Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
27-11-2014, 17:15:30

Jeśli w rezonansie jest przepuklina (pęknięty pierścień włóknisty, ucisk na rdzeń, nerwy rdzeniowe), to dysk sam sie nie naprawi. Ja mogę Ci napisac z mojego doswiadczenia. Męczyłam sie od marca - rehabilitacja cały czas - i czekałam na termin w szpitalu rehabilitacyjnym - miałam na sierpień i to odpłatnie - chciałam być pewna, ze zrobiłam wszystko przed podjęciem decyzji o operacji. Wlałam w siebie mnóstwo sterydów i leków przeciwbólowych i po krótkiej poprawie w maju i czerwcu wszystko na koniec czerwca wróciło i objawy zaczęły mi się nasilać. Gdybym mogła cofnac czas to zdecydowałabym sie na operacje juz w lipcu. Ale ja miałam problem z rezonansem (opisane na poczatku wypukliny które okazały sie byc przepuklinami), poza tym byłam tylko u jednego neurochirurga który mówił ze mozna zaczekac z operacja i najpierw rehabilitacja. Dopiero we wrześniu poszłam do innych - dobrych i polecanych - którzy nie mieli watpliwości, ze bez operacji sie nie da. No i na koniec pażdziernika miałam operację. Moze napisz skąd jesteś, to ktos na forum poda Ci na priv, do kogo sie udać.
Początkująca
27-11-2014, 17:18:43

Poko - a na kiedy masz ten termin? I jakie masz objawy?
Początkująca
27-11-2014, 17:29:02

Piszę na raty bo nie chcę, żeby mi znowu zjadło posta
Gogole - tak, takie mimowolne skurcze teraz w sumie w całym ciele, w dużych mięśniach - przed operacją miałam takie ale tylko w okolicach barku, łopatki no i całej lewej ręki (czyli tam, gdzie miałam problem). No i jeszcze od wczoraj jakby mi znowu osłabła lewa ręka i mam gorsze czucie w IV i V palcu lewej reki. Przed operacją nie czułam kciuka i II palca.
Maq - ja poszłam nawet do neurologa Mam brać magnez, wapń, witaminę D3 (okazało sie że mam niedobór duży) oraz Milgammę w zastrzykach a później Nivalin. Milgammę biorę ale ten Nivalin? no cóż...
Początkująca
27-11-2014, 17:43:12

Witajcie , opisywałam swój rezonans w marcu chyba, było tam-zniesienie lordozy, na poziomie c4-c5 centralne wypadanie krążka, który wpukla się do kanału kręgowego, nie dochodząc do przedniej powierzchni rdzenia ani korzeni nerwow w odcinku wewnątrzkanałowym
oraz na c5-c6 zaostrzone krawędzi trzonówpowodują dwustronny ucisk worka oponowego nie dochodząc do gałęzi korzeni nerwów w odcinku wewnątrzkanałowym.
Poza tym ok.
Po trzech rehabilitacjach typu prądy itp... oraz blokadzie w szyję mam taki rezonans-
na poziomie c4-c5 obecność pośrodkowej, zbaczającej na prawą stronę, wypukliny krążka mk, która uciska na worek oponowy i zwęża nieznacznie prawy zachyłek boczny kanału kręgowego.
Na poziomie c5-c6 obecnośc dużej, symetrycznej szerokopodstawnej wypukliny k-m, która uciska na worek oponowy, modeluje rdzeń kręgowy, zwęża oba zachyłki boczne kanału kręgowego i oba otwory międzykręgowe na tym poziomie. Wypuklina przylega do obu korzeni nerwowych C6.
Na poziomie c6-c7 obecność prawobocznej wypukliny k-m, która wypełnia prawy otwór międzykręgowy i uciska na prawy korzeń nerwu c7.
Poza tym ok w opisie.
W ciągu ośmiu miesięcy takie zmiany? Mqam wrażenie, że te prądy tylko pogarszają sprawę
Co o tym sądzicie? Wiadomo, że objawy mam...
Początkujący
27-11-2014, 19:31:56

maarti
czy wiesz od czego to jest? To był drugorzędny objaw dla mnie i nie drazylem tematu, zawsze jakos uciekalo
pozdrawiam
Grzegorz
Początkująca
27-11-2014, 20:09:46

maarti
termin mam na przyszly tydzien. jesli chodzi o neurogirugow to nie martw sie juz bylam u jednych z najlepszych w polsce, nie polozylambym sie pod noz byle konowałowi zreszta kazdy zachwala swojego i mowi ze jest cudotworca. od wielu znajomych slyszalam a ten moj to swietny, najlepszy i wogole bog i cudotworca.
Początkująca
27-11-2014, 20:38:50

Hej - no nie wiem właśnie. Ale chyba mnie pokarało, bo znaczy, że zaczęło być dobrze, skoro zaczęłam zwracać na to uwagę (i na trzeszczenia szyi), bo wcześniej tez mi te skurcze mięśni "uciekały". No i właśnie od wczoraj coś mi się dzieje z lewą ręką - gorzej czuję IV palec i III i to mnie okropnie denerwuje, też ręka jest jakby osłabiona. W ogóle po operacji palce IV i V wydawały mi się słabsze niż przed operacją ale myslałam, że to minie, zresztą to mi nie przeszkadzało ale właśnie ten brak czucia okropnie denerwuje. No nic - może jednak minie...
Początkująca
27-11-2014, 20:43:52

Poko - no skoro tak A gdzie będziesz operowana? Jeśli się zdecydujesz?
Forumowicz
27-11-2014, 20:54:30

Pozdrawiam WSZYSTKIE PERYSKOPKI.Witam RAF dobrze cie słyszec/czytać/.U mnie to juz 2 lata po operacji.Jest dobrze ,a teraz to i zabka pływam.Ostatnio przy muzyce to i 5 godzin dalem radę ,ale na drugi dzień odleżalem.Pozdrawiam wszystkich i nocki bez bólu.......piotr.....
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Wtajemniczona
27-11-2014, 22:05:11

Aga40,
Zeby stwirdzić, czy zmiany się pogłębiły najlepiej porównać zdjęcia z obu badań. Czy lekarz opisujący drugie badanie widział to pierwsze? Niestety opis badania obrazowego często nie jest powtarzalny. Lekarz decydujący o dlaszym postępowaniu sam powinien porównać oba wyniki a nie sugerować się tylko opisami. Ja przed zabiegiem byłam u 4 neurochirurgów i żaden nie poprosił o opis ale każdy chciał płytę widzieć.
Z drugiej strony nie sądzę, żeby to prądy czy inne zabiegi fizykoterapii tak pogorszyły sprawę, ich działanie jest prawie na poziomie placebo. Jeśli miałaś jakiś uraz w międzyczasie to by więcej wyjaśniło.
Pokaż oba wyniki neurochirurgowi i niech sam zobaczy.
Zresztą są tu na forum osoby, które "zły" wynik miały opisany jako "nie zły"
Pozdrawiam.
Bety
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: