Bardzo proszę o pomóc. Bóle i zawroty głowy ,ból karku i w piersiach. Dretwiejace nogi i ręka prawa z bolami. Częste skurcze stóp. W Mr szyjnych wyszło mi Lordoza splycona i prawowypukle skrzywienie. Cechy dehydratacji tarcz miedzykregowych wielopoziomowo. Zwężenie przestrzeni miedzytrzonowej c5-c6 że wzmożoną sklerotyzacja i przebudową tluszczowa szpiku kostnego w przyleganiu.. osteofitoza krawędzi trzonow kregowych wielopoziomowo, największe osteofoty w odcinku c4-c7. Zmiany zwyrodnieniowe w stawach miedzykregowych wielopoziomowo.w segmencie c4-c5 i c6-c7 szerokolukoewe uwypuklenie tylnych zarysow tarczy miedzykregowej oraz duże patriotyzmu tylno bocznych krawędzi trzonow wkraczają dokanalowo na głębokość 2 mm uciekając worek oponowy. Wymiar strzalkowy zmniejszona do 9 mm. W segmencie c5-c6 szerokolukowe uwypuklenie tylnych zarysow tarczy miedzykregowej oraz duże osteofity tylno bocznych krawędzi trzonow wkraczają dokanalowo na głębokość 3 mm, z uciskiem worka oponowego i Rdzenia kręgowego. Wymiar strzalkowy światła kanału zmniejszona do 7 mm. Rezerwa plynowa worka osobowego zniesiona od poziomu c4 do c7. Rdzeń kregowy w odcinku szyjnych zmian sygnału nie wykazuje. W otworach miedzykregowych c7-d3 obustronnie torbiele okolokorzeniowe wielkości od kilku do 11***8 mm na poziomie c7-d1. Błagam. Powiedzcie czy czeka mnie operacja? Lekarza mam dopiero w grudniu.
Ja zakończyłam rehabilitację dzienną ZUS i w połowie turnusu poczułam się lepiej ze swoją wielopoziomową dyskopatią szyjną ale pod koniec turnusu czułam się znów gorzej a najgorsze te nadzieje że można wrócić do normalnego życia a potem znów ból i podduszanie w gardle i ból w obojczykach i lewym rameniu trwające cały dzień i nic nie pomaga....Chciałabym żeby kiedyś ustało to nieprzyjemne podduszanie ale już nie wiem jak.Chodze na dalszą rehabilitację i ćwiczę w domu i czekam na dr Skórkę i na lepszy czas.Jednak czuję że szyję mam coraz słabszą i czasem ciężko jej utrzymać głowę.Czytam za dużo na internecie że niestabilność szyi może przerodzić się w paraliż kończyn i wózek ale staram się myśleć pozytywnie choć to podduszanie jest coraz częstsze a lekarze mówią że to objaw dyskopatii ale miałam teraz w sobotę nowy rezonans więc se okaże... Pozdrawiam wszystkie szyjki i te bolące i te podleczone W.
Zależy gdzie i kto jest twoim lekarzem . Kolejka w niektórych szpitalach 4 lata ale jak prywatnie pójdziesz do neurochirurga który operuje w szpitalu to napewno poczekasz krucej .