Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
21-08-2010, 17:57:38

Spinka,
miłego i udanego pobytu
Nie jedz za dużo słodkiego. Waga ma wpływ na nasz kręgosłup
Na balety możesz chodzić, to dla zdrowia. Dużo tańcz. Zmieniaj nie tylko rodzaj tańca, ale rytm a przede wszystkim partnerówBędziesz wiedziała, że wracasz do zdrowia.
Ciepło pozdrawiam,
Wiesia
Forumowiczka
21-08-2010, 19:57:04

Spinuś, ja jako szyjkowa dziewczyna oczywiście jestem na TAK jeśli chodzi o miejsce i termin spotkania
Czy Ty aby na pewno zabrałaś odpowiednią ilość kreacji baletowych

Witaj Agnieszko.
Może spojrzenie neurochirurga podczas konsultacji już coś rozjaśni w obrazie.Swoją drogą dziwne,że podczas badania mając wątpliwości diagnostyczne nie wykonano od razu badania z kontrastem tylko wpisano to jako dalsze zalecenie.Zwykle taka decyzja jest podejmowana w trakcie badania-tak było w przypadku mojego MRI.
Odrobinę ulgi przynajmniej w nocy mogłoby przynieść Ci spanie na dobrze wyprofilowanej poduszce ortopedycznej.Wymaga przyzwyczajenia ale może warto spróbować.
Pozdrawiam Z.
Początkująca
21-08-2010, 21:44:13

Dziękuję za miłe powitanko i witam w klubie szyjek

Spince życzę miłego pobytu i dzięki za radę co do konsultacji z neurochirurgiem na jednej się nie zakończy znając siebie.

Zosiu w poniedziałek rozejrzę się za tą podusią i też dziękuję za podpowiedz bo noce są ciężkie. Co do tych badań to ręce mi opadają na podejście naszej służby zdrowia.

Zdrówka dla każdego życzę i pozdrawiam Aga
Forumowiczka
22-08-2010, 07:37:19

Agnieszko, właściwie to najpierw powinnaś zrobić MRI a później się konsultować z neurochirurgami Nigdzie nie znajdziesz szybszego terminu? Dobrze chociaż, że masz wynik TK ale z tego co widziałam, neurochirurdzy preferują rezonans...

Dziękuję wszystkim za życzenia pobytowe w Konstancinie . Może uda mi sie zmontować foto-relację i umieszczę ja dla was na fotosik.pl

Tak Zosieńko, zabrałam s u k n i e balowe, stringi i staniczki koronkowe, peniuary oraz s u k n i e koktajlowe na przyjęcia oficjalne. Mam także komplet gustownych dresików - bez pleców, mini, z koronkowym dekoltem, oraz legginsy z koronkami. Oraz zestaw flakonów z perfumami, lakiery do pazurów i fryzur (przed wyjazdem zamontowałam świeże tipsy). Za każdym załomem korytarza czają się bosko i oszałamiająco przystojni, młodzi rehabilitanci spragnieni tańców akurat z moim "wielce sprawnym" i nie pierwszej młodości ciałkiem
Forumowiczka
22-08-2010, 08:44:28

Spineczko,do zobaczenia na grzybobraniu

Aga
http://www.nfz-opole.pl/Vademecum_2010/vademecum_2010.pdf

to link informacyjny NFZ
Na stronie 20 jest wskazówka iż w przypadku kiedy wyznaczony pacjentowi termin jest odległy, NFZ powinien w miarę możliwości wskazać inną placówkę.
Są tam również dane kontaktowe poszczególnych oddziałów NFZ.Nie wiem czy w diagnostyce obrazowej obowiązuje rejonizacja między NFZtami ale w większych miastach niektóre placówki prywatne maja kontrakty i bywa ,że terminy są znacznie krótsze.
Inna opcja to prośba neurologa o dopisek CITO(pilne)
Pozostaje Ci zadzwonić do swojego NFZ, może coś osiągniesz.Nieraz też osobisty a nie telefoniczny kontakt z paniami w rejestracji diagnostyki zwłaszcza jeśli byłabyś akurat rozwalona bólem może być jakimś argumentem.Zdarzają się ludzkie podejścia -powodzenia.
Początkująca
22-08-2010, 12:10:59

Spineczko zdaję sobie sprawę ,że tych wizyt powinno być kilka i na jednej się nie zakończy. Ja też się cieszę że chociaż TK udało mi się wcześniej zrobić.A teraz cierpliwie czekam na RM. Może uda mi się wcześniej go wykonać bo rodzinka mi się składa na prywatne badanie żebym nie cierpiała tak długo

Zosiu Tobie również dziękuję za informacje. Poduszeczkę ortopedyczną już sobie zamówiłam.

Szczerze powiem ,że przeraża mnie to wszystko

tym bardziej,że do tej pory byłam aktywną kobitką .

30.09.mam prywatną wizytę w Szczecinie u doktora Herbowski Leszek.

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie
gość
23-08-2010, 07:34:18

Witam sredecznie.
Zosiu to uczucie które opisujesz " doprowadzającym do szału było uczucie rozpychania kończyn, szczególnie rąk tak jakby dmuchanie ciepłym powietrzem między mięśnie a kości , miałam wtedy potrzebę nieustannego poruszania wręcz rzucania rękami albo rozcierania" ja określiłam że coś chodzi po nogach bo mnie więcej po nogach i w nocy , ciągle odczuwałam potrzebę poruszania się bo nie można z tym wytrzymać.
A z psychą bywa różnie bo zdrowi ludzie nie rozumieją więc staram się z nimi o moich dolegliwościach nie rozmawiać a lekarze niestety też, więc jest ciężko.
Ale dzięki Bogu odnalazłam to forum więc czerpię z niego i wiem że nie zwariowałam, bo takie odczucia są przy chorym kręgosłupie.
Jeszcze raz dziękuję Potrze i Zosiu że wypowiedzieliście się w kwestii moich dolegliwości.
Pozdrawiam , życzę wszystkim zdrowie Olga
Początkujący
23-08-2010, 10:25:04

Ale dzięki Bogu odnalazłam to forum więc czerpię z niego i wiem że nie zwariowałam, bo takie odczucia są przy chorym kręgosłupie

Dlatego Olgo zostań z nami, razem bedzie łatwiej zmagać się z naszą przypadłością.

Masz rację, że nawet lekarze nie mają świadomości jakie objawy może dawać i jakie choroby może symulować chory odcinek szyjny. Moje dolegliwości poczatkowo były poza szyją. Bolała mnie głowa (skroniowo, a'la migrena), a później tak jak Ciebie - jakiś niepokój, mrowienie, napięcie w nogach, później na rękach, które kazało mi nimi ruszać (nawet zacząłem ćwiczyć na stepperze i robić pompki, sic!)

Piszesz, że jesteś pod opieką neurochirurgiczną. Napisz co na te objawy twój lekarz, jakie masz wskazanie i jaki tok leczenia.
gość
23-08-2010, 11:02:07

Tak Piotrze z Wami-Nami raźniej, Ty otworzyłeś mi oczy że to jedynie i tylko, aż kręgosłup a nie inne paskudztwo.
Diagnoza lekarza: dyskopatia wielopoziomowa, przepukliny jądra miażdzystego i rwa szyjno-ramienna, obustronne zawężenie otworów m-k, ucisk na worek oponowy i rdzeń kręgowy.
Wskazania do operacji - wstępnie neurochirurg zdecydował założenie dwu inplantów.
Po nieprzespanych nocach i wypowiedziach na tym forum jestem dzisiaj zdecydowana na operację.
We wrześniu jadę do lekarza.
Olga
gość
23-08-2010, 19:53:31

Agnieszko, w Szczecinie można zrobić bardzo szybko rezonans w EURO MEDIC na Pomorzanach. Mieści się na terenie szpitala. Podaję nr telefonu- 914315095. W ubiegłym roku czekałam 3 tygodnie, oczywiście na NFZ. A dr Herbowski jest bardzo dobry. Sześć lat temu operował mi lędźwiowy, potem miałam u niego osiem neuroliz, 6 września mam następną .Ja oprócz lędźwiowego mam trzy przepukliny w szyjnym i duże stenozy stąd te częste wizyty u neurochirurga. Doktor pracuje na Arkońskiej. Pozdrawiam wszystkie bolące szyjki.
Wandeczka

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: