Witam
Pragnienia Pań zostały wysłuchane i oto pojawia się kolejna szyjka płci brzydkiej w postaci mojej skromnej osoby

Mam na imie Marcin i mam juz prawie 30 wiosen

Od 2 mcy wiem ,że choruję na szyjną dyspopatię wielopoziomową.Ostatnie 2 mce spędziłem na L4 podczas którego lekarze ustalali co mi dolega.
Na początku powiem iż dolegliwośći prawej ręki mam od 4 lat które były leczone przez ortopedów poprzez stosowanie róznych blokad,unieruchomien i innych cudów medycyny z marnym skutkiem.Wstepnie wykonałem usg prawego przerdamienia oczywiscie prywatnie i wtedy okazało się że wszystko z nim oki, na obrone polskich lekarzy dodam że w podobny sposób katowano mnie w Grecji gdzie spedziłem 5 lat

Pierwszy mój kontakt z normalnym lekarzem zakończył się zdjeciem rtg które wykazało zniesienie lordozy szyjnej,drobne zwapnienia przy dolnej przedniej krawędzi trzonu kregu C5.Reszta w granicach normy-koniec leczenia0tabletki plus poduszka ortopedyczna.
Moja ciekawość poniosla mnie jednak do neurologa,ten po zapoznaniu sie z wynikami rtg zasugerował rehabilitacje jednak ja uparłem się na badanie MR które notabene wykonałem prywatnie ze względu na odległe terminy z NFZ
opis badania:
Badanie wykonano w sekwencjach T2 FRFSE, T1 FSE i STIR w płaszczyźnie strzałkowej oraz 2D MERGE w płaszczyznach poprzecznych.
Dane ze skierowania: stenoza kanału szyjnego.Mielopatia szyjna.
-Wyrównanie lordozy szyjnej
-Trzony kręgów szyjnych z wyostrzeniami krawędzi.
-Tarcze między kręgowe o prawidłowej wysokości i obniżonych sygnałach-zaburzenia uwodnienia
-Na poziomieC3/C4 prawoboczne uwypuklenie pierścienia włóknistego które modeluje nieznacznie worek oponowy i zwęża prawy kanał korzeniowy
-Na poziomie c4/c5 obwodowe uwypuklenie pierścienia włóknistego z podwięzadłową protruzją tylno-lewoboczną która uciska worek oponowy, kanały korzeniowe nieznacznie zwężone.
-na poziomie c5/c6 widoczna półokrężna wypuklina tylna centralna która odsuwa więzadło podłużne tylne, uciska worek oponowy oraz zwęża kanały korzeniowe.
-na poziomie c6/c7 widoczne niewielkie tylne uwypuklenie pierścienia włóknistego które modeluje przednią część worka oponowego
-rdzień kręgowy bez patologicznych sygnałów.
-zmiany przeciążeniowe stawów międzywyrostkowych.
Wnioski-DYSKOPATIA WIELOPOZIOMOWA.
po lekturze wyników neurolog zaproponował konsultacje neurochirurga,mój wybór ze wzgledu na miejsce zamieszkania padł na Pana prof.dr.hab.n.med. P.BAŻOWSKIEGO.
Ze względu na pracę jeszcze do niego nie dotarłem

Na koniec opiszę jeszcze dolegliwości :
piekąco -zimne krótko trwałe bóle wokół kręgosłupa szyjnego,uczucie posiadania kamieni zamiast kręgów,chwilami promieniujący ból na prawą półkulę mózgu,to że przy kreceniu szyja wciąż słyszę trzaski to juz norma,promieniujący ból od karku poprzez bark, prawie ramię,przedramie do czybków palców prawej ręki. niedowład 3 palców prawej reki od palca małego do srodkowego,zdecydowany opadł siły prawej reki,czasem przekrece mi sie mięsień w okolicy łokcie-ciekawy ból

ogólnie całość może nie super bolesna ale bardzo uciążliwa.
na dzień dzisiejszy pracuję w logistyce jako magazynier-operator wózka widłowego i ta dolegliwośc zdecydowanie przeszkadza.
co jeszcze?/hmm...jakies 15 lat temu miałem wypadek na ślizgawce który zakończył się wstrząsnieniem mózgu,pęknięciem kości czaszki w okolicy potyliczno-ciemieniowym, zaburzeniami wzroku (przez około dobę całkowita jego utrata) oraz utrzymującymi sie przez 8 dni zaburzeniami czucia od pasa w dół.Później przez okolo 7 lat mialem napadowe bóle głowy-bardzo bardzo silne aż miałem ochote trzaskać glową w sciane.
Później wszystko ustalo az do dnia tych bolesci prawej reki i wtedy sie zaczeło:P
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę szybkiego powrotu do zdrowia