce
2. Unikać czynności wymagających wysokiego unoszenia rąk (mycie okien, wieszanie prania, firan)
3. Spanie na profilowanej poduszce albo z bardzo dobrym podparciem szyi
4. Unikanie biegania, jazdy na rowerze po nierównym terenie - brak amortyzacji
5. Jeśli rower to z dobrze ustawioną kierownicą względem siodełka tak żeby nie trzeba było nadmiernie odchylać głowy
6. Zwróć uwagę czy praca z mikserem w ręku albo rozbijanie kotletów tłuczkiem nie powoduje pogorszenia samopoczucia - takie mikro wstrząsy też nie służą uszkodzonym dyskom.
7. Silne naciskanie na rączkę odkurzacza połączone z pochyloną pozycją, długie prasowanie z pochylona głową-rób przerwy
8. Ja od jakiegoś czasu za radą doświadczonej osoby i zleceniem neurologa do pisania na komputerze zakładam kołnierz - trochę pomaga gdyż nie pozwala na pochyloną pozycję głowy podczas pisania
9. Przy oglądaniu tv, czytaniu unikaj pozycji leżącej z szyją ugiętą ku przodowi na małej poduszce, jeśli uniesiona głowa to razem z podparciem tułowia
10. Zmywanie naczyń i gotowanie, obie czynności w wychylonej do przodu pozycji.
11. Mycie kafelek na ścianach w łazience i kuchni.
12. Mycie zakamarków na podłogach wymagających skręcania ciała w pochylonej lub kucającej pozycji
13. Otwieranie okien wymagające podniesionych rak (lepiej stanąć na podeście)
14. Podnoszenie czegoś z podłogi w pochylonej pozycji (należy kucnąć i podnosić z prostymi plecami)
15. Spanie na zbyt miękkim materacu
16.Nie zbieramy grzybów
17.Jesli chodzi o rehabilitację czynnościowa zdawaj się na osoby profesjonalne mające do czynienia z pacjentami po operacjach dyskopatii szyjnej . Nie bój się pytać wprost . Dla takich przypadków nie może być stosowana np. gimnastyka zbiorowa,zakazany masaż dotyczący samej szyi,przy implantach zabiegi z zakresu fizykoterapii dające przegrzanie tkanek. Zabiegi na bazie prądu są zabronione.
Pozwoliłam sobie skopiować i wklejam dla nowych szyjek
gość
23-02-2017, 17:27:52

Czy KTOŚ z Was potrafi mi wyjaśnić co to jest ognisko gliozy w obrębie rdzenia kręgowego Pozdrawiam wszystkie szyjki Bogda
Wtajemniczona
23-02-2017, 20:18:41

Bogda znalazłam coś takiego na temat glukozy. Glioza lub glejoza to, najprościej mówiąc, utworzenie przez komórki podporowe blizny. W skórze tkanka łączna tworzy bliznę, która, pomimo że wypełnia ubytek, nie ma już tak dobrych właściwości jak tkanka poprzednia. Podobnie jest w ośrodkowym układzie nerwowym, gdzie uszkodzenia wypełniane są przez komórki gleju. Miejsca te tracą umiejętność odpowiedniego przewodzenia impulsów nerwowych,bezobjawowe nie są powodem do niepokoju. Pozdrawiam.
gość
23-02-2017, 22:16:37

Witam wszystkich :)
tez czytam notorycznie forum, ale poległam po 200 stronach, bo nie umiem utrafić tylko mozolnie przewijać ten suwak stron -

noo...ten tego....nie wiem ...teraz jest strona 2020 ...a jak wejść np. na stronę 430 z tej dyskusji?
Wtajemniczona
23-02-2017, 22:36:10

Wklejam wypowiedź Zosi napewno się przyda osobom oczekującym na operację .
Co do przebiegu operacji to w ogólnych zarysach wygląda następująco (z drobną modyfikacją w poszczególnych placówkach):
-po przyjęciu badanie neuro... oraz anestezjologiczne
- kolejnego dnia operacja,w przeddzień i rano leki uspokajające .Przed operacją należy być minimum 6 godzin na czczo,inne przygotowania różnie.
-operacja jest zwykle przeprowadzana z dojścia przedniego na szyi.
-istnieje opcja kołnierzowa-budzisz się po operacji z kołnierzem ortopedycznym na szyi lub bezkołnierzowa albo częściowa( np. do wyjścia,jazdy samochodem)
Bezkołnierzowa wymaga troszkę więcej uwagi żeby nie wykonywać ekstremalnych ruchów.
- budzisz się bez przedoperacyjnego bólu i innych dolegliwości albo znacznie złagodzonych objawach.
Przed operacją przyjmujesz tylko taką optymistyczną opcję
- ZAPOMINASZ O CAŁYM PRZEDOPERACYJNYM STRACHU
-doba po operacji zależnie od lokalnych zwyczajów może być spędzona na sali pooperacyjnej w celu monitorowania
- mogą wystąpić przejściowe kłopoty z połykaniem i chrypka (to po intuabcji i dojściu operacyjnym)
-może pojawić się przejściowy ból barków (operacja odbywa się w ułożeniu na plecach z dosyć mocno odchyloną głową)
- na każdą z tych przypadłości jest skuteczna rada. W okresie pooperacyjnym nikt nie żałuje środków p. bólowych i nie należy się wstrzymywac z prośbą do mega bólu. Prosić na początku żeby zdażyły zadziałac przed tym mega. Raczej bardzo silnego bólu przy unieruchominej szyi nie ma ale to sprawa indywidualnej wrażliwości
-dobę po operacji stawianie do pionu. Początkow trzeba to robic powoli,usiąść, spuścic nogi żeby wyrównać ciśnienie i się nie wyłożyc
-jak ten pierwszy krok pokonamy to każdy następny jest coraz łatwiejszy a dystanse szpitalnych korytarzy za krótkie na spacery
-wypis ze szpitala indywidualnie ale często w następnej czwartej dobie pobytu
-często z rany pooperacyjnej jest wyprowadzony dren.
Jego usunięcie nie jest absolutnie bolesne,nie ma się czego obawiać
-po wyjściu ze szpitala najbliższe 1-2 miesiące jesteś najważniejsza w rodzinie i pracujesz głównie wskazującym palcem.Dużo odpoczywasz w pozycji leżącej żeby nie napinać mięśni karku.Dobierasz sobie odpowiednią ergonomiczną pozycję do czytania i pisania.
-na spacer jezli to pora letnia można wychodzić od razu,jeżli zima i ślisko odczekaj chwilę na ustabilizowanie emocji pooperacyjnych,staraj się unikac oblodzonych chodników i pierwszy spacer lepiej w obstawie silnego ramienia
-po 7-10 dniach usunięcie szwu(zwykle jest jeden ciągły żeby zachowac względną estetykę)
-dalsze postępowanie w/g wskazań neurochirurga
- nie przyspieszasz biegu rekonwalescencji wedle zasady,,co nagle to po diable" żeby nie skopsac tego co nareperował neurochirurg.
Wtajemniczona
23-02-2017, 22:40:08

Gość ja starałam się zapamiętać słowa z danego wątku i wpisywałam w wyszukiwarkę .Też nie doszłam do tego jeszcze jak znaleść daną stronę .
gość
24-02-2017, 09:53:25

Witam
Aby przejść do strony o żądanym numerze należy w adresie strony (znajdującym się pasku nawigacji przeglądarki) zamienić znajdujący się na końcu adresu numer, na szukamy, np. http://www.forumneurologiczne.pl/forum/dyskopatia-kregoslupa-szyjnego-a-operacja/watek/44978/2020.html na http://www.forumneurologiczne.pl/forum/dyskopatia-kregoslupa-szyjnego-a-operacja/watek/44978/430.html
Pozdrawiam
M.M.
Wtajemniczona
24-02-2017, 13:39:14

Gość dziękuję super teraz łatwiej szikać

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: