Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
21-02-2011, 20:49:11

Witajcie Szyjki. widzę,że przybywa nas w zastraszającym tempie! Czy jesteśmy marnie genetycznym pokoleniem czy tak bardzo nie dbamy o siebie?

Elu obawiam się,że Twoje dolegliwości są wynikiem ostrego niedbania o siebie- wiem,że nie było innego wyjścia. Ja też dobiłam sobie szyję opieką nad leżącą przez dwa lata osobą. Było to przed operacją i na pewno miało duży wpływ na mój kręgosłup.

Moi drodzy wyremontowałam sobie już drugą rękę i wreszcie po blisko dziesięciu latach nie bolą mnie ręce i nie drętwieją. Przespane spokojnie noce są bezcenne. Co prawda nie będą już tak silne jak kiedyś, bo zabiegi zbyt późno zrobione ale jest cudownie. Jeszcze tylko tydzień ze szwami i biorę rozwód ze szpitalem i blokiem operacyjnym. Mam taką nadzieję ale nie wiem co mi Bozia zaplanowała. Na razie cieszę się kom***m życia.

Pozdrawiam wszystkich Vika
gość
21-02-2011, 20:57:36

Coś pokręciło się na forum i na pierwszej stronie znalazłam dzisiejszy wpis Marcina- gratulacje i niech córcia zdrowo się chowa.Teraz Tobie też trzeba zdrówka aby pomóc rodzinie!
Trzymaj się Vika
Forumowiczka
22-02-2011, 06:37:55

Gość 2011-02-21 13:43:59 Witam szyjki !!!
Elu masz racje trudno pamietac kogos kto tylko pisze,zazwyczaj pozdrawiaj sie nawzajem Ci co sie znaja ,a o nowych niestety sie nie pamieta,ale to normajka ,dlatego tez nie pisze tylko czytam ,bo gdy cos napisze lub zapytam zadko ktos zwraca na to uwage.

Gościu, dobrze że czytasz a nawet czasem coś piszesz z sensem

Marcinie, witaj w nowej rzeczywistości
Początkująca
22-02-2011, 12:06:58

Witam szyjeczki!!!!!
Dzisiaj mija 3 miesiące od operacji jestem po drugiej kontroli u neurochirurga hm jeszcze miesiąc kołnierza i zwolnienia za miesiac rtg kontrolne i mam nadzieje koniec męczarni ,co oni mają za zwyczaje 4 miesiace kołnierz bez sensu,ale juz bliżej niż dalej uwazam na siebie i czuje się dobrze troche może mięsnie dostaja w kość ale reszta spoko.

Zyczę wszystkim w kołnierzykach niech czas leci szybko to nie czas zeby go zatrzymywać ja juz jestem blisko końca mam nadzieje

pozdrawiam Ewa z Malborka
gość
22-02-2011, 14:32:20

Witam

Mam do was pytanie może któraś z was ma taki problem jak ja po operacji kręgów szyjnych mam porazenie strun i krtani prawego płatu brałam zastrzyki i nic encorton i też nic jutro ide do laryngologa i ma zalecić rehabilitacje pobudzanie niewiem na czym to polega może któras z was miała.Koleżanka mi mówiła ze to lekarz popełnił błąd .Niewiem czy to błąd czy nie a ja nie mogę mówić mówie cicho i ochryple może poradzicie mi co robić .Pozdrawiam Anna
Początkująca
22-02-2011, 15:38:48

Irku, poradziłeś sobie świetnie, teraz wiem, że i mnie pozdraiwasz dziękuję!

Anno, nie wiem, jak dawno miałaś operację. Ja też miałam porażenie nerwu krtani, chrypiałam szeptem prawie trzy miesiące. Brałam zastrzyki z witaminy B12 i cocarboxylazy. Nie wiem na ile one pomogły, a na ile pomógł czas.

Vika, chcyba masz rację z tym słabym pokoleniem, dawniej ludzie jeszcze mniej o siebie dbali. Może tylko mniej siedzieli, wiecej się ruszali. Ostatnio, jak mnie lekarz badał, stwiedził, że prawie nie mam mięśni grzbietu. Słabe mięśnie, to kręgosłup i układ kostny muszą dźwigać ciężary

Czekam na wiosnę, może mi się zachce ruchu. Pozdrawiam - Ela
Początkująca
22-02-2011, 16:21:01

MARCIN - gratulacje z urodzin córeczki oraz dużo zdrowia dla mamusi.

EWA z Malborka- czy byłaś już na wizycie kontrolnej? czy jest dobrze i czy pozbyłaś się tego naszyjnika?

Ja jadę na konrtolę jutro, w środę, ale nie mam pojęcia jaka będzie ta kontrola. Robiono mi rtg szyjnego i usg przepływu tętnic szyjnych i kręgowych, ale kiepsko to wyszło bo mam krótką szyję i barki zasłaniają. Jutro przed wizytą mam zrobić rtg punktowe, może lepiej będzie widać. No i zobaczymy jak z tą moją szyją jest.

A propos tego wpisu "gościa?", gdzie mowa o nie odpisywaniu, braku zainteresowania drugim człowiekiem. To raczej nie tak, ja też mam problem z rozpoznawaniem osób na forum i mogę popełnić pomyłkę. Ja osobiście nie znam nikogo i łatwiej rozpoznać, gdy jest napisane imię i miejscowość (z której ten ktoś pochodzi). Mam na myśli te osoby, których imiona się powtarzają. Chociaż Marcina poznałabym po piciu piwa, a Irka po (...)wierszykach.

Ostatnio częściej zaglądam na forum i czytam wszystkie wpisy, bardzo lubię rozmawiać ale w realu. Piszę czasami, a wiele moich myśli jest z WAMI. Jagoda
gość
22-02-2011, 21:43:05

Mam pytanie do operowanych szyjek. Moja operacja była prawie pól roku temu. Szybko wracałam do formy i aktywności (pisałam o konieczności zajecia się mamą).
Nie myśłałam za bardzo o swoich dolegliwościach. Teraz jest inaczej, a czuję się dziwnie. Boli mnie kark i tył głowy. Czuję dziwne rozpieranie w potylicy i przytykanie w prwym uchu. Czy ktośz Was ma podobne odczucia? O czym może to swiadczyć? Może to norma?

Elu, mialas operacje ok.miesiaca po mnie. Opisywane dolegliwosci pojawiaja sie u mnie tez okresowo, tylko ucho lewe. Przyjmuje to z pokora bo nie chce mi sie juz jezdzic po lekarzach.
Przyjmij prosze wyrazy wspólczucia z powodu straty mamy. Wiem cos o tym, 3lata temu tez stracilam mame, która 7 lat cierpiala po udarze mózgu.

kochane szyjki, tydzien temu wrócilam do pracy!!! troche mi ciezko bez mozliwosci pelnej ekspresji ruchów w pracy z malymi dziecmi.
Na spotkanie sie pisze, pozdrawiam wszystkich.

Ala
Początkująca
23-02-2011, 08:15:13

Alu, dziękuję i za ciepłe słowa, i za informację o podobnych odczuciach. Już myślałam, że tylko ja mam takie objawy. Może to typowe dla nauczycielek Podziwiam, że już wróciłaś do pracy. Ja poszłam na urlop dla poratowania zdrowia (korzystam póki jest). Jak sobie radzisz w pracy? W szkole trzeba mieć oczy dookoła głowy, a w naszym wypadku to chyba niemożliwe? Życzę spokoju i cierpliwości - Ela
Początkująca
23-02-2011, 10:39:20

Witam wszystkie Szyjki! Elu wyrazy współczucia z powodu śmierci Mamy.To bardzo ciężkie chwile dla Ciebie więc musisz być silna i właśnie tej siły Ci życzę.Dbaj teraz o Siebie a ból po wielkiej stracie z czasem będzie mniejszy chociaż pewnie nie minie.Mój Tato nie żyje od 10 lat a ja wciąż odczuwam jego brak. Marcin gratulacje! Teraz musisz na poważnie zabrać się za Siebie żeby żona miała lżej jak córeczka troszkę podrośnie .Z chorego Ciebie za wiele pożytku nie będzie he he!Życzę Wam wiele wspaniałych chwil z maluszkiem.Dorota

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Torbiel rathkiego lub plata tylniego
Ratunku!!! Bole glowy i oczu mgla przed oczami coraz częściej bole glowy,wymioty co drugi dzień... Zaraz się wykończę w oczekiwaniu neurologa a gdzie jeszcze rezonans... Torbiel od 4 lat
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
Reklama: