Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29015)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
04-10-2022, 08:50:39

Witam. Mialam robiony Rezonans kregoslupa szyjnego, odebralam wynik, ktory przyznam szczerze troche mnie niepokoi. Neurolog za 3 tyg. Moze mial ktos podobny wynik i podpowie co i jak? Pozdrawiam
gość
04-10-2022, 17:37:41

Witam, a jakie objawy? Wynik pokazuje pilną konsultację nawet nie z neurologiem co z neurochirurgiem. Chociaż ważne są objawy i jak się czujesz. Tak będzie w pierwszej kolejności sprawdzał lekarz a potem dopiero płytka. Na tej podstawie, na faktycznych Twoich dolegliwościach będą podejmowane dalsze działania.
gość
04-10-2022, 18:19:08

Ogolnie zglosilam sie do lekarza bo raz na jakis czas lapal mnie taki bol kregoslupa od szyi do polowy plecow i dochodzil az do lopatki. Przez kilka najblizszych dni pozniej mam ograniczone ruchy, tzn nie moge skrecac sie w boki, podniesc rak do gory ani pochylic glowy do przodu czy schylic sie. Czasami bol promieniuje na klatke piersiowa i reke. Utrzymuje sie 3-4 dni i wszystko wraca do normy, aczkolwiek w tej lopatce jakis tam dyskomfort prawie caly czas czuje. Jednak te napady bolu pojawiaja sie roznie. Czasami raz na miesiac/dwa a nieraz po 4-5 dniach. Ogolnie od dawna miewam tez migrenowe bole glowy, ale z jakis takich powazniejszych objawow typu dretwienie, brak czucia w konczynach nie mam...
gość
05-10-2022, 06:05:55

Mój rezonans szyjnego pół roku temu wyglądał podobnie. Dwie przepukliny w szyjnym, dziś kontrolny. W moim przypadku rehabilitacja nie daje rady. Czekam pół roku na wizytę u neurochirurga. Terminy długie ze względu na to, że jest to bardzo dobry neurochirurg. Jeżeli on zdecyduje operacje, to jej się podejmę. Wcześniejszych dwóch nie chciało mnie za bardzo operować cyt. Za młoda, nie ma Pani żadnych niedowładów itp. Generalnie podejmuje się próby od rehabilitacji, jednak też trzeba sobie to powiedzieć jasno, że mamy sieczkę w szyjnym. Mnie nawet pytali, czy nie miałam jakiegoś wypadku. Objawy mamy podobne. Ja mam jeszcze mrowienia i drętwienia. Boje się, ale nie mam chyba innego wyjścia. Grunt to znaleźć dobrego neurochirurga i zaufać, że wszystko będzie dobrze.
gość
05-10-2022, 08:10:14

Gość 2022-10-05 08:05:55
Mój rezonans szyjnego pół roku temu wyglądał podobnie. Dwie przepukliny w szyjnym, dziś kontrolny. W moim przypadku rehabilitacja nie daje rady. Czekam pół roku na wizytę u neurochirurga. Terminy długie ze względu na to, że jest to bardzo dobry neurochirurg. Jeżeli on zdecyduje operacje, to jej się podejmę. Wcześniejszych dwóch nie chciało mnie za bardzo operować cyt. Za młoda, nie ma Pani żadnych niedowładów itp. Generalnie podejmuje się próby od rehabilitacji, jednak też trzeba sobie to powiedzieć jasno, że mamy sieczkę w szyjnym. Mnie nawet pytali, czy nie miałam jakiegoś wypadku. Objawy mamy podobne. Ja mam jeszcze mrowienia i drętwienia. Boje się, ale nie mam chyba innego wyjścia. Grunt to znaleźć dobrego neurochirurga i zaufać, że wszystko będzie dobrze.
A jesli moge zapytac, to ile masz lat?
gość
05-10-2022, 09:16:17

36
gość
06-10-2022, 18:42:53

Witam ponownie wszystkich
Może mi ktoś z was powie czy mój rezonans jest zły czy jeszcze nie najgorszy? Zastanawia mnie co znaczy zmiany sygnału rdzenia kręgowego. Czekam na neurochirurga, ale objawy to bóle głowy, karku, barków, łopatek i co mnie najbardziej martwi zaburzenia widzenia w pewnym ustawieniu głowy, a także ból nóg, jakby paraliż w nocy, wybudza mnie ze snu.
Judyta
gość
06-10-2022, 18:44:05

Na poziomach C2/C3, C3/C4 i C4/C5 ogniskowe tylno-centralne uwypuklenia krążków międzykręgowych częściowo zwężają
przedrdzeniową rezerwę płynową bez modelowania, zmiany sygnału rdzenia kręgowego, otwory międzykręgowe prawidłowej
szerokości.
Na poziomach C5/C6 i C6/C7 na szerokiej podstawie tylno-boczne uwypuklenia krążków międzykręgowych częściowo zwężają
przedrdzeniową rezerwę płynową bez modelowania, zmiany sygnału rdzenia kręgowego, otwory międzykręgowe prawidłowej
szerokości.
Dehydratacja krążków międzykręgowych C2/C3, C3/C4, C4/C5, C5/C6 i C6/C7
Spłycenie lordozy szyjnej.
Prawidłowa wysokość i sygnał trzonów kręgów szyjnych.
Rdzeń kręgowy w odcinku szyjnym bez zmian ogniskowych i obrzęku.
Judyta
gość
09-10-2022, 11:37:39

Witam. Mam pytanie do osób, które miały operację kręgosłupa szyjnego i musiały nosić kołnierz. Ile czasu trzeba go nosić ?
gość
09-10-2022, 14:58:31

Decyzja lekarza. Ja miałam wręcz zakazuje, jedynie do auta przez 6 tygodni, a ogólnie to od operacji wcale. Neurochirurg, który mnie operował nikomu nie zleca kołnierza. Teraz jestem 6 tyg po i praktycznie nie zakładam wcale

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: