Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
18-02-2014, 21:20:35

Piotrze to koszt samych imlantow czy operacji razem , gdzie sie operowales ? Dobrze , ze u Ciebie w porządku musisz wspierać swoją żonę , życzę Twojej żonie dużo sił i powrotu do zdrowia . Pozdrawiam
Forumowiczka
18-02-2014, 21:58:50

zbyszkowiec Ciekawi mnie, jak to jest w USA - tam np. po stabilizacji gracze w futball amerykański wracają do gry, ludzie pływają, jeżdżą konno i na motorach , a implanty dynamiczne są zakładane w ilościach hurtowych czasami w jeden kręgosłup . To są nadludzie jacyś, czy my jesteśmy słabsi?
ojej, to chyba jakieś bajkowe marzenie tu opisałeś :)
To nie jest prawda, że w USA się masowo zakłada implanty ruchome – bo tam się w ogóle nie leczy ludzi masowo. Ubezpieczenia zdrowotne są tak drogie, że wielu ludzi nie płaci składek, a potem nie mogą być operowani, bo nie są ubezpieczeni. A jak ktoś z nich złamie rękę i trafi do szpitala, to za prostą operację dostaje rachunek na kilkadziesiąt tysięcy dolarów i spłaca to do końca życia. To wcale nie jest zdrowotne Eldorado, a raczej – jest ale dla bogatych wybranych.
Pisałam, że raczej unikam tego tematu bo jest kontrowersyjny – opinie wśród lekarzy są z różnych powodów różne i w zależności od tego do kogo traficie możecie mieć też inne wiadomości.
Zbyszkowiec, mam nadzieję że Cię nie obraziłam? bo tego bym nie chciała. nie wiem jak to inaczej ująć, jakoś mało udolnie mi wyszło.
--------------------------------------------
beti operowana byłam w Bytomiu.
Asia
Forumowiczka
18-02-2014, 22:05:20

dla zainteresowanych przykładowe koszty leczenia za granicą
https://www.polisaturystyczna.pl/poradniki/ile-kosztuje-leczenie-za-granica-czyli-wypadek-choroba-na-wakacjach
Wtajemniczona
18-02-2014, 22:08:11

Jeżeli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę.
Dlaczego oszczędza się nam implantów ruchomych? Chodzi oczywiscie o niską wycenę procedur kręgosłupowych.
NFZ po prostu zwraca za mało kasy za operacje z użyciem implantów ruchomych. Szpital za operację z użyciem implantu ruchomego, czy sztywnego otrzymuje taki sam zwrot. Przy dużo wyższym koszcie dysku ruchomego i trudniejszą technicznie operację, szpitalowi zwyczajnie nie kalkuluje się takich implantów wstawiać. Podobnie jest we wszystkich specjalizacjach, słyszycie w mediach jakie pieniądze przeznacza się na leczenie pacjentów onkologicznych w Polsce, a jakie w Niemczech. Nikogo, więc nie dziwi fakt, że w Niemczech jest proporcjonalnie wyższa wyleczalność.
Bardziej dociekliwych odsyłam do tych linków, tu dowiecie się więcej dlaczego w Polsce wciąż operuje się metodami z XX wieku:
http://www.rynekzdrowia.pl/Rynek-Zdrowia/Miec-twardy-kregoslup,115955.html
http://www.ereumatologia.pl/Wojciech-Kloc-Wykonujemy-dziesieciokrotnie-mniej-operacji-kregoslupa-niz-w-USA-W-Europie-zreszta-tez-jestesmy-na-ostatnim-miejscu,11692.html#
http://ptchk.pl/document/ptchk_list_minister.pdf
Miłej lektury
hi hi hi
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
Początkujący
19-02-2014, 06:46:05

Chyba niejasno napisałem, chodziło mi o zakładanie kilku implantów dynamicznych w ciele jednego pacjenta , bo normalne nieruchome to i u nas po kilka są zakładane.
Buraczek nie obraziłaś, bo niby czym?
Początkująca
19-02-2014, 07:14:15

Witam wszystkich,
mam dyskopatie i przepukliny kręgosłupa szyjnego, od listopada borykam się z bólem mniejszym lub większym ręce jak nie moje ścierpnięte i bolą, problem z chwytaniem, od wczoraj mam bóle wychodzące z łopatek idące przez pośladki w stronę ud, boję się ze jutro nie wstanę jestem zrozpaczona nie wiem co robić neurochirurg do którego byłam umówiona już dwukrotnie przełożył wizytę, czy ktoś leczył się w Mielcu i wie jak tam jest ?
Wczoraj wieczorem zaczęłam pisać na forum ale całkowicie padł mi Internet
pozdrawiam wszystkich obolałych Aga
gość
19-02-2014, 07:26:04

Aga znaczy, że dziś udało się wstać :)
Nie wiem czy ktoś jest z Mielca, ale na forumową wyszukiwarkę możesz wpisać interesujące Cię słowa, n. Mielec...proponuje jeszcze poczytaj o tarapii manualnej, osteopatii (jak nie czytałaś) bo to zwyczajnie może bardzo pomóc.
Co do ruchomych, to fakt jak pisał Janusz, jak u mnie był problem po operacji to mi ortopeda ze szpitala w którym wstawiali ruchome powiedział, że bywa, że sie zapadają, że nikt nie bada gęstości kości, itp.
życie jak to mawiają..
Pozdrawiam, dziękuję za plusy :)
gość
19-02-2014, 07:28:41

zbyszkowiec mi mówili, że dynamiczne zakładają dwa obok siebie i w szyi, mój operator i jeszcze inny mówil że np. na C 6-C 7 mija się to z celem, bo tam szyja w ogóle nie odpowiada za ruchy w bok...to by się potwierdzało bo podobno głowa rusza się na obrotniku czy tak jakoś...
Początkująca
19-02-2014, 07:56:01

pawik dziękuję za podpowiedz, tak dziś udało się wstać wprawdzie z pomocą męża ale nie jest tak źle jak się spodziewałam. Tabletki przyćmiły trochę ból daję radę
Pozdrawiam wszystkich Aga
Forumowiczka
19-02-2014, 08:18:02

Dyskobolka widzę że obydwie lubimy czytać :)
w ramach rewanżu mam coś fajnego dla ciebie:
http://dc389.4shared.com/doc/6z-1h6Ky/preview.html
podoba się?
Asia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: