Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
21-12-2022, 20:52:17

Gość 2022-12-21 21:34:32
Nie czekałam długo,procedura wyglądała tak, lekarz na wizycie prywatnej zapisał mnie do pilnych i powiedział, że zadzwoni, żebym była gotowa w każdej chwili i zadzwonił po tygodniu, miałam dwa dni na skierowanie do szpitala,badania ,spakowanie i tyle,operowana byłam w sobotę a w poniedziałek w domu,z dojazdem 100 km
Ok to faktycznie ekspresowo. U nas ludzie czekają od dwóch do trzech lat jeśli chodzi o WAM w Łodzi bo tam chcą się wszyscy operować. W tamtym roku miałam operację ręki to termin wyznaczyli. mi też w tej jednostce za 6 lat.Dopiero jak poszłam do lekarza, który mnie kierował - to stwierdził jak się dowiedział o tym terminie, że za tyle lat nie było by już co operować i czekałam ok.3 m-ce.
Zobaczę jak tutaj będzie teraz i dam znać ?🤔
Mojra
gość
23-12-2022, 03:04:44

Cześć, czytam od 2 godzin wasze wpisy i nie wiem co sadzić, pójść na ta operacje czy nie .Mam termin na marzec 2023 nurtuje mnie dużo pytań jak szybko po bede mogla kierować samochodem , jeździć na rowerze , przerażają mnie wpisy o guli w gardle, schylaniu się, chwiejności głowy a tak ogólnie czy w ogóle dojdzie się do normalnych czynności życiowych bez myślenia o tym , ze jest się po operacji. Cholernie się boje tak jak wszyscy wypowiadający się przed operacja, dajecie nadzieje wszyscy co już po, proszę może ktoś powie czy decyzja była słuszna czy jeszcze gdyby mógł by zwlekał. Mam 55 lat funkcjonuje jednak RM i opinia lekarza mówi ze powinnam zrobić bo może być gorzej pozdrawiam
Początkująca
24-12-2022, 13:50:52

Gość 2022-12-16 21:48:32
Witam wszystkich, jako gość pisałam na tym forum w październiku w zeszłym roku,zaglądam tutaj bo szukam wpisu lza50 co u niej, przypomnę jest po trzech operacjach kręgosłupa szyjnego w zasadzie mam zrobione prawie wszystkie poziomy i po każdej operacji było inaczej,dlatego trudno powiedzieć kto jak to zniesie,po pierwszej byłam jak nowonarodzona, po drugiej właściwie też,po ostatniej rok temu w zasadzie jeszcze nie doszłam do siebie,neurochirurg co prawda mówił, że po C3/C4 tak szybko nie dojdę do siebie i tak jest.jak zrobię rezonans to zobaczę,czekam aż nie dam rady.w zasadzie lekarz zabezpieczył rdzeń i nacisk na niego natomiast podobno mogła pomóc mi operacja z dostępu tylnego,bo podobno w ten sposób można zmniejszyć stenoze i zrosty.ale powiem tak na miejscu mojry operowała bym się jak najszybciej, miałam objawy od dużego ucisku rdzenia i wiem co to znaczy, bóle głowy,zaburzenia widzenia, niewładna
Ręka i noga uczyłam się chodzić ale to minęło a teraz cały rok rwa ale to pikuś z tym co miałam przy ucisku na rdzeń,a proszków przeciwbólowych że względu na żołądek nie biorę, mówią, że masochista ale z drugiej strony jak boli przy pewnych ruchach to wiadomo czego unikać.w kołnierzu nie chodziłam a do pracy wracałam po dwóch miesiącach , praca przy komputerze,mokra jak będziesz zwlekała będzie gorzej na to rehabilitacja nie pomoże.
Witaj, dawno tu nie zaglądałam…co u mnie? Różnie, raz trochę lepiej raz gorzej. Niestety ciagle dokucza mi bol potylicy, częste bole głowy. Mam tez poczucie niestabilności , gdy stoję dluzej do nogi jak z waty. Jakby nie mogły mnie utrzymac. Zaczęły coś mi dretwiec ręce, czasem prawa robi się jak nie moja…generalnie operacja zmieniła moje życie na gorsze. Byc może jest to wina innych poziomów, które tez nie są zdrowe.Zaczęłam dużo pracowac, nie oszczędzam się , a może powinnam … pozdrawiam serdecznie
gość
24-12-2022, 19:40:32

Myślałam , że nie zaglądasz tutaj bo przeszło i jesteś zdrowa.W zeszłym roku w zasadzie byłyśmy operowane w tym samym czasie, z tym, że u mnie to była trzecia operacja, i o ile po dwóch pierwszych byłam jak nowonarodzona a po tej nie ale to o czym piszesz te nogi z waty i niestabilność, bóle głowy to wszystko minęło ale mam to strasznie sztywne i cały czas jakbym miała związaną szyję z barkiem, wiem mam usztywnione prawie wszystkie poziomy,zaburzenia widzenia też minęły ale brak mi cierpliwości, że nie jestem tak sprawna jak po tych dwóch operacjach, a Ty pewnie faktycznie możesz mieć objawy od innych poziomów.Trzymaj się cieplutko i zdrowiej.Ja zrobię rezonans i najwyżej będę operować się czwarty raz.
gość
24-12-2022, 21:29:40

Iza50 2022-12-24 14:50:52
Witam wszystkich, jako gość pisałam na tym forum w październiku w zeszłym roku,zaglądam tutaj bo szukam wpisu lza50 co u niej, przypomnę jest po trzech operacjach kręgosłupa szyjnego w zasadzie mam zrobione prawie wszystkie poziomy i po każdej operacji było inaczej,dlatego trudno powiedzieć kto jak to zniesie,po pierwszej byłam jak nowonarodzona, po drugiej właściwie też,po ostatniej rok temu w zasadzie jeszcze nie doszłam do siebie,neurochirurg co prawda mówił, że po C3/C4 tak szybko nie dojdę do siebie i tak jest.jak zrobię rezonans to zobaczę,czekam aż nie dam rady.w zasadzie lekarz zabezpieczył rdzeń i nacisk na niego natomiast podobno mogła pomóc mi operacja z dostępu tylnego,bo podobno w ten sposób można zmniejszyć stenoze i zrosty.ale powiem tak na miejscu mojry operowała bym się jak najszybciej, miałam objawy od dużego ucisku rdzenia i wiem co to znaczy, bóle głowy,zaburzenia widzenia, niewładna
Ręka i noga uczyłam się chodzić ale to minęło a teraz cały rok rwa ale to pikuś z tym co miałam przy ucisku na rdzeń,a proszków przeciwbólowych że względu na żołądek nie biorę, mówią, że masochista ale z drugiej strony jak boli przy pewnych ruchach to wiadomo czego unikać.w kołnierzu nie chodziłam a do pracy wracałam po dwóch miesiącach , praca przy komputerze,mokra jak będziesz zwlekała będzie gorzej na to rehabilitacja nie pomoże.
Witaj, dawno tu nie zaglądałam…co u mnie? Różnie, raz trochę lepiej raz gorzej. Niestety ciagle dokucza mi bol potylicy, częste bole głowy. Mam tez poczucie niestabilności , gdy stoję dluzej do nogi jak z waty. Jakby nie mogły mnie utrzymac. Zaczęły coś mi dretwiec ręce, czasem prawa robi się jak nie moja…generalnie operacja zmieniła moje życie na gorsze. Byc może jest to wina innych poziomów, które tez nie są zdrowe.Zaczęłam dużo pracowac, nie oszczędzam się , a może powinnam … pozdrawiam serdecznie
Witaj -Iza a jakie miałaś objawy przed operacją i co skłoniło Cię tak naprawdę, że podjęłaś się
operacji oraz które poziomy Ci jeszcze dokuczają?
Forumowiczka
24-12-2022, 21:34:38

Życzę wszystkim forumowiczom nie tylko w święta - zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia.
Trzymajcie się cieplutko🤗🤗
Mojra
Początkująca
25-12-2022, 00:28:27

Ja również życzę wszystkim forumowiczom zdrowych spokojnych Świąt Bożego Narodzenia😊🤗🤗
gość
25-12-2022, 07:02:32

Witam, trochę nie pisałam,ale zaglądam. Jestem 7 miesięcy po operacji. Po 5 wróciłam do pracy. Jeden poziom c7/th1. Jak się czuję? Ogólnie dobrze,są dni,że bardzo dobrze i zapominam o operacji. Najgorzej było u mnie do 5 mcy . Potem nareszcie poprawa. Teraz też bywają gorsze chwile,ale zmiany pogody też mają znaczenie i wtedy coś poboli bardziej. Nie przeciążam się,nie dźwigam ciężarów. Do sklepu wózeczek na kółkach,co ciężej to pomagają mąż z synem. Dalej ćwiczę, jeżdżę na rowerze stacjonarnym. W domu robię już prawie wszystko. Przed komputerem w pracy daję radę. Do samochodu wsiadłam po 4,5 miesiąca,ale to raczej były moje obawy. Szyja wtedy bardziej się rozruszała, sytuacja wymusiła. Czasem mnie bardziej usztywni,ale widzę,że jak mniej ruszam głową. Więc ruch,ćwiczenia to podstawa. Nie żałuję operacjì, objawy jak zaburzenia równowagi, bóle potylicy minęły . Jeszcze do teraz w nocy czasem drętwieją palce z prawej ręki ( ucisk był na lewą),ale mam też poziom wyżej małe wypukliny. Śpię raz na ortopedycznej, raz na " jaśku" w zależności, kiedy czuję potrzebę. Ogólnie życie codzienne,praca już mnie na tyle pochłonęły,że nie zwracam już uwagi na mniejsze bóle,idealnie już nie będzie.
Hania
Forumowiczka
25-12-2022, 14:31:05

Witaj Haniu-ciesze się, że napisałaś jak się czujesz po operacji.Dla mnie to ważne bo jestem przed i śledzę wpisy osób tutaj zaglądających. 28.12. jadę do neurochirurga aby ustalił.mi termin. A jak u Ciebie było z rehabilitacją po operacji? Kiedy ją rozpoczęłaś i czy ćwiczenia, które wykonujesz były zlecone przez fizjoterapeutę?
Mojra
gość
26-12-2022, 02:09:15

Iza50 2022-12-24 14:50:52

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: