Mam pytanie jestem po operacji w szpitalu pani rechabilitantka dała do domu zestaw ćwiczeń izometrycznych ale nie powiedziała po jakim czasie można je wykonywać może ktoś się orientuje
Po dyscektomii i spondylodezie międzytrzonowej C5C6, C6C7 ( klatki PEEK) zaczęłam ćwiczenia izometryczne - przy założonym kołnierzu po 6 tygodniach. Przez 6 tygodni po operacji miałam zakaz ćwiczeń - ale kazdy przypadek jest inny- spytaj operatora. :)
Jak boli to nic nie rob. Ja sama czulam np ze jeszcze nie jest czas zeby robic cokolwiek o poprostu duzo lezalam. Tak naprawde cwiczenia izometryczne rozpoczelam rowno z rechabilitacja i po kontroli u neurochirurga czyli po 6 tyg, wtedy juz mialam calkowita pewnosc ze wszystko jest ok i nie zrobie sobie krzywdy.
Niektorzy robia cwiczenia izometryczne zaraz po operacji na lezaco. Moim zdaniem nie ma co sie wyrywac za wczenie, ma wszystko przyjdzie czas, a jak cos sie przeciagnie w czasie to nic sie nie stanie.
Witam ;) Jestem tu nowa... W maju i lipcu poprzedniego roku miałam potworne ataki rwy barkowej teraz w styczniu mały wypadek samochodowy (inne auto wjechało mi mocno w tył mojego auta). Na rezonansie kręgosłupa szyjnego wyszły szerokolistne uwypuklony na 3 poziomach... C4 C5 i C6. Neurochirurg wysyła mnie na operacje. Decyzja należy niby do mnie tylko no właśnie teraz aktualnie mnie nic nie boli tzn szyję mam ograniczone ruchy na boki no i trochę kłuje mnie taki jeden punkt na łopatce z którego był ból przy rwie barkowej. Ale ogólnie boli nie do wytrzymania nie mam. Więc isc na te operacje czy nie? Czy lepiej zrobić ja wcześniej na tym etapie czy przeciąganie w czasie skutkować się operacja bardziej inwazyjna? Nie wiem co robić... A termin za tydzien
.... Jeszcze raz ja. Jak mi ataki tej rwy barkowej to bol nie do zniesienia z drętwieniem ręki oraz jej niedowladem. Nie byłam w stanie szklanki utrzymać. No ale teraz ok. Agnieszka
Ja miałam ucisk na rdzeń kręgowy więc nad operacją się nie zastanawiałam.Wypadły mi dwa dyski.Rwa barkowa była nie do wytrzymywania.Nie wiedziałam,że może tak boleć.Idź może do drugiego neurochirurga i jak on powie,że operacja to się nawet nie zastanawiaj.