Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
01-08-2009, 17:59:00

Spinko jeśli chodzi o alergię to na żadnym forum nie mogę tego powiedzieć ale są pewne grupy ludzi na których mam alergie do tego stopnia aż gęsią skórkę mam na samą myśl. A ty jak Reprezentujesz komitet i Tak na sucho dzisiaj? żaden napój bogów ? ja jeszcze troche i zacznę pić wasze zdrowie dziś kieliszek wódki martini sok pomarańczowy lód wisienka Janusz
Forumowiczka
01-08-2009, 18:09:00

Alergia Ci nie grozi Januszu, na ZLOCIE SZYJEK nie będziemy konsumować grup ludzi .

No popatrz, jeszcze nic dziś nie piłam. Dasz trochę Twojego martini?

Spinka
Spinka
gość
01-08-2009, 18:16:00

jasne cekam ja juz napisałem poprzednio co lubię
Forumowiczka
01-08-2009, 18:25:00

Dzięki . Wypiłam.
Pomyślałam, że trzeba włączyć muzykę. Chyba radio? Tylko jaką stację wybrać Powinna mieć ogólnopolski zasięg...

Spinka
Spinka
gość
01-08-2009, 19:40:00

No wy się martwiliście o mnie za zaraz sami zaczniecie tańczyć . Ja mówiłam ze wypije za zdrowie Ani ale nie mówiłam kiedy . Jeszcze nie zaczęłam , zaraz idę do barku . Janusz zapas mam duży byłam niedawno w Niemczech . W nocnych nie kupuje w dzień robię zapasy hahhaha. Janusz Ty pewnie masz uczulenie na polityków ? Mam rację ? O kulinarnych pogadamy później bo wiele rzeczy lubię ale pizza tez może być.
A radio to może trójka albo RMF ??????Miłego wieczoru Gosieńka
gość
01-08-2009, 20:17:00

Widzicie godzina i wszyscy podpadali a tak się fajnie zapowiadało . Za zdrowie Ani wypiłam . Miałam nadzieje ze będzie dalszy ciąg imprezy a tu cisza , kochani co z Wami ? Gosieńka
gość
01-08-2009, 21:16:00

Gosieńko ja nadal pije i nie tylko zdrowie Anny wypiłem ale was wszystkich pózno juz Życze wam spokojnej nocy Janusz
Wtajemniczona
01-08-2009, 21:53:00

Witajcie, czasami zaglądam na forum, a teraz postanowiłam napisać o moim przypadku...
Za tydzień idę na operację szyjnego - podam wam wyniki MR:
Wklejam ponownie mój wynik MR, czekam na poradę, a może wypowie się na jego temat lekarz?
W badaniu MR...w sekwencji SE w obrazach T1 oraz w sekwencji FSE w obrazach T2 uwidoczniono:
- zniesienie fizjologicznej lordozy z zaznaczeniem patologicznej kyfozy od C2-C3 do C6-C7***
- zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze kręgosłupa w postaci osteofitycznych zaostrzeń krawędzi trzonów***
- nieprawidłowy sygnał podwyższony w obrazach T2 zal. i obniżony w obrazach T1 środkowej i tylnej części trzonów sąsiadujących z krążkiem międzykręgowym C4-C5 wskazujący na obrzęk szpiku, jak w zwyrodnieniu typu Modic I***
- zwyrodnienie krążków międzykręgowych od C2-C3 do C6-C7 wyrażone obniżeniem ich sygnału w obrazach T2 zal. oraz na poz. C4-C5 i C5-C6 wyraźnym obniżeniem wysokości krążków***
na poz. C4-C5 i C5-C6 stenozę bezwzględną światła kanału kręgowego wtórną do nieprawidłowej krzywizny kręgosłupa oraz dokanałowych, centralnych, szerokopodstawnych przepuklin krążków m-k, całkowicie wyczerpujących rezerwę płynową wokół rdzenia kręgowego i modelujących jego brzuszną powierzchnię, na poz. C4-C5 symetrycznie, na poz. C5-C6 zbaczając na stronę prawą, wyrażniej spłycającej prawy zachyłek boczny kanału kręgowego i w większym stopniu modelującej rdzeń kręgowy po stronie prawej***
- na poz. C3-C4 i C6-C7 dokanałowe wypukliny krążków międzykręgowych modelujące worek oponowy z wyraźnym ograniczeniem rezerwy płynowej wokół rdzenia kręgowego, bez cech jego ucisku***
- wtórne do zmian zwyrodnieniowych obustronne zwężenie otworów międzykręgowych C4-C5 i C5-C6 oraz mniejsze na poz. C3-C4***
- rdzeń kręgowy o zachowanym prawidłowym sygnale***
- dość ostry kąt czaszkowo-kręgosłupowy wynoszący ok. 130 stopni, przy przyjętej normie od 150 do 180 stopni***
- migdałki móżdżku nieznacznie schodzą poniżej poziomu płaszczyzny otworu wielkiego nieco więcej po stronie lewej, tj. ok. 4,9 mm.
Ufff!
Ale się naczytaliście

Ale wypowiedzcie się na temat wyniku, weterani, ludziska po operacji...kto miał podobnie? Oczywiście nie ma dwóch identycznych przypadków, ale...[addsig]
Renata [link=\\"http://straznik.dieta.pl/\\"][image noborder]http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=60694d191237293e0.png[/image][/link]
Wtajemniczona
01-08-2009, 22:01:00

Podałam wynik MR szyjnego, a teraz proszę o uwagi na temat MR kręgosłupa lędźwiowego:
zmiany zwyrodnieniowe krążków m-owych L1-L2-L3-L4-L5-S1 wyrażone obniżeniem sygnału w obrazach T2-zależnych (odwodnienie krążków) oraz obniżeniem ich wysokości.
Stare złamanie (!) górnej blaszki granicznej L2 (przepuklina dotrzonowa)
Na poziomach L1-L5 wypukliny krążków międzykręgowych tylne centralne
Na poziomie L5-S1 - j.w. zwężająca otwór m-k.
Towarzyszące zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze na krawędziach sąsiadujących trzonów i w stawach miedzykręgowych.
Rdzeń bez zmian ogniskowych.

Ufff!!!!

Ludzie i powiedzcie jak tu żyć, skoro wyniki są tak "zadowalające".

Jakies wsparcie psychiczne?

Renata
Renata [link=\\"http://straznik.dieta.pl/\\"][image noborder]http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=60694d191237293e0.png[/image][/link]
gość
01-08-2009, 23:32:00

Witaj Renata
Lekarza tu uświadczysz, to nie forum eksperckie .
Dziś jak widziśz imprezowo na forum i reszta towarzystwa już padła Wiem , nie bardzo Ci do śmiechu na tydzień przed operacją ale UWIERZ , będziesz się jeszcze śmiała .
A na pytanie jak żyć odpowiem tak-po operacji będziesz żyć bezpiecznie pod wzgledem neurologicznym a to najważniejsze . Prawdopodobnie zmniejszą się Twoje cieprienia bo temu ma również służyć operacja .Będziesz żyć INACZEJ niż osoby całkowicie zdrowe z dwóch powodów .po pierwsze kręgosłup operowany wymaga szczególnej troski , po drugie z powodu rozległości zmian nawet po operacji część dolegliwśći z nieoperowanych poziomów może się nadal utrzymywać.
Inaczej nie znaczy gorzej . Może wolniej , może dostojniej -wiem to nie nasza dyskowa natura , gdyby taka była nie byłoby dyskopatii
Reniu , jakiej porady oczekujesz ? Masz świadomość powagi sytacji . Wynik szyi chyba nie pozostawia Ci złudzeń co do decyzji .
Interpretować nie ma co, stenoza bezwzgldna jest to całkowty brak rezerwy płynowej (ochronnej warstwy płynu mózgowo -rdzeniowego wokó rdzenia)
Na najbliższy czas skup sie na operacji i rekonwalescencji .Potem przyjdzie pora na układanie sobie dalszych planów życiowych czy zawodowych . Takie wyzwania satały przed wieloma z nas z zaawnasowaną dyskopatią .
Nie wybiegaj za daleko wplanach . Idź z zaufaniem do szpitala . Trafiasz w dobre , bezpieczne ręce neurochirurga .
Na Szaserów, tak przynjamniej było przed dwoma laty , przyjęcie do Kliniki Neurochirurgii odbywa się w przeddzień operacji . tego tez dnia jest ostateczna konsultacja neurochirurgiczna . Będziesz miała okazję porozmawiać z dr. Mandatem . Radziłam już wieloktornie żeby spisać sobie pytania , które w stresie mogą umknąć z głowy. Jest to odpowiedni czas żeby dopytać o zakres operacji , jakich objawów można się spodziewać we wczesnym okresie poperacyjnym kiedy juz będziesz w domu i które z nich powinny wzbudzić niepokój a które są norma w okresie rekonwalescencji .

Pytania o zakres operacji i kórych poziomów będzie dotyczyła w Twoim wypadku jest istotny bo wiąże się z kolejnym pytaniem , czy i jakich objawów możesz się spodziewać np. z poziomów nieoperowanych na których występują wypukliny uciskajace na worek oponowy. Czy może operacja będzie wielopoziomowa ?
Radziłabym zapytać o wszystko podczas pierwszego badania kiedy jest wiecej czasu na rozxmowę . Bywa że potem trudno jest złapać swoejgo lekarza prowadzącego między operacjami, wypis odbiera się w sekretariacie i pozostaje niedosyt informacji .
Jak dojdziesz do siebie po ,,szoku operacyjnym'' to postawimy Cię do pionu
Porehabiliatujesz się , pooszczędzasz , podzielisz obowiązki między domowników i będziesz cieszyła się z z każdego coraz lepszego dnia .
Pytałaś weteranów to odezwała się weteranka- pół odcinka szyjnego ,,na sztywno'' żyję , pracuję ,rozrywam się a że boli , z tym radzę sobie raz lepiej raz gorzej i do przodu
I jeszcze masz ode mnie w bonusie małą tabletke na uspokojenie
http://www.rankinglekarzy.pl/lekarz/16386/Radoslaw-Manowiec/neurochirurg/Siedlce

Pozdrawiam i głowa do góry .Zosia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: