Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
16-05-2011, 15:22:00

Igo!....
czytam,czytam co piszesz i jak się domyślam wybiegasz myślami długo...długo w przyszłość...Nie rób tego.Co ma być to będzie...to była moja zasada i jest naDAL.Nic nie zrobisz zamartwianiem się na zapas.
Jestem po usunięciu 2 dysków,wstawieniu stabilizatora...i nadal przede mną następna operacja.Poszły 2 nastepne dyski. Mam mielipatię szyjną:(.Tego czego sie nasłuchałam co mi grozi...nawet nie chcę wspominać. Po 6 godzinnej operacji bardzo ciężkiej(z komplikacjami) wstałam do toalety z pomocą pielęgniarki już w 8 godz.A po 15 godzinach z pomocą męża byłam pod natryskiem!.Pewno,że to straszne przeżycie.Każdy myśli co to będzie?...czytając nas juz po operacjach,pomyśl,że też u Ciebie wszystko będzie ok.
Jakie to szczęście,że mogę teraz chodzić sama!!,prowadzić auto.Oszczędzam się..bo tak trzeba!
Ale też chwytam się już prawie za wszystko!..A miałam 4-kończynowe porażenie : balkonik..:( i lada dzień miałam skończyć w pampersach!:(..
Mija właśnie3,5 m-ca po operacji. JUŻ....od 2 tyg. nie muszę brać leków przeciwbólowych..Teraz Apap Ekstra wystarczy!..A bolało..oj bolało.
Nie nosiłam kołnierza bo lekarz zakazał.Kupiłam odpowiednią poduszkę do spania...
Skrzypu też pojadłam..zaczęłam już przed operacją.Włosy nie wypadają...
Oby tak było dalej !!....

Halina z mielopatią...

pozdrawiam wszystkie Szyjki!:)
Jesteście mi Wszystkie bardzo bliskie!
dużo dały mi wszystkie rady..porady..DZIĘKUJĘ!!!
Początkujący
16-05-2011, 15:26:39

Witam wszystkich. Jestem nowym forumowiczem, a miejsce to znalazlem dzisiaj przegladajac neta. Pisze kilka słow bo jakos poczułem chec podzielenia sie moim samopoczuciem po operacji odcinka szyjnego. Kolezanka widze bardzo sie obawia to opowem jak to przeszedlem.
Dolegliwosci typowe: bol glowy, barku, dretwienia lewej reki, czasem prawej, mnostwo coraz silniejszych lekow przeciwbolowych (standard jak widze). Tak bedac bardzo aktywnym sportowo i pracujac wlasciwie tylko fizycznie przelecialo 28 lat. Zona znalazla klinike, lekarza i 19.04.2011 przeprowadzono operacje. Usuniecie dysku C5,6 i C6,7 ze stabilizacja metoda tz. Solis-Cage. Jest pewne ryzyko na przyszlość poniewaz C4,5 tez lekko sie wysuwa, ale lekarz powiedzial, ze tam potrzeba prawdopodobnie wszczepu ruchomego i na razie zobaczmy jak bedzie po tej operacji. A jest rewelacyjnie. Bole glowy, bole barku, podlopatkowy ucisk i bol, dretwienie rak, zbity na kamien miesien czworoboczny, wszystko to ustapilo natychmiast. Jestem nareszcie rozluzniony i szczesliwy. Problemy? Jeden - 10 lat nie moglem spac na plecach, a teraz musze tylko i wylacznie wiec dostalem bolu dolnego odcinka po 13-tu dniach od operacji. Pomalu ustepuje. Pionizacja nastapila po 3 godzinach. Wypis po 2-ch dniach. Dzien po operacji lekarz zapytal mnie dlaczego nie zdejmuje kolnierza dla odpoczynku. Mam go nosic na spacery, do komputera (oczywiscie z PCtem oszczednie) i w innych niebezpiecznych sytuacjach. Jestem bardzo szczesliwy, ze posluchalem zony i zdrowego rozsadku, a ten przyszedl jak obejrzalem MRI scan. Nie bylo juz na co czekac. Chetnie odpowiem forumowiczom czekajacym na podobna operacje na wszystkie pytania. Powodzenia i przepraszam za brak polskich znakow.
Początkujący
16-05-2011, 15:26:57

Witam wszystkich. Jestem nowym forumowiczem, a miejsce to znalazlem dzisiaj przegladajac neta. Pisze kilka słow bo jakos poczułem chec podzielenia sie moim samopoczuciem po operacji odcinka szyjnego. Kolezanka widze bardzo sie obawia to opowem jak to przeszedlem.
Dolegliwosci typowe: bol glowy, barku, dretwienia lewej reki, czasem prawej, mnostwo coraz silniejszych lekow oprzeciwbolowych (standard jak widze). Tak bedac bardzo aktywnym sportowo i pracujac wlasciwie tylko fizycznie przelecialo 28 lat. Zona znalazla klinike, lekarza i 19.04.2011 przeprowadzono operacje. Usuniecie dysku C5,6 i C6,7 ze stabilizacja metoda tz. Solis-Cage. Jest pewne ryzyko na przyszlość poniewaz C4,5 tez lekko sie wysowa, ale lekarz powiedzial, ze tam potrzeba prawdopodobnie wszczepu ruchomego i na razie zobaczmy jak bedzie po tej operacji. A jest rewelacyjnie. Bole glowy, bole barku, podlopatkowy ucisk i bol, dretwienie rak, zbity na kamien miesien czworoboczny, wszystko to ustapilo natychmiast. Jestem nareszcie rozluzniony i szczesliwy. Problemy? Jeden - 10 lat nie moglem spac na plecach, a teraz musze tylko i wylacznie wiec dostalem bolu dolnego odcinka po 13-tu dniach od operacji. Pomalu ustepuje. Pionizacja nastapila po 3 godzinach. Wypis po 2-ch dniach. Dzien po operacji lekarz zapytal mnie dlaczego nie zdejmuje kolnierza dla odpoczynku. Mam go nosic na spacery, do komputera (oczywiscie z PCtem oszczednie) i w innych niebezpiecznych sytuacjach. Jestem bardzo szczesliwy, ze posluchalem zony i zdrowego rozsadku, a ten przyszedl jak obejrzalem MRI scan. Nie bylo juz na co czekac. Chetnie odpowiem forumowiczom czekajacym na podobna operacje na wszystkie pytania. Powodzenia i przepraszam za brak polskich znakow.
Początkująca
17-05-2011, 08:10:11

Witam Pan Marka.Operacje mielismy tego samego dnia i miesiaca , ba nawet na tych samych poziomach tyle ze ja nie moge powiedziec ze czuje sie rewelacjinie i wszystko mi ustapiło a była to moja juz 2 w ciagu 10 miesiecy operacja. Od kilku dni czuje sie wrecz fatalnie, wracaja objawy ktore były przed zabiegami. Wizyte u swojego lekarza mam za tydzien i zobaczymy co bedzie dalej.Pozdrawiam serdecznie wszystkie SZYJKI
anna
Początkujący
17-05-2011, 10:08:56

Anno, wspolczuje Ci bardzo. Zawsze jest ryzyko. Pomimo dobrego samopoczucia staram sie jak moge nie zapominac, ze te nasze operacje sa jednak bardzo powazne. Mam nadzieje, ze wrocisz do zdrowia wczesniej czy pozniej. Powodzenia. Napisz jesli mozesz jak wypadla konsultacja.
Początkująca
17-05-2011, 11:37:09

Napewno napisze po konsultacji, wiem ze nie moge sie poddac i tak tez robie. Dziekuje za miłe słowa, pozdrawiam
anna
Początkująca
17-05-2011, 11:39:34

PILNIE SZUKAM KSIAZKI Recepta na zdrowie Sarno John E. nakład wyczerpany i jest nie do zdobycia ale moze ktos ma ja do sprzedania lub namiar na ksiegarnie bede wdzieczna. Pozdrawiam
anna
Forumowiczka
17-05-2011, 20:37:39

Witajcie. jestem po kolejnej konsultacji i mam jeszcze więcej wątpliwości :). To już chyba taka uroda konsultacji... Tym razem odradzono mi zastosowanie implantu ruchomego. pan doktor uważa, że przynajmniej na razie nie jest to jeszcze rozwiązanie w pełni dobre - jest dużo większe ryzyko powikłań niż przy implantach sztywnych a ruchome i tak w 40% przypadków stają się nieruchome już 3 lata po operacji. Ja ciągle liczę na to, że uda mi się bezpiecznie poczekać na operację do września, bo chciałabym jeszcze pojechać z dzieciaczkami na wakacje. Potem mogę się czuć przez jakiś czas gorzej, więc nie jest to pewne że w ogóle bym pojechała.Wprawdzie jeden z lekarzy powiedział mi, że z taka bombą w ciele nie opuściłby granic Polski ale .... chyba opuszczę. tylko ubezpieczenie muszę wykupić porządne. Zakładając oczywiście, że doczekam do tego września bez pogorszenia się stanu zdrowia. A ile czekaliście na operacje jak już było wiadomo, że jest ona konieczna? gdybym się chciała zapisać do kolejki oczekujących w Krakowie albo w Opolu, to z tego co wiem i tak dostałabym termin w okolicach września. A jak jest w pozostałych ośrodkach? Asia
i gorące pozdrowienia dla wszystkich, w szczególności dla Mewy, bo widzę że jesteśmy na tym samym etapie panikowania PRZED :)
Forumowiczka
17-05-2011, 20:43:46

Oj, pozdrowienia miały być w szczególności dla Igi :))) ale Mewę tez gorąco pozdrawiam, o ile jeszcze nas odwiedza.
Początkująca
18-05-2011, 06:19:47

Co do przyszłości to rzeczywiście może wybiegam zbyt w przyszłość.Dzięki Asiu za pozdrowienia!Ja termin dostałam po 2,5 miesiąca.Ale co miasto to inne zasady.Mało wiem na temat implantów ale może to lepiej nie wiedzięć co ci włożą,nie zostawiając wyboru nie ma się kolejnego problemu do zastanawiania.Czekanie jest wystarczającym stresem.Z rodzinką akurat wyjeżdżam na urlop przed samą operacją,wracam dzień przed szpitalem.Mam nadzieję tylko,że uda mi się nie zepsuć im wypoczynku i,że ja chociaż przez chwilę zajmę tam myśli czyś miłym.Pozdrawiam wszystkie szyjki.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: