Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
24-02-2013, 12:42:29

Powodzenia Janusz,trzymam kciuki,przecież idziesz do Bydzi,a tam są dobrzy fachowcy.Odezwij się PO.
Malgos
Początkująca
24-02-2013, 16:53:40

Witajcie, od roku zmagam się z moją "szyjką" (4 poziomy): ból karku, bardzo częste, potworne bóle głowy, drętwienie kciuka i wskazującego w prawej ręce. W międzyczasie ponad miesiąc rwy barkowej.
Na szczęście, dość wcześnie, trafiłam na to forum. Przeczytałam posty od początku ( trochę to trwało) i czytam je na bieżąco, czyli codziennie. Przede wszystkim chcę serdecznie podziękować Wam wszystkim za cenne rady ( kodeks szyjek), opisy własnych przeżyć i ...humor.
Czas na podzielenie się moją historią. Od czasu rezonansu i konsultacji z 2 neuroch - obaj potwierdzili konieczność operacji, biłam się z myślami - ostatecznie 12 lutego miałam zabieg w szpitalu wojskowym w Bydgoszczy. Od razu ustąpiły te dramatyczne bóle głowy. Pozostało drętwienie i mrowienie palców. Doszło dławienie, ale i tak, jak dla mnie, bilans jest " na plus" ( głowa nie boli). Właściwie prawie obywam się bez tabsów.
Jeśli ktoś będzie miał pytania - chętnie odpowiem szerzej.
pozdrawiam serdecznie
Basia
Początkująca
24-02-2013, 17:37:48

Niedawno pisałam że nie mam objawów neurologicznych. I właśnie przed chwilą się zaczeło mrowienie w palcach u rąk teraz na całej długości reki. Takie jak międzi łopatkami. Mam mrowienie równiez ust.
Czy to jest powód aby jechać juz do szptala. Lekarz kazał jak mi się pogorszy szybko jechać. Ale co to znaczy pogorszy?
konsultacje z polecanym dr. Andrychwoskim mam dopiero za tydzień.
Wtajemniczona
24-02-2013, 18:20:17

An, myślę, że to nie jest powód aby jechać do szpitala. Takie mrowienia mam zmiennie od baaaaardzo długiego czasu i według lekarza mogę czekać.
Wtajemniczona
24-02-2013, 18:25:45

An, jeśli zaczęłabyś tracić czucie w rękach (np. będą ci wypadać przedmioty z rąk ) lub w nogach, to wówczas jest sprawa bardzo pilna!!!
Początkująca
24-02-2013, 18:48:14

dziękuję Wam bardzo
o chorobie wiem od tygodnia , wiec panikuje
Początkująca
24-02-2013, 18:49:27

Basiu,
Czy możesz podać nazwisko lekarza, który Cię operował,ile dni spędziłaś w szpitalu, jakie wstawiono Ci implanty i ile czekałaś na zabieg? Ja również zastanawiam się nad zabiegiem w Bydgoszczy, dlatego wszystkie informacje są dla mnie bardzo cenne.
An3 nie stresuj się mrowieniem. Ja dzisiaj czuję się wyjątkowo dobrze , ale też często dokucza mi mrowienie twarzy, głowy, nóg.
Pozdrawiam
Wtajemniczona
24-02-2013, 18:53:21

Witaj Basiu! Gratulacje, ze juz PO i dużo zdrówka!!
a ile poziomów miałas operowanych i kto Ciebie w Bydg operowal?
An3, podzielam to , co mówi Agachrab - spokojnie- obserwuj siebie, czy te zmiany się nasilają czy ustępują.Mrowienie stóp i dłoni , jak mówił moj lekarz jest objawem niepokojącym, ale zdecydowanie bardziej duży niedowład lub nagły silny spadek napięcia mięśni w kończynach Ja od jakichs trzech-czterech dni mam dreszcze całego ciała od nóg po czubek głowy zastanawiam się czy to to samo;)
Pozdrawiam
Ela
Forumowicz
24-02-2013, 19:53:50

Dobry wieczór WSZYSTKIM PERYSKOPKOM BOLESNYM przed po i w trakcie.Janusz peryskop do góry dasz radę.Czekamy na ciebie na forum.An3 agachrab ma racje.Trzeba dobrze słuchać własnego ciała.Panika ,że tak powiem kazdego bierze bez wyjątków.Mnie też.Ale teraz gdy jestem po życzę kazdemu takiego stanu.Dzisiaj to mialem marszobieg nad morze i z powrotem w 45 minut,mad samym morzem wiatr i śnieg i sztorm-niezła terapia-na nadwagę i rozruszanie całego organizmu.Takie spacery to mialem ostatnio w sierpniu 2012.pozdrawiam bolesnych .piotr
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkująca
24-02-2013, 21:35:18

Operował mnie dr M.Rusinek. Pierwszą wizytę miałam w maju 2012 i wówczas zostałam zakwalifikowana do zabiegu. Z powodu bólów głowy dostałam skierowanie na rezonans głowy, z wynikiem zgłosiłam się w sierpniu. Z głową nie było nic do operacji, ale z powodu nasilenia objawów ( mrowienia i drętwienia palców), osłabienie siły ręki zostałam wpisana na listę pilną. W grudniu dostałam telefon ze szpitala z terminem na 31.01.2013. Termin przesunął się o prawie 2 tygodnie, bo złapałam infekcję. Z czystym sumieniem polecam szpital: w poniedziałek przyjęcie i różne badania ( krew, RTG klatki ), wtorek o 14 zabieg 2 poziomy C5/C6 i C6/C7. Wstawione implanty PEEK. Wstałam rano w środę. W czwartek dochodziłam do siebie a w piątek do domu. Tam jest "duży przemiał" pacjentów, ale personel bardzo życzliwy. P/bólowe i nasenne dają na żądanie. Leżałam na 4 pietrze - b. spokojnie ( na 3 leżą po zabiegach w okolicach głowy- bardzo przejmujące widoki ). Co do lekarzy to o większości słyszałam b. pozytywne opinie ( oprócz "mojego Rusinka, to np. znajomą operował Kitlinski, kolejną Paczkowski, a jeszcze inną Litwinowicz Ja swojego polecam: b.rzeczowo opisał planowany zabieg łącznie z możliwymi powikłaniami ( tym się zbytnio nie przejęłam - to tak, jak z możliwymi działaniami niepożądanymi stosowania zwykłej pyralginy). Ordynator - b. fachowy, ale stosunek do pacjentów. Kierownik dr. Harat to wykonuje raczej skomplikowane zabiegi - guzy mózgu itp. ( tak słyszałam, ale osobistych doświadczeń nie mam).
Chciałam jeszcze dodać, że w oczekiwaniu na termin zabiegu raz na kwartał miałam turnusy rehabilitacyjne ( też w Wojskowym) - polecam.
Dobrej nocy
Basia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: