Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
26-03-2021, 16:05:37

Strasznie się cieszę,że trafiłm na to forum.
Czy ktoś się orientuje jak długo czeka się na operacje w szpitalu uniwersyteckim w Bydgoszczy i w szpitalu miejskim w Toruniu.
Może ktoś z was tam był operowany ?
Pozdrawiam wszystkich aktywnych na tym forum. Dodajecie otuchy.
gość
26-03-2021, 16:58:05

Kawo podziwiam ale uwazam ze to malorozsadne 😊 No ale co ja sie tam znam, teraz to nie te kregoslupy co kiedys ...
gość
26-03-2021, 16:59:38

Powyzsze to Tarja bo z telefonu...
Wtajemniczona
27-03-2021, 01:01:22

Tarja83
Moja historia kręgosłupa podobna do Twojej. Brak objawów bólowych, osłabienie kończyn i ucisk na rdzeń. Mam wymienione dwa dyski na implanty ruchome (w 2014 roku). Rehabilitacja zajęła mi 3 miesiące do powrotu do pracy, ale chodziłam jeszcze mniej więcej do roku od operacji. W 2017 urodziłam trzecie dziecko. Ciąża przebiegła gładko, potem też bez problemów. Mały ma prawie 4 lata i wcale nie unikam wzięcia go na ręce. Dużo pracuję zawodowo, a poza tym biegam, ćwiczę fitness, jeżdżę na rowerze, łyżwach, okna też czasem myję, obcinam drzewa w sadzie ... wszystko normalnie jak wcześniej. No może na bungee już nie skaczę 🥴 ale myślę jeszcze o skoku ze spadochronem 😃 tylko czasu brakuje. Po zabiegu rehabilitanci/osteopaci nauczyli mnie „jak żyć” żeby kręgosłupowi krzywdy nie robić. Narazie nie wykluczaj, że już napewno czegoś nie zrobisz, bo nic nie jest przesądzone.
Trzymam kciuki za dobre decyzje 🤗
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
Początkująca
27-03-2021, 17:53:17

Rupafin, dziękuję za odpowiedź :) Podniosła mnie na duchu. Nasze historie rzeczywiście podobne z tym, że ja nie dostanę ruchomego dysku - neurochirurg od razu powiedział, że u mnie będzie usztywniony 1 poziom (na podstawie starego rezonansu). Ruchomy dostaje się chyba tylko wtedy gdy nie ma zwyrodnienia - u mnie jest. Dlatego się tego tak boję. Nie tego, że na boki nie pokręcę bo na boki to się całym ciałem obrócę - będa zapewne problemy ze schyleniem się, a wiadomo, że to jest ważniejsze, chociażby stopy pooglądać ;) Czy może ktoś z forumowiczów się orientuje czy jest duża różnica w "odczuciu" i psuciu sie kręgosłupa między ruchomym dyskiem a usztywnieniem? Czy w ogóle jakakolwiek ingerencja psuje pozostałe kręgi? Wiem, że marudzę.
Ale Rupafin naprawdę dziękuję Ci za odpowiedź. Ja chciałabym pracować później, a nie bać się, że cokolwiek zrobię to ma wpływ na kręgosłup i w końcu osobistą asystentkę zatrudnię by mi chociażby skarpety zakładała ;)
A zdradzisz swój wiek Rupafin? Jeśli miałabys czas na rozmowę to podaję swoje gg 7832685.
Dziękuje jeszcze raz.
Wtajemniczona
27-03-2021, 18:47:50

Tarja83
Ubytku ruchomości na jednym poziomie prawdopodobnie nie odczujesz (około 10% na poziom) a jeżeli masz znaczne zwyrodnienia to prawdopodobnie ten poziom już masz niezbyt ruchomy. Co do „psucia” przy ruchomych ryzyko trochę mniejsze, ale one też mogą „zarastać” i stawać się sztywne, zwłaszcza jeżeli nie używa się pełnego zakresu ruchu. U mnie narazie ok, choć wyjściowo (przed operacją) na C4/5 też już była niewielka przepuklina.
Z moich obserwacji wynika, że po sztywnej stabilizacji szybciej dochodzi się do siebie, niż po wstawieniu implantów ruchomych. Zwłaszcza jeżeli zakres ruchu po operacji jest większy niż przed. Mięśnie nieprzyzwyczajone dają się we znaki. U mnie tak było. Nie wiem jak teraz, ale te kilka lat temu nie każdy szpital miał umowę na ruchome implanty, a w zasadzie niewiele miało. Stąd większość proponowała stabilizację sztywną, z płytką albo bez. Odwiedziłam kilku neurochirurgów od Krakowa po Warszawę.
Operację miałam w wieku 35 lat i dwójkę dzieci (6 i 9 lat).
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
Forumowicz
27-03-2021, 18:49:52

rupafin 2021-03-27 02:01:22
ale myślę jeszcze o skoku ze spadochronem 😃
Możesz sobie to odpuścić. W Twoim wydaniu będzie to jak pocałunek przez szybę. Skok w duecie to nie to samo co skok solo. Ale jeżeli chcesz to aerokluby też chcą zarabiać, więc zarabiają. Natomiast bungee uważam za bardzo dziwaczne /nieodpowiedzialne zajęcie. Komu to ma służyć ? To było u Indian jako oznaka przejścia w dorosłość. Było.
Rupafin ...... rower, łyżwy, bieganie, pływanie, .... To u Ciebie aż nadto. Wystarczy.
07-06-2019 r. Discektomia C4/C5; C5/C6; C6/C7. Implantacja klatek LFC z Cerasorbem. Stabilizacja przednia płytka Biomet. (Płytka + 8 śrub). Operacja ( wg ICD9CM):100.02
Wtajemniczona
27-03-2021, 19:43:36

kawo 2021-03-27 19:49:52
Możesz sobie to odpuścić. W Twoim wydaniu będzie to jak pocałunek przez szybę. Skok w duecie to nie to samo co skok solo. Ale jeżeli chcesz to aerokluby też chcą zarabiać, więc zarabiają. Natomiast bungee uważam za bardzo dziwaczne /nieodpowiedzialne zajęcie. Komu to ma służyć ? To było u Indian jako oznaka przejścia w dorosłość. Było.
Rupafin ...... rower, łyżwy, bieganie, pływanie, .... To u Ciebie aż nadto. Wystarczy.
Bungee było dawno temu, miałam dwadzieścia kilka lat. Miałam duże zapotrzebowanie na adrenalinę 😆 nie miałam dzieci.
Potem pokrywała je już praca na R w pogotowiu 😉
Wtajemniczona
27-03-2021, 19:57:52

rupafin 2021-03-27 20:43:36
kawo 2021-03-27 19:49:52
Bungee było dawno temu, miałam dwadzieścia kilka lat i duże zapotrzebowanie na adrenalinę 😆 nie miałam dzieci.
Forumowicz
28-03-2021, 07:48:19

rupafin 2021-03-27 20:43:36
W takim razie nic Ci więcej do szczęścia nie potrzeba. Już na samo słowo"R-ka" ciśnienie rośnie.
07-06-2019 r. Discektomia C4/C5; C5/C6; C6/C7. Implantacja klatek LFC z Cerasorbem. Stabilizacja przednia płytka Biomet. (Płytka + 8 śrub). Operacja ( wg ICD9CM):100.02

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: