Witaj Renata
Lekarza tu uświadczysz, to nie forum eksperckie .
Dziś jak widziśz imprezowo na forum i reszta towarzystwa już padła

Wiem , nie bardzo Ci do śmiechu na tydzień przed operacją ale UWIERZ , będziesz się jeszcze śmiała .
A na pytanie jak żyć odpowiem tak-po operacji będziesz żyć bezpiecznie pod wzgledem neurologicznym a to najważniejsze . Prawdopodobnie zmniejszą się Twoje cieprienia bo temu ma również służyć operacja .Będziesz żyć INACZEJ niż osoby całkowicie zdrowe z dwóch powodów .po pierwsze kręgosłup operowany wymaga szczególnej troski , po drugie z powodu rozległości zmian nawet po operacji część dolegliwśći z nieoperowanych poziomów może się nadal utrzymywać.
Inaczej nie znaczy gorzej . Może wolniej , może dostojniej -wiem to nie nasza dyskowa natura , gdyby taka była nie byłoby
dyskopatii
Reniu , jakiej porady oczekujesz ? Masz świadomość powagi sytacji . Wynik szyi chyba nie pozostawia Ci złudzeń co do decyzji .
Interpretować nie ma co, stenoza bezwzgldna jest to całkowty brak rezerwy płynowej (ochronnej warstwy płynu mózgowo -rdzeniowego wokó rdzenia)
Na najbliższy czas skup sie na operacji i rekonwalescencji .Potem przyjdzie pora na układanie sobie dalszych planów życiowych czy zawodowych . Takie wyzwania satały przed wieloma z nas z zaawnasowaną dyskopatią .
Nie wybiegaj za daleko wplanach . Idź z zaufaniem do szpitala . Trafiasz w dobre , bezpieczne ręce neurochirurga .
Na Szaserów, tak przynjamniej było przed dwoma laty , przyjęcie do Kliniki Neurochirurgii odbywa się w przeddzień operacji . tego tez dnia jest ostateczna konsultacja neurochirurgiczna . Będziesz miała okazję porozmawiać z dr. Mandatem . Radziłam już wieloktornie żeby spisać sobie pytania , które w stresie mogą umknąć z głowy. Jest to odpowiedni czas żeby dopytać o zakres operacji , jakich objawów można się spodziewać we wczesnym okresie poperacyjnym kiedy juz będziesz w domu i które z nich powinny wzbudzić niepokój a które są norma w okresie rekonwalescencji .
Pytania o zakres operacji i kórych poziomów będzie dotyczyła w Twoim wypadku jest istotny bo wiąże się z kolejnym pytaniem , czy i jakich objawów możesz się spodziewać np. z poziomów nieoperowanych na których występują wypukliny uciskajace na worek oponowy. Czy może operacja będzie wielopoziomowa ?
Radziłabym zapytać o wszystko podczas pierwszego badania kiedy jest wiecej czasu na rozxmowę . Bywa że potem trudno jest złapać swoejgo lekarza prowadzącego między operacjami, wypis odbiera się w sekretariacie i pozostaje niedosyt informacji .
Jak dojdziesz do siebie po ,,szoku operacyjnym'' to postawimy Cię do pionu
Porehabiliatujesz się , pooszczędzasz , podzielisz obowiązki między domowników i będziesz cieszyła się z z każdego coraz lepszego dnia .
Pytałaś weteranów to odezwała się weteranka- pół odcinka szyjnego ,,na sztywno'' żyję , pracuję ,rozrywam się

a że boli , z tym radzę sobie raz lepiej raz gorzej i do przodu
I jeszcze masz ode mnie w bonusie małą tabletke na uspokojenie
http://www.rankinglekarzy.pl/lekarz/16386/Radoslaw-Manowiec/neurochirurg/Siedlce
Pozdrawiam i głowa do góry .Zosia