Witam wszystkich.We wtorek odebrałam wyniki z rezonasu magnetycznego a wczoraj byłam u lekarza ortopedy w znanym szpitalu.Pytanie o zgodę na operację i mój szok ?Już, tak szybko mam się decydowac?Oczekiwanie 2 lub3 miesiące.Ulga, bo w tym czasie mam już planowaną operację tarczycy, a po powrocie do domu zaraz na internet i znalazłam WAS.Wiem że decyzję muszę podjąc sama ale liczę na wasze wskazówki.A to moje mr:
wyrównanie fizjologicznej
lordozy szyjnej z kyfotycznym ustawieniem trzonów kregów od c3 do c7.Obniżenie wysokości przestrzeni miedzykręgowych c4-c5 i c5-c6 zaburzenia uwodnienia krążków, wyostrzenia na przednio-bocznych i tylnych krawędziach trzonów kręgów od c4 do c7 , zwężenie przestrzeni płynowej przedrdzeniowej od c5 do c7, wąska przestrzeń zardzeniowa w odcinku szyjnym.
c3-c4 i c4-c5 obwodowe rozlużnienie pierścienia włóknistego modelujące od przodu worek oponowy ze spłyceniem obu zachyłków bocznych.
c5-c6 szeropodstawna, tylna
przepuklina uciskająca od przodu worek oponowy ze znacznym spłyceniem zachyłków bocznych, uszkodzenie włókień pierścienia włóknistego w części tylnej.Zachyłki boczne znacznie zwężają osteofity na tylno-bocznych krawędziach, rdzeń kręgowy na tym poziomie modelowany w części przedniej z cechami niewielkiego obrzęku.
c6-c7 szerokopodstawna ,tylna, centralno-lewoboczna przepuklina uciskająca od przodu worek oponowy, oraz modelująca w części przednio-lewobocznej rdzeń kręgowy.Znacznie zwężony zachyłek boczny lewy przez zmiany dyskopatyczne oraz osteofity na tylnych krawędziach.Odcinkowy ucisk korzenia nerwowego po stronie lewej.
Teraz mam zlecone;fonoforeza,laser,tlen,masaż ręczny