raf 2012-05-04 09:03:29 Zająć się tym tzn co robić bo mam nadzieje że nie namawiasz mnie na koleją operację
Sprecyzuje czuje "coś" między prawą łopatką a kręgosłupem i w zasadzie nie trzeba być specjalistą żeby to wyczuć macając mnie:)
Mięśnie: mam ogromny problem z napięciem , non stop czuję jakbym był zakwaszony,spięty albo pobity.
A Ty w ogóle masz jakiś gabinet albo coś gdzie przyjmujesz pacjentów??
hehe, na operację absolutnie nie namawiam:)
Twoje pieczenie może wynikać z nieprawidłowej postawy (mięsień który jest obciążany, ciągle napięty ulega lekkiemu "niedorkwieniu", i może pojawiać się pieczenie). Może być to również objaw oponowy, nie wiem też co było wcześniej "robione" w kręgosłupie;)
Jeżeli chodzi o gabinet to fakt, mam ale nie chce robić tutaj reklamy;)
Amadobo:
"Ten ból w posladku/dół na wewnetrznej stronie/ objawia się jako ostre ukłucie przy chodzeniu, zwłaszcza przy włazeniu na schodki antresoli.
Oprócz tego rejestruję drętwienia i ciągnięcia do nóg. Przed operacją w zasadzie nie dokuczaly mi bółe, były objawy chromania i "uciekania" nóg, drętwienia.
Może powinnam rzeczywiście dać sobie czas, bo dolegliwości nie zwalają z nóg i w porównaniu z okresem tuż po operacji /to bylo potworne / to jedynie łagodne bóliki.
"
Ja bym skupił się znowu na prawidłowej postawie ale Twoje objawy sugerować mogą, że nie jesteś "rozćwiczona". Nie mówie tu o zwykłych ćwiczeniach ale o mobilizacjach układu nerwowego, a dokładniej nerwów obwodowych. Prosty test: stań przy antresoli i wykonaj w normalnym tempie kilka ruchów kończyny dolnej jakbyś chciała wejść na schodek. Zrób to na początek kilka razy i sprawdź czy coś się zmienia w odczuciu. Jeżeli z każdym kolejnym ruchem będzie lepiej/gorzej/bez zmian można by coś wiecej powiedzieć;). Jeżeli zauważysz że pogarsza to zaprzestaj, ale jeżeli będzie bez zmian to spróbuj dojść do około 30-50 powtórzeń (chyba że coś innego zacznie się dziać).
Jeżeli chodzi o siedzenie na piłce, ciężko powiedzieć. O ile będziesz siedzieć prawidłowo, kręgosłup w osi ciała to raczej wszystko będzie ok, ale jeżeli coś Cię zacznie niepokoić, a poprawa postawy będzie bez wpływu, to odpuść.
A tak bardziej na luzie to dziękuję za miłe słowa i bardzo miłe przywitanie, oraz akceptację moich nieraz trochę suchych wypowiedzi;). Forum dzięki wam świetnie funkcjonuje, wspieracie, radzicie. Nie czytałem wszystkich 9xx stron;) ale domyślam się że wiele osób z waszych rad korzystało i wyszło im to na dobre:) Robicie kawał dobrej roboty:) postaram się trochę zadomowić, chociaż długi weekend się kończy i czasu może być trochę mniej. Nie mniej wywołany do tablicy chętnie posłużę radą na tyle na ile będę mógł:)
hindus_ka: Jestem pod wrażeniem Twojej twórczości;) To zaszczyt zostać w niej ujętym:)
Pozdrawiam
Marcin S.