Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
17-07-2019, 15:56:50

Gość 2019-07-17 17:23:15
Pierwsza wizytę miałam w przychodni która znajduje się w klinice 14.03.2019. Na wizytę czekałam około 3 miesięcy. Rozmowa z lekarzem i cala wizyta super lerzarze konkretni słuchają i wyjaśniają dokładnie jak jest opcja mi Od razu zaproponował implant ruchomy jako pilne. Na miejscu robia RTG .zgodziła się na operacje i lekarz zapisał mnie. I kazał czekać na telefon i pismo od nich dotyczące terminu operacji. Po 4 dniach otrzymałam lis z terminem był to 3.06. 2019. Wiec czekałam 3 miesiące .nawet nie zdążyłam się oswoić się z myślą ze idę pod nóż
Mega szybko. To jest pocieszająca informacja. A jakie objawy miałaś?
Forumowicz
17-07-2019, 16:15:01

Pierwsza wizytę miałam w przychodni która znajduje się w klinice 14.03.2019. Na wizytę czekałam około 3 miesięcy. Rozmowa z lekarzem i cala wizyta super lerzarze konkretni słuchają i wyjaśniają dokładnie jak jest opcja mi Od razu zaproponował implant ruchomy jako pilne. Na miejscu robia RTG .zgodziła się na operacje i lekarz zapisał mnie. I kazał czekać na telefon i pismo od nich dotyczące terminu operacji. Po 4 dniach otrzymałam lis z terminem był to 3.06. 2019. Wiec czekałam 3 miesiące .nawet nie zdążyłam się oswoić się z myślą ze idę pod nóż
hm...... miałem podobnie z tą różnicą, że u mnie stwierdził zasadność naprawy 4 dysków oraz jednocześnie oznajmił, że po takim rozległym zabiegu będę miał ( mogę mieć) lekko ograniczony ruch szyją. Póki co ...... kręcę głową bez większych zastrzeżeń ( miałem wymienione nie 4 lecz 3 dyski i na dodatek złączone płytką).
O dysku ruchomym nawet nie wspomniał - nie wiem dlaczego. Zapewne wiedział co mówi.
Używasz słowa "ablacja" czy to jest tożsame jak ja określam "wymiana", "naprawa" czy jest to całkiem inny zabieg. ?
gość
17-07-2019, 21:11:37

Rctomal 2019-07-17 17:56:50
Mega szybko. To jest pocieszająca informacja. A jakie objawy miałaś?
Problem zaczął się dwa lata temu . Zawroty, szumy uszne, brak równowagi potykalam się o własne nogi, bole głowy zwłaszcza z tylu, sztywność karku, drętwienie twarzy ,ból szyi , ból karku ,rwa barkowa okropny ból, i ból palący w rękach od ramienia do palcy mrowienie i drętwienie rąk...było trochę tego. Najgorsze w tym wszystkim była depresja przechodzilam koszmar nie wiedząc co mi jest skąd te objawy. Wiadomo że chodziłam od lekarza do lekarza..i cóż mało kto pomógł. Sama zrobiłam rezonans bo przecież lekarz powie po co to sa obawy depresji. Owszem pojawiła się silna depresja ale przecież ona nie bierze się znikąd. Miałam ucisk na rdzeń i nerwy do tego osteofity wiec dlatego decyzja o operacji pilna. Teraz nie czuje żadnego bolu tylko trochę mrowieja mi ręce.zapytam o to jak pojadę na wizytę we wrześniu.
gość
17-07-2019, 21:24:19

Dodam jeszcze tyle ze zniesienie lordozy szyjnej czyli kręgosłup jest wyprostowany a nie wysunięty ku przodowi bierze się z z napięcia mięśni...A mięśnie napinaja się przy nerwicy czy depresji więc wniosek jest taki ..(choć fajnie się mówi😞 )my szyjki postarajmy się mniej denerwować ..Teraz z doświadczenia wiem ze im mniej się denerwuje to jestem zdrowsza😉
gość
17-07-2019, 21:32:50

czy te bóle mialas non stop?
gość
17-07-2019, 22:16:30

Ból utrzymywał się cały dzień i noc z wyjątkiem kilku godzin gdy wzięłam tabletkę przeciwbolowa . po jakimś czasie leki przestały na mnie działać i po prostu przestałam je brać. Z wyjątkiem leku na rozluźnienie mięśni on pozwal mi normalnie spać bo działa usypiajaco.musialam przyzwyczaić się do bólu bo nie miałam innego wyjścia.
Forumowicz
18-07-2019, 12:24:14

. Zawroty, szumy uszne, brak równowagi potykalam się o własne nogi, bole głowy zwłaszcza z tylu, sztywność karku, drętwienie twarzy ,ból szyi , ból karku ,rwa barkowa okropny ból, i ból palący w rękach od ramienia do palcy mrowienie i drętwienie rąk...było trochę tego. Najgorsze w tym wszystkim była depresja przechodzilam koszmar nie wiedząc co mi jest skąd te objawy. Wiadomo że chodziłam od lekarza do lekarza..i cóż mało kto pomógł.
.............
Owszem pojawiła się silna depresja ale przecież ona nie bierze się znikąd. .
Wypisz- wymaluj, miałem tak samo, z tym, że ja borykałem się z tym chyba z 4 lata.
Pomysł o operacji ( bo może tutaj jest problem) wymyśliłem ja, a neurochirurg (ten co mnie operował) był zdziwiony dlaczego tak późno .
Inni lekarze bagatelizowali MR kręgosłupa, jeżeli już mówili to tylko w kontekscie że to ostateczność.
gość
18-07-2019, 13:58:49

Ja zadalam trzem lekarzom pytanie czy oby nie wyjdę ze szpitala na wózku po operacji odpowiedz brzmiała... jeśli się nie podejmę operacji wszystko możliwe ze wtedy wyląduję na wózku.i to mnie utwierdzilo w przekananiu ze jednak wyjścia nie mam. Wiadomo każdy czeka jak najdluzej z decyzja ale moje zdanie jest takie im dłużej czekamy tym gorzej bo zmiany sa nieodwracalne.i potem pretensje do lekarzy ze nie ma poprawy po operacji i nie będzie bo nerwy sa zbyt uszkodzone.
Forumowicz
18-07-2019, 17:39:17

Gość 2019-07-18 15:58:49
Ja zadalam trzem lekarzom pytanie czy oby nie wyjdę ze szpitala na wózku po operacji odpowiedz brzmiała... jeśli się nie podejmę operacji wszystko możliwe ze wtedy wyląduję na wózku.i to mnie utwierdzilo w przekananiu ze jednak wyjścia nie mam. Wiadomo każdy czeka jak najdluzej z decyzja ale moje zdanie jest takie im dłużej czekamy tym gorzej bo zmiany sa nieodwracalne.i potem pretensje do lekarzy ze nie ma poprawy po operacji i nie będzie bo nerwy sa zbyt uszkodzone.
Znowu mój przypadek.
Pozdrawiam Cię Gościu.
gość
20-07-2019, 06:51:07

czyli jednak zdarzaja sie ruchome implanty na NFZ ja tez wychodzilam z zalozenia ze lepiej wczesniejsza operacja niz pozniej kiedy sa juz uszkodzone nerwy . I cos jest na rzeczy z tymi nerwami i napieciem miesni bo u mnie to tez glowny problem , mydocalm - moj najwspanialszy lek - musialam niestety odstawic bo juz za dlugo bralam. Zazdroszcze Ci Gosciu ze od razu po operacji bol minal- u mnie ostry pooperacyjny bol tez juz minal, jestem 5 tygodni po ale czuje sie ogolnie rozczarowama moim obecnym stanem bo w zasadzie od 3 tygodni sie nie zmienia i nie jest to niestety tsk ,ze z kazdym dniem
lepiej. Nie biore przeciwbolowych ale caly czas czuje plecy, kark, szyje, rozne mrowienia, po spacerze 40 minut mi sie pogarsza... jedynie co glowa moge ruszac w zasadzie normalnie. Po rehabilitacji jest mi w zasadzie gorzej a najlepiej jak leze ( czyli nie uzywam zadnych miesni) Gdzie tu powrot do normalnego zycia ?? wiem ze to jeszcze wczesnie itd ale denerwuje mnie to ze jesli np
jednego dnia wstaje i jest dobrze wiec zaczynam byc troche bardziej aktywna w domu to potem dostaje po d... ie i nie wiem w sumie na co moge sobie pozwolic zeby sie nie pogorszylo🤬 Aga

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: