Trzony kręgów prawidłowej wysokości.
Osłabienie sygnału w obrazach T2-zależnych z tarczy międzykręgowej na poziomach C5/6 oraz C6/7-
zmiany dehydratacyjno-degeneracyjne.
Nieznaczne obniżenie wysokości tarczy międzykręgowej C5/6.
C3/4 – C6/7:
- tylno-dwuboczne wypukliny krążków międzykręgowych, wraz ze zmianami zwyrodnieniowymi stawów
międzykręgowych, powodują modelowanie brzusznej i tylno-bocznej powierzchni worka oponowego (z utratą
płynowej rezerwy buforowej i odcinkowym przyleganiem do rdzenia), zwężenie zachyłków bocznych i
otworów międzykręgowych, stwarzając warunki do wystąpienia konfliktów korzeniowych;
- lewe otwory międzykręgowe nieco bardziej zwężone niż prawe;
- cechy stenozy kanału kręgowego na poziomie C4/5 – C6/7 – wymiar AP 9-10mm – najbardziej zwężony na
poziomie C5/6 9mm;
Zmianom tym towarzyszy niewielka osteofitoza krawędzi trzonów.
Zniesienie fizjologicznej lordozy.
To mój rezonans. 15 września miałem operację w Konstancinie Jeziorna, dr konieczny wymienił mi dwa dyski. Minęły 3 tygodnie i ściągnąłem kołnierz, tak miałem na wypisie. Ogólnie czuję jakaś poprawę, ale są też bóle w szyi jakby kłujące oraz gdy leżę na lewym boku zaczyna mi strasznie kręcić się w głowie, po kilku sekundach zawroty ustają. Gdy zmieniam pozycję leżącą z lewego boku na siedząca te zawroty są bardzo duże. Po chwili też ustają. Czy tak może być jeszcze jakiś czas po operacji czy coś jest nie tak? Proszę o sugestie, dzięki.