Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
18-03-2014, 07:37:16

Dzień dobry
Tak, dr Jende jest zastępcą ordynatora. Słyszałam bardzo dobre opinie, co tu dużo mówić o całym zespole.
Co do terminu zabiegu to teraz gdy podjęłam decyzję - w sumie podjęłam ją 3 tygodnie temu realnie podchodząc do problemu po powtórnym rezonansie - to chiałabym jak najszybciej, ale niestety jeszcze chwilkę poczekać muszę. Chwilkę to znaczy zabieg powinien sie odbyć przed świętami
Wtajemniczona
18-03-2014, 08:22:19

Witajcie wszyscy nowi i starzy szyjkowcy.
I tym, którzy wciąż się rehabilitują i tym operowanym niech się wiedzie jak najlepiej i bezboleśnie.
Jak wiecie po operacji świat się wcale nie zatrzymuje, tylko pędzi sobie dalej do przodu. Tyle zadań życiowych się nowych rodzi, mimo tego, że jestem na zwolnieniu. Trzeba być dobrej myśli, bo nie ma zbyt czasu na chorowanie. Zwłaszcza jak się jest rodzicem dwóch nastolatków, w sprawach których wciąż trzeba podejmować decyzje zdrowotne i szkolne i inne. :)
A dzieje się, oj dzieje !
Ja w piątek mam kontrolę pooperacyjną. W czwartek robię RTG. Marzę o tym, žeby okazało się wszystko ok.
Trzymam kciuki za tych i przed i po.
Początkująca
18-03-2014, 08:56:53

Witajcie kochane Szyjki , witaj Gosiu , dobrze trafiłaś ,są tutaj naprawdę wspaniali ludzie , którzy potrafią wspierać i dobrym słowem i fachową wiedzą , to forum to prawdziwa skarbnica wiedzy, ja trochę póżno tutaj trafiłam byłam już po operacji i miałam wiele ciężkich chwil , jednak zawsze spotkałam się ze zrozumieniem i słowa wsparcia zawsze dodawałay mi otuchy , teraz czuję się lepiej jestem po intensywnej rehabilitacji w sanatorium i mam zamiar dalej się rehabilitować , poki co pomaga i cieszę się tym co jest teraz , a co czas przyniesie ,zobaczymy , nie zaprzątam sobie tym głowy , dojrzałam spokorniałam przez tę chorobę i mam zamiar cieszyć się życiem pomimo ograniczeń , których na początku nie chciałam zaakceptować
Pozdrawiam serdecznie w ten pochmurny ale cieplutki dzień
gość
18-03-2014, 09:03:22

Czesc Szyjki i Peryskopki
Ostatnio nie pisalam ale kazdego dnia sprawdzalamWasz optymizm. Jak pisalam odezwe sie po kolejnej wizycie u neurochirurga i wlasnie dotarlam w domowe pielesze z diagnoza Operacja konieczna. Nie bylam zaskoczona / to kolejna opinia/ i przygotowana przez Was szyjki do wizyty na 5 z plusem. Operacja do 2 tygodni, przysla mi dokladna date za kilka dni. Zanim udam sie do bialych kitli bede wciaz uzalezniac sie od Waszego optymizmu ,sluchac porad i uczyc na pamiec kodeksu szyjek zeby pozniej nie zbierac beckow od Was jak mnie poniesie
Z zasady nie znosze czarnowidztwa , ale cykorek mi sie wlaczyl
ACDF- Anterior Cervical Discectomy & Fusion to mnie wlasnie czeka. Dla zainteresowanych wpiszcie na you tube i tam mozna obejrzec przebieg operacji.....jak dacie rade
Limit przy kompie wyczerpany na dzis , trzymajcie sie dzielnie , bez udreczonych nocy bolem
Dorota
Życie jest łatwiejsze niż się wydaje. Wystarczy godzić się z tym, co jest nie do przyjęcia, obywać się bez tego, co niezbędne i znosić rzeczy nie do zniesienia.
Wtajemniczona
18-03-2014, 11:20:03

Witaj Dorotko
W Polsce większość operacji to ACD, tylko część zabiegów stanowią ACDF i ACDR. Z tego co pamiętam to Piotr ma ACDF na 2 poziomach. Piotrek czuję się b. dobrze.
Zobaczysz wszystko będzie ok. Pisz gdybyś miała pytania.
Trzymaj się.

Pozdrawiam
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
gość
18-03-2014, 11:24:03

Cześć wszystkim :)
majella też tak mam z rękami, prąd mi po prostu odcina, pościelę łóżko, umyję głowę i jeszcze suszenie i czesanie i malowanie i ręce mi opadają, w pracy to myślę, że mam to trzymać, bo inaczej mi leci i wszystko się rozlatuje :v , kiedyś po ściągnięciu prania ponad 2godz miałam tak mocne zawroty głowy, jakby mnie jakiś wir ciągnął, jedyna możliwa pozycja do uspokojenia tego to siedzieć z odpowiednio ułożona głową, dla mnie gorzej jest robić coś z rękami na wysokości ramion, wtedy bardzo boli głowa, mam mdłości i jest mi słabo. Po fizjoterapii bardzo bolało miedzy łopatkami i łopatki, jakby mi wszystko odrywało się, ostatnio pojawiły się bóle w klatce piersiowej, nie mogłam wziąć głębokiego wdechu i piekło w lewym boku. W jeden dzień cieszę się, że czuję się dobrze, uprawiam sport a nazajutrz muszę tylko leżeć. A czasami to myślę, że przesadzam...... :***
gość
18-03-2014, 11:52:43

Dzień dobry :) Ewciu, rada mojego neurochirurga : żadnych prac na wyciągniętych rękach, zwłaszcza trzymając coś ciężkiego w dłoni.Czyli wieszanie firan, prania, mycie okien, nawet odlewanie ziemniaków i przestawianie ciężkiego garnka, odkurzanie. Oddaj to mężowi, dzieciom, teściowej.Jeśli masz taką możliwość oczywiście. Mycia głowy nie oddasz ;) ale nie myj nad wanną,tylko z głową u góry.Co do sportu to sobie odpuść, zobacz: zdrowa osoba jak nie poćwiczy kilka dni to ma zakwasy,a my dyskopaci nie możemy robić tego regularnie więc nie możemy się forsować.Jeśli jeden dzień czujesz się dobrze , nic nie boli to może dajesz sobie w kość bo wydaje Ci się że możesz, na drugi dzień cierpisz. Sport i dbanie o kondycję wszystkich mięśni tak, ale nie zrywami:) No i wszystkie badania i wizyta u lekarza to podstawa, nie piszesz czy jesteś zdiagnozowana, chyba że coś przeoczyłam, pozdrawiam :)
gość
18-03-2014, 12:11:02

Mam tylko RTG, opis dodawałam kilka dni temu, neurolog niestety przez rok nie dopatrzyła się u mnie problemu od strony "szyjki" :( strasznie mnie to zniechęca do niej. Problem mam z pracą, tam tylko ręce, nogi i dżwiganie i nie bardzo ktokolwiek chce zrozumieć !
Trzymajcie się i nie puszczajcie się :D
Początkująca
18-03-2014, 12:15:59

Ja tez jestem po ADCF na dwóch poziomach.
Jednakże oglądanie filmików odradzam - chyba, ze ktoś ma za mało wrażeń przed....
Początkująca
18-03-2014, 12:19:59

Ewo. ja tez mialam bole w klatce piersiowej (nie mam pojecia co je spowodowalo) tylko ze bolalo przy kazdym wdechu nie tylko przy glebokim ale przeszlo. ja juz nie pracuje bo mnie zwolnili kilka dni temu. w domu od wrzesnia nie robie nic doslownie nic, moje zycie teraz ogranicza sie do tego ze poprostu sobie jestem. nic nie robie a objawy tzn bole jak byly tak sa... chyba faktycznie zdecyduje sie na ta operacje bo co to za zycie tylko spanie lezenie, chodzenie i nic poza tym
..

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Pieczenie skóry na pośladkach
Wys�any: Dzisiaj 12:07 Witam. Chciałabym opisać dolegliwość z którą borykam się od ponad 10 lat. Otóż podczas siedzenia zaczynają mnie boleć pośladki w okolicy guzów kulszowych. Ból jest tak nieznośny, że po kilku minutach muszę wstać z fotela czy też kanapy. Szukałam pomocy u specjalistów ze wszystkich dziedzin, niestety nikt nie potrafi zdiagnozować tej przypadłości. Neurolog przepisał mi Egzystę , którą systematycznie zażywam oraz Neurovit. Po kilku latach do tego bólu dołączyło pieczenie skóry w tych samych miejscach. Od ponad pół roku właściwie chodzę albo leżę na brzuchu. W tej chwili jestem pod opieką specjalisty w klinice leczenia bólu. Lekarz próbuje znaleźć przyczynę, prawdopodobnie jest to uszkodzenie któregoś nerwu w okolicy kręgosłupa lędźwiowego. Ale jak do tej pory bez efektów. Może ktoś z Państwa spotkał się z podobnym przypadkiem i mi pomoże. Pozdrawiam
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
Reklama: