Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
20-08-2017, 17:18:42

Miałam przepukline z uciskiem na rdzeń c5c6 oraz 2 wypukliny, a także niedowlad prawej ręki i nogi, zawroty głowy, szumy uszne, bóle pleców i szyi, migreny. Roczne intensywne leczenie farmakologiczne i rehabilitacyjne tylko pogorszyła mój stan. Do tego bezsenność z bólu, depresja przez ból i bezsilność. Po operacji przeszło mi 70 % objawów: zawroty oraz ból i noga, z ręką jest lepiej, ale jeszcze jest osłabiona siła mięśniową. Nie jest różowo, ale nie jest tak źle jak było. Dziękuję lekarzowi i personelowi IPIN w Warszawie za dobrą robotę. Żałuję że zdecydowałam się tak późno. Tym bardziej że ledzwiowy odcinek ma 3 przepukliny i też zastanawiam się nad operacja. Tylko że ta będzie cięższa, nie wiadomo jaka będzie moja sprawność po tym, bo choruje na osteoporoza.
Pozdrawiam-m
gość
26-08-2017, 05:20:03

Witam za miesiąc mam mieć operacje i bardzo się boje
gość
26-08-2017, 11:40:01

A jakie byly objawy obraz mri?
gość
28-08-2017, 04:50:49

Treść zablokowana przez moderatora

Początkująca
30-08-2017, 07:34:32

Witam wszystkich... Jestem tu nowa, 2 tygodnie po operacji - "wprowadzenie syntetycznych koszyczków, discektomia i osteofitektomia C4/C5 i C5/C6, odbarczenie struktur nerwowych kanału kręgowego, spondylodeza międzytrzonowa C$/C%, C%/C6 implanty tytanowe Tsunami-Medical1 "- tyle z karty informacyjnej. Czytam to forum od wielu tygodni od kiedy pojawił się problem i trzeba było podjąć decyzję o operacji. Targały mną wątpliwości do ostatniego dnia, ale teraz nie żałuję. Po operacji minął niedowład ręki i nogi. Bałam się bólu gardła. Chrypka była pierwszego dnia, od trzeciego dnia jem wszystko, normalnie, rana goi się pięknie. Niestety ból pooperacyjny trochę daje mi się we znaki, więc jestem na lekach przecwwbólowych. Utrapieniem jest kołnierz, w sumie na 6 tygodni. Zabieg miałam w Zamościu na oddz. neurochirurgicznym. Opieka lekarska i pielęgniarska ok. Martwi mnie trochę ten ból karku ale staram się przestrzegać" kodeksu szyjek" i myśleć pozytywnie. Tak jak wiele osób przede mną pisały- strach ma wielkie oczy.
Początkująca
30-08-2017, 07:41:44

Oj...widać, że nie jest tak źle jak mi w głowie $ i % . Oczywiście chodzi o C4/C5 i C5/C6.
gość
30-08-2017, 20:22:06

Bazylia ja też nisiłam to utrapienie 6 tygodni i strasznie odparzyłam sobie brodę pierwszej nocy po operacji i jak rana na szyi goiła się idealnie to z brodą walczyłam bardzo długo .Tak więc chcę cię przestrzec jeśli masz campa to podkładaj sobie coś miękkiego najlepsze są ściereczki z mikrofibry są chłonne i mięciutkie .
Początkująca
31-08-2017, 04:53:48

Dziękuję za radę, mam takie w kuchni i zaraz wypróbuję, zwłaszcza, że dzisiaj ma nieźle grzać. Ja mam kołnierz schantza, taki dobrał mi lekarz w szpitalu. Operację miałam 17.08.2017 a u nas na południowym wschodzie mocno grzało. Za radą wyczytaną na forum kupiłam chusteczki nawilżane, upychałam je pod kołnierz, ale potem szyja kleiła się. Pielęgniarki żeby mi ulżyć nawinęły bandaż na kołnierz. W szpitalu, koleżanka z sali podpowiedziała żeby kupić octenisept sprey do przemywania rany i ran na brodzie. Bo też miałam mocno podrażnioną brodę.
Początkujący
03-09-2017, 16:27:41

Witam;
Miałem operację kręgosłupa szyjnego (C7-Th1, wstawiony implant stały) 13 lipca 2017.
Po operacji ustąpił lekki niedowład lewej ręki natomiast cały czas utrzymuje się drętwienie lewej ręki i ramienia, czasem drętwieje również prawa dłoń. Lekarz - operator twierdzi że należy czekać, mnie to jednak niepokoi.
Co o tym sądzicie.
Będę wdzięczny za Wasze informacje.
Pozdrawiam
Jacek_50
gość
03-09-2017, 17:57:04

Jeżeli takie objawy występowały przed operacją a nie pojawiły się już po to zdaj się na cierpliwość. Wcześniej uciśnięte korzenie nerwowe muszą mieć czas na regenerację. Obserwuj tylko czy objawy się nie nasilają. Jak będzie Cię zjadał niepokój to kontrolne MRI. Na razie wyluzuj, półtora miesiąca od operacji może tak jeszcze być.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: