Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
25-02-2013, 15:41:11

No włąśnie... u mnie też objawy nietypowe ale i sporo ich jest... i właściwie podobne
Też najbardziej uciążliwe są nieustanne zawroty głowy i problemy wzrokowe, do tego osłabienie i ból lewej ręki, drętwienie lewej strony twarzy, drętwienie języka i ucisk na krtań. Do tego brak odruchów brzusznych i drżenie mięśni na całym ciele, zwłaszcza obie nogi. Stopy też zdrętwiałe...
Nie dostałam skierowania do neurochirurga ani na terapię. hmmm a masz ucisk na rdzeń czy na worek oponowy, bo ja mam na worek i wg lekarza niemożliwe są takie objawy.
dostałam skierowanie do reumatologa ale wizyta dopiero za miesiąc a ja już trzy miesiące się meczę i końca nie widać Wydaje mi się, że jednak możliwe są wszystkie objawy od dyskopatii, szczególnie czytając wasze posty...
dziękuję za rady i pozdrawiam
Początkujący
25-02-2013, 15:47:28

Hej, mam napisane, że przepuklina delikatnie modeluje przednią część rdzenia kręgowego i to widać na rezonansie, ale podobno takie objawy daje ucisk na worek oponowy i zwiększone ciśnienie wewnątrzoponowe, a;e co tam się naprawdę dzieje to chyba nikt dokładnie nie wie, rozmawqiałem już z ortopedą, trzema neurologami, dwoma neurochirurgami i fizjoterapeutami - wszyscy są zgodni tylko do jednego - że to objawy od przepukliny :)
Początkująca
25-02-2013, 15:54:14

ufff, to dokładnie tak jak u mnie - też delikatne modelowanie worka i względna stenoza, czyli zmieniam lekarza... powiedz do którego neurologa się udać żeby mnie dalej pokierował gdzieś bo się wykończę.. podejrzewam też że mogę mieć początki ogona końskiego stąd te nogi - tylko nie mam skierowania na dalsze badania
Początkujący
25-02-2013, 15:59:38

U mnie modeluje rdzeń a nie worek, a moja rada to idź do neurochirurga jakiegoś , bo neurolodzy się nie znają za bardzo, jak masz ucisk tylko na worek oponowy, to jest duża szansa, że przy odpowiedniej postawie ciała, przestrzeganiu kilku zasad i prostych ćwiczeniach objawy się cofną, ale też w sumie gwarancji nie ma. Najlepiej działaj szybko i nie czekaj na NFZ
Początkująca
25-02-2013, 16:07:14

no włąśnie tak zamierzam zrobić i szukam dobrego lekarza bo operacja wcale mi się nie uśmiecha a jak tak dalej pójdzie to pewnie będzie konieczna... dzięki za radę i życzę powodzenia z tym ruchomym ;)
Wtajemniczona
25-02-2013, 16:47:30

Witam wszystkich, nie było mnie tylko tydzień a tu tyle nowych szyjek. Nadrabiam zaległości w czytaniu, a tu Kasiafo wywołuje do tablicy. Kasiu jak wcześniej pisałam do Agi, przed wypisem ze szpitala należy podpisać wniosek na rehabilitację poszpitalną wtedy okres oczekiwania jest o wiele krótszy. Z doświadczenia mogę stwierdzić, że nawet informacje od osób wydawałoby się kompetentnych tj. ze szpitala są mało precyzyjne informacja od 2 do 6 m-cy, a rzeczywistość sobie. Informacje z NFZ są takie same. Ja pisałam o sanatorium bo czas oczekiwania to 2 lata, a tu lekarz przekwalifikował je na rehabilitację poszpitalną i jadę już 28 lutego, wracam 29 marca. Leczenie poszpitalne lub rehabilitacja poszpitalna jest za darmo tak samo jak rehabilitacja z ZUS. Sanatorium jest płatne i odbywa się w ramach urlopu wypoczynkowego. I tak jak pisała Kasiek84, poszpitalne może być zaraz po operacji (pierwsza rehabilitacja) lub czeka się w kolejce jak do sanatorium. Leczenie szpitalne trwa 21 dni, a rehabilitacja szpitalna 28 dni, rehabilitacja z ZUS to 24 dni.
Kasiafo masz rację operacja to parę godzin i już , człowiek czuje się lepiej fizycznie i psychicznie a cyrk ZUS to całkiem inna bajka, ale i to można przetrawić.
Zbyszku czy dostaniesz implant ruchomy czy nie to tak naprawdę okaże się na stole operacyjnym.
Kasiu i Ago życzę Wam szybkich terminów, może te implanty w Opolu się pojawią.
Innym szyjką również wytrwałości w czekaniu i bez takich przesunięć jak w Opolu.
Z ciekawostek, byłam dzisiaj u neurologa i powiem wam że to tylko strata czasu jak panienka nie ogląda płytek, tylko same opisy. Nic ciekawego nie powiedziała , właściwie żadnego leczenia na te nasze dławienia i załamania głosu. Stwierdziła że prawą stronę mam słabszą ale to i ja wiem. Czas poszukać kogoś innego, ale już po rehabilitacji. Może w szpitalu coś konkretnego się dowiem.
Pozdrawiam
Dana 2009-08-03 - wypadek 2009-09-09 - pierwsze MRI zalecana operacja 2012-06-19 - drugie MRI 2012-10-29 - operacja C5/C6 i C6/C7 implanty stałe
gość
25-02-2013, 16:59:32

Z tymi ruchomymi to nie jest tak, że na stole tylko neuro może zdecydować, na MR widać stan kręgów (w większości idealnie), a jak nie to na RTG, u mnie nikt nie miał wątpliwości, że kwalifikuje się do ruchomego i tak miałam na skierowaniu do szpitala i nikt nie siał wątpliwości że nie wiadomo co mi wstawią....
Krówko poszukaj fizjoterapeuty/terapeuty manualnego oni są najlepszymi diagnostami a jednocześnie pomagają pozbyć się bólu...jednocześnie możesz czekać na wizytę u neurologa...neurolog Cię postuka i na tym się skończy, terapeuta zacznie działać...Mieszkasz w dużym mieście masz duże wątpliwości, jedyne dobrze wydane przeze mnie pieniądze to właśnie na terapię. Z tego co wiem na NFZ typowego terapeuty manualnego chyba się nie uświadczy. Koszt wizyty to około 80 zł za około godz. pracę z pacjentem.
gość
25-02-2013, 17:38:39

witam ponownie ;)
ja dalej wałkuję temat sanatorium :D ... poszperałam w necie... oki zeby było mokro znaczy z basenem i szerokim zakresem innych zabiegów.... któraś szyjka polecała janowice wielkie ja jeszcze na ustroń patrzyłam bo bliziutko (choć nie wiem w sumie dalej to mi familia na karku siedzieć nie będzie ;) ale znów podróż.... ) gdzieś na forum rzuciło mi się jeszcze w oczy stwierdzenie o indywidualnym podejściu np przy gimnastyce tylko jak się tego dowiedzieć że nie jest to zestaw przeznaczony dla grupy? jednym słowem ratunku...jak wybrać dobre ?? dana a ty nie dostałaś z ZUS ? kasiek pisze ze dostała automatycznie z ZUS.... sami z siebie skierowali...
gość
25-02-2013, 18:14:46

kasiek sanatorium owszem płatne jest tylko że my tu chyba skrótowo piszemy sanatorium w sensie szpitala uzdrowiskowego a to jest bezpłatnie tak jak z ZUS
Wtajemniczona
25-02-2013, 18:30:53

Dziękuje za wszystkie podpowiedzi.
A czy ktoś słyszał o innych sposobach odbarczenie tak aby nie wstawiać implantów. ?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: