Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
24-03-2009, 20:01:00

Dakardo,
miło Cie słyszeć
Przykro mi, że nadal masz dolegliwości związane z okiem. Może jednak nie jest to trwale?
Mówiłam Ci, że ja po operacji miałam porażoną prawa stronę krtani. Laryngolog w badaniu endoskopowym stwierdził, że jest to porażenie trwale (było to jakies 1,5 - 2 miesiące po operacji). Dostałam skierowanie do foniatry i dreptalam do niego przez jakies trzy miesiące ćwicząc mowę u niego i w domu. Po ok. czterech miesiącach zaczęla zanikać permanentna chrypka. Nawet udało mi się podnieść głos co w pierwszych czterech miesiącach po operacji było niemozliwe, gdyż gdy chciałam powiedzieć cos głosniej, krzyknąć, albo dużo i szybko to mój głos przechodził w szept.
Minęło. Co prawda mój głos nie jest juz tak "wytrwały" jak przed operacją. łatwo łapię chrypkę, szybciej głos mi sie "męczy", ale sa to dolegliwości których w obecnej chwili nie zauważam zbytnio.
Dakardo, życzę aby i u Ciebie ten "pech" był przemijający. Trzymam mocno kciuki i mam w pamięci. Gdybyś miała chęć to dzwoń na tel. lub na skype.

Pozdrawiam serdecznie
Emila
gość
24-03-2009, 20:47:00

Witaj Emilio !
Dziękuję Ci za miłe słowa otuchy.
Niestety - moja sprawa jest TRWAŁA...
Na tyle, iż może być (i najprawdopodobniej) nieco gorzej. Na cud nie mogę liczyć. Odbyłam szereg badań i wizyt okulistycznych.
Każdy z lekarzy potwierdza iż jest to trwałe uszkodzenie. I nie mogę liczyć na elektrostymulację i inne zabiegi, bo nic one nie dadzą. Mimo to wezmę je...
Mój wiek tez nie jest sprzymierzeńcem cudu. Juz jakoś się pogodziłam, choć gdy patrzę w siebie... tak bardzo mi przykro,że nie wszystko wyszło tak jak miało byc...
Muszę zaakceptować to co mnie spotkało.
Nie mam wyjścia,
Mam nadzieję,że dam radę. Oby tylko z kręgosłupem już wszystko było dobrze.
Serdeczności dla Ciebie.
Zdrówka.
.
Pozdrawiam cieplutko.
Dakarda
gość
26-03-2009, 14:50:00

Mam pytanie trochę nie zwiazane z tematem, ale mam nadzieję, że ktoś mi odpowie.
Mam kifozę szyi i przepukline, cały czas walczę z bólem. Rehabilitacja (petla glissona i terapia manualna) pomagają, lecz na krótko - tydzień terapii daje 1-2 tygodni względnego spokoju. Cały czas pracuję, ale mam już dość, nie mogę się na niczym skupić. Chciałabym załatwić sanatorium w ramach prewencji przedrentowej, może to przyniesie mi ulgę. Nie wiem tylko jak to zrobić, powinnam iść na zwolnienie. No i nie wiem czy mam iść do lekarza i mu o tym powiedzieć wprost.
Pat
gość
26-03-2009, 17:40:00

Właśnie rozmawiałam z rehabilitantem i mówił o zastrzykach zmniejszających ciśnienie w dysku, ale nic na ten temat w necie nie znalazłam. Czy ktoś o tym słyszał?
Podobno to w połączeniu z pętlą Glissona o indywidualnie dostosowanym kącie ma przynieść pozytywne rezultaty.
Nie szkodziło by spróbować, ale... koszt ma wynieść 1600 zł, a to dla mnie dużo, zwłaszcza, że lekarze i rehabilitanci już mi zrobili drenaż kieszeni. Chciałabym poznać Wasze opinie na ten temat. Proszę...
gość
27-03-2009, 09:28:00

Witam!

Prawdę mówiąc ...moje schorzenia dyskopatyczne gnębią mnie od wielu-wielu lat. Wiadomo - postęp medycyny nabiera rozpędu... Ale współcześnie - nie słyszałam o metodzie wstrzykiwania w dyski środków zmiejszajacych ciśnienie. Może chodzi o tzw. blokady? Mnie nigdy nikt nie proponował blokad w "kręgosłup". Owszem- w inne stawy miałam wstrzykiwania i to z bardzo dobrym rezultatem-LECZ NIESTETY NA KRÓTKO.
Wiesz - sądzę,że zanim powiesz rehabilitantowi TAK - skonsultuj tego typu metody z neurologiem bądź z neurochirurgiem.
Niestety - ratowanie zdrowia kosztuje - lecz trzeba być czujnym by przy okazji ktoś nas nie naciągał na niecelowe koszty.
Jak będziesz coś więcej wiedziała na temat tych wstrzykiwań w dyski - proszę napisz
Pozdrawiam i życze dużo zdrówka .

DAKARDA
gość
27-03-2009, 11:04:00

Dakarda, on nie mówił o wstrzykiwaniu w dyski tylko po prostu o zastrzykach, które mają zmniejszyć to ciśnienie, szczegółów nie znam, bo rozmawiałam z nim telefonicznie jedynie. Pierwsza konsultacja odbywa się z lekarzem i wtedy ustalają co robić dalej, no ale nie wiem, mam wątpliwości...
Pat
gość
28-03-2009, 14:25:00

Ja do Basi . Basiu byłam operowana w Jastrzębiu mnie akurat operował ordynator . Operacje miałam pod koniec stycznia w chwili obecnej czuję się dobrze ,kołnież noszę tylko wychodząc z domu bo się jeszcze nie czuję pewnie . Umnie operacja polegała na wstawieniu inplantów na 2 poziomach . Lekarz p. Gumolę widziałam na obchodach wraz z innymi lekarzami . Ale na mojej sali leżała pani którą operował ten lekarz i to na głowę wiem od niej że czuje się bardzo dobrze i jest z niego zadowolona .Jeżeli masz jakieś pytania to pisz chętnie ci odpowiem o ile będę znała odpowiedz .Pozdrawiam .
gość
28-03-2009, 14:42:00

http://robusiek.bloog.pl/
gość
29-03-2009, 14:34:00

Witam troszke zaczynam sie martwic bo mam 2-tygodniowa przerwe u pana G... i moja reka (dwa palce )zaczynaja mrowiec a wiem ze to nie zadobry znak zostalam poinformowana przez p.G ze jezeli przyjdzie nastepny bol to bedziemy mosieli powaznie porozmawiac o zabiegu ktorego sie bardzo boje.Mam nadzieje ze to szybko ustapi.Czasami zapominam sie w domu i nieraz podniose cos ciezszego -bardzo uwazam ale zdaza sie jak wszystko wykonywalo sie samemu a teraz niewolno prawie nic .Chcialabym sie dowiedziec jak silne byly bole pani i jakie wyniki i ile Pani czekala na zabieg.Bardzo sie ciesze ze tak dobrze czuje sie pani po zabiegu i zycze duzo zdrowka .Basia
gość
29-03-2009, 15:36:00

Witam cię Basiu u mnie przede wszystkim objawy były taki że od paru lat miałam problemy z prawą rękę od czasu do czasu bolała szyja nie przypuszczałam że to może być kręgosłup .Pół roku przed operacją straciłam siłę w prawej ręce nawet podpisać się nie umiałam po prostu nie umiałam utrzymać długopisu i nagle ale to w parę dni dostałam takich boleści głowy że tabletki jadłam garściami a potem traciłam przytomność z bólu taki przeszywający ból z tyłu głowy aż do czoła . Oraz ból kręgosłupa szyjnego . Na operację czekałam miesiąc bo ja już nie mogłam wytrzymać . Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: