Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
11-12-2013, 13:36:27

Aniu(Wena68) odrzuciłam omyłkowo, przepraszam i zapraszam
Odnosząc się do Twojego ostatniego zdania czy to się operuje to chyba nie pocieszę-tak, uciski na rdzeń i korzenie nerwowe często się operuje ale nie ma co dywagować na forum bo ta kwestia jest do decyzji neurochirurga podjętej razem z Tobą.
Neurochirurg sam oceni obraz MRI, Twój stan neurologiczny i sprawnościowy.
W powieści medycznej poza dyskopatią są duże zmiany zwyrodnieniowo wytwórcze(osteofity)
O ile z tkankami miękkimi daje się nieraz uzyskać coś pozytywnego to osteofity jako patologiczny element kostny trudno rehabilitować.
,,Szybka rehabilitacja" rozumiem, że to taki czarny humor wynikający z przerażenia sytuacją.
Aniu zdaj się na spokój do 19 grudnia i dopiero po konsultacji z neurochirurgiem podejmij odpowiednie kroki.
Nie napisałaś nic o objawach neurologicznych i samopoczuciu a to poza wynikiem MRI jest istotne w rokowaniach i wyborze metody leczenia.
Jeżeli rehabilitacja za zgodą neurochirurga będzie możliwa to nastaw się na długą, systematyczna pracę z dobrze wykształconym terapeutą indywidulanym.
A do czasu konsultacji już wdrażaj zmiany -spanie na poduszce ortopedycznej, unikanie pozycji które wzmagają ból i parestezje(drętwienie, pieczenie)to często pochylanie głowy, skręty. Daj odpoczywać napiętym mięśniom w pozycji leżącej. Unikaj ciężkich prac z dźwiganiem ,unoszeniem rąk do góry, jednostajnego ruchu ręką zważywszy na okres przedświąteczny.
W miarę sił czytaj wątek i nie wpadaj w panikę.
Stąd powinnaś czerpać pozytywne nastawienie.
Trywializując- nie Ty pierwsza i niestety nie ostatnia.
I szczęśliwie wychodzimy z problemu obronna ręką decydując się na właściwą metodę leczenia zależnie od wskazań.
A jak się komunikować, właśnie tak - pytać, pisać o obawach i nadziejach. W gronie, które doświadczało takich stanów łatwiej o zrozumienie i rozwianie lęków.
Tu możesz znaleźć również merytoryczne informacje dotyczące ośrodków rehabilitacyjnych, świadczeń itp. Jesteśmy tu jak Polska długa i szeroka
Ciepłe pozdrowienia dla wszystkich a szczególnie dla osób, które drżą o zdrowie bliskich- dużo optymizmu. Z.
Początkująca
11-12-2013, 13:39:11

wena68 2013-12-11 13:25:32 Wtajcie szyjkowicze!!!!
Jestem nowa i jeszcze nie bardzo wiem jak powinnam prawidłowo się z Wami komunikować.Bardzo poszę o pomoc może Ktoś z Was pomoże rozszyfrować mój MR odcinka szyjnego bo wzyta dopiero 19 grudnia a ta niepewność mnie zżera. MR Wykonano w sekwencji FSE i FRFSE uzyskując obrazy T1iT2-zależne w płaszczyznach poprzecznych i strzałkoych .Badanie w zakresie C1-do Th3
W odcinkuC2-C6 zniesiona fizjologiczna lordoza szyjna.Lewoboczna skolioza uwidocznionego odcinka kręgosłopa piersiowego.Zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze na krawędziach trzonów kręgów i w stawach m-kręgowych na poziomie C4-C6.
C3/C4:drobne prawoboczne uwypuklenie krążka m-kręgowego bez ucisku na struktury wewnątrzkanałowe.C4/C5:Niewielkie obniżenie wyskokości,centralna szerokopodstawna przepuklina krążka m- kręgowego ze zniesieniem przedniej przestrzeni płynowej worka oponowego i impresją na przednią powierzchnię rdzenia kręgowego.Stenoza kanału kręgowego,wym strzałkowy 10mm.Zaznaczone dyskogenne i kostne zwężenie prawego otworu m-kręgowego.C5/C6: Obniżenie wysokości ,dehydracja oraz duże uwypuklenie krążka m-kręgowego i towarzyszące osteofity powoduje znaczą redukcję przednjej przestrzeni buforowej rdzenia kręgowego.Stenoza kanału kręgowego,wym.strzałkowy 9 mm.Dyskogenna i kostna stenoza otworów m-kręgowych z uciskiem na korzenie nerwowe.Zamiany zwyrodnieniowe z obrzękiem w okolicach blaszek granicznych trzonów.C6/C7: Drobne centralne uwypuklenie krążka m-kręgowego bez isttnego ucisku na worek oponowy,
To by byłko na tele tej powieści medycznej z której kompletnie nic nie rozumiem czy to ni takiego czy troche poważnego ,wybaczcie ala sama siebie oklamuje bo do choroby jasnej gdzie się podziała moja sprawność czy jakaś szybka rehabilitacja to załatwi.Proszę może ktoś z Was coś konkretnego mógłby zasugerować bo mam nadzieję że tego się nie operuje.
Pozdrawiam
Ania
Początkująca
11-12-2013, 13:50:32

hamer 2013-12-11 14:36:27 Aniu(Wena68) odrzuciłam omyłkowo, przepraszam i zapraszam
Odnosząc się do Twojego ostatniego zdania czy to się operuje to chyba nie pocieszę-tak, uciski na rdzeń i korzenie nerwowe często się operuje ale nie ma co dywagować na forum bo ta kwestia jest do decyzji neurochirurga podjętej razem z Tobą.
Neurochirurg sam oceni obraz MRI, Twój stan neurologiczny i sprawnościowy.
W powieści medycznej poza dyskopatią są duże zmiany zwyrodnieniowo wytwórcze(osteofity)
O ile z tkankami miękkimi daje się nieraz uzyskać coś pozytywnego to osteofity jako patologiczny element kostny trudno rehabilitować.
,,Szybka rehabilitacja" rozumiem, że to taki czarny humor wynikający z przerażenia sytuacją.
Aniu zdaj się na spokój do 19 grudnia i dopiero po konsultacji z neurochirurgiem podejmij odpowiednie kroki.
Nie napisałaś nic o objawach neurologicznych i samopoczuciu a to poza wynikiem MRI jest istotne w rokowaniach i wyborze metody leczenia.
Jeżeli rehabilitacja za zgodą neurochirurga będzie możliwa to nastaw się na długą, systematyczna pracę z dobrze wykształconym terapeutą indywidulanym.
A do czasu konsultacji już wdrażaj zmiany -spanie na poduszce ortopedycznej, unikanie pozycji które wzmagają ból i parestezje(drętwienie, pieczenie)to często pochylanie głowy, skręty. Daj odpoczywać napiętym mięśniom w pozycji leżącej. Unikaj ciężkich prac z dźwiganiem ,unoszeniem rąk do góry, jednostajnego ruchu ręką zważywszy na okres przedświąteczny.
W miarę sił czytaj wątek i nie wpadaj w panikę.
Stąd powinnaś czerpać pozytywne nastawienie.
Trywializując- nie Ty pierwsza i niestety nie ostatnia.
I szczęśliwie wychodzimy z problemu obronna ręką decydując się na właściwą metodę leczenia zależnie od wskazań.
A jak się komunikować, właśnie tak - pytać, pisać o obawach i nadziejach. W gronie, które doświadczało takich stanów łatwiej o zrozumienie i rozwianie lęków.
Tu możesz znaleźć również merytoryczne informacje dotyczące ośrodków rehabilitacyjnych, świadczeń itp. Jesteśmy tu jak Polska długa i szeroka
Ciepłe pozdrowienia dla wszystkich a szczególnie dla osób, które drżą o zdrowie bliskich- dużo optymizmu. Z.
Bardzo serdecznie dziękuję za słowa otuchy jak się do taej pory było w ciągłum ruchu a ograniczenie takie jak sztywny kart ból lewego barku i ramion in ten też wędrujący bółn pod łopatkami nie wspomnę o drętwieniu rąk a teraz doszło mrowienioe w stopach .Droga Zosiu powiedz proszę gdzie in konkretnie jaki model tej poduszki sobie kupić a odnośnie lekarza to narazie idę do ortopedy jeżeli jednak masz może namiary na dobrego neurochirurga w Lublinie to proszę o takowe.Pozdrawiam serdecznie.Ania
Forumowiczka
11-12-2013, 14:36:26

Aniu, chyba większość z nas podupada psychicznie z powodu ograniczeń aktywności ale trzeba działać dla swojego dobra z przeświadczeniem, że jest to stan przejściowy.
Mrowienie w stopach(nie tylko) powinno Cię zmobilizować do wizyty u neurochirurga bo może świadczyć o nasilającym się ucisku na rdzeń.
Lublin to nie mój rejon ale może ktoś z forumowiczów ma doświadczenia z tamtejszymi neurochirurgami. Kilka lat temu znajoma była operowana przez dr. Witolda Janusza z dobrym efektem ale nie znam więcej szczegółów.
Możesz wrzucić post na forum regionalne z konkretnym pytaniem o neurochirurga operującego odcinek szyjny.
Jest dużo modeli poduszek ortopedycznych i trzeba je wybrać pod swoim kątem.
Ja preferuję i śpię od lat na podobnej
http://allegro.pl/poduszka-ortopedyczna-valde-vila-b4-standard-i3730594895.html?utm_source=archiwum_allegro&utm_medium=Offers&utm_campaign=Product&utm_term=Zdrowie-121882_Zdrowie,+medycyna-122506_Sprzęt+rehabilitacyjny+i+ortopedyczny-122554_Poduszki+ortopedyczne-122559
jak link się nie otworzy to poduszka valde vila z pianki memory
Odpowiada mi przytulna struktura pianki i wycięcie pod szyję ale sypiam głównie na boku.
Bardziej przytulaśny może być taki model
http://medyczno-zielarski.pl/pl/p/Poduszka-ortopedyczna-z-granulatu-Ergo-Economy/1164
Chyba najlepiej zrobić rundkę po sklepach ortopedycznych i dobrać bezpośrednio. Istotna jest wysokość, sprężystość, dobre wypełnienie kąta szyja/bark. Po wybraniu modelu zakup w sklepie lub w wysyłkowej(często taniej)
Pozdrawiam Z.
Forumowiczka
11-12-2013, 14:51:25

link do pierwszego modelu
http://www.e-poduszki.pl/poduszka-ortopedyczna-valde-b4-vila.html
Początkująca
11-12-2013, 15:24:54

Zosia bardzo Ci dziękuję za wdzelka pomoc a przede wszystkim za linki dotyczące poduszek ortopedycznich lecę poszperac odpodpowiedniego modelu dla mnie a tak na marginesie ją też preferuje spania na boku
Pozdrawiam cieplnego.Ania
Początkująca
11-12-2013, 17:24:30

ilka23 2013-12-11 13:32:17 Witajcie !Szyjko nie musisz pisać ,że czujesz się lepiej ,bo to słychać w każdej sylabie.Cieszę się bardzo ,jak czytam na forum trochę mi lżej ,no i wraca nadzieja że mnie też się uda,a strach pomalutku małymi kroczkami ale oddala się.Co prawda jeszcze długo to potrwa ,ale to dzięki Wam trochę strach odchodzi.Pozdrawiam wszystkich po i przed .Trzymajcie się ,w grupie zawsze rażniej.Piotr trzymaj się i dużo,dużo cierpliwości,na pewno będzie dobrze .Dużo zdrowia!
Witam ponownie!
Mam pytania czy ktoś z Was może polecić dobrego neurochirurg z Lublina ? Proszę o info najlepiej na cito WIELKIE DZIĘKI Z GÓRY .Pozdrawiam
Początkująca
11-12-2013, 20:36:36

Hej milutkie szyjki:)
Ja też widzę, że coraz więcej jest nas po:)
Piotrze.... ja pomyślałam o tych zastrzykach przeciwzakrzepowych, że 10 sztuk to mało...Twoje rady tu na forum to czyste złoto, pomoc i nadzieja na lepsze, dlatego jeszcze raz dziękuję i serdecznie życzę dużo zdrowia Tobie i Twojej żonie:)
Ilko....jakbyś coś chciała jeszcze wiedzieć , to pytaj mnie....chętnie pomogę słowem, bo wiem sama jakie to ważne :) Ja dzisiaj byłam na zakupach z mężem i "latałam" jak oszalała:) oczywiście nic nie dźwigałam:) Pozdrawiam Was szyjki ciepło :)
Wtajemniczona
11-12-2013, 20:57:59

lidia2 2012-09-15 22:03:20 Ulidka, ja jestem z Lublina i choć nie byłam operowana w naszej klinice w Lublinie, lecz w Opolu na Śląsku 4 miesiące temu, to jednak zrobiłam już rozpoznanie kto w Lublinie jest najlepszy w szyjkach. Wg opinii wielu lekarzy do których teraz chodzę i kontynuuję leczenie (neurolog, lekarz zus, ortopeda ) specjalista od kręgosłupów szyjnych jest dr. Witold Janusz, który przyjmuje prywatnie na Chodźki i należy sie udac na taką wizytę i poważnie porozmawiać o termnie operacji. osobiście mam też zaufanie do prof. Krzysztofa Turowskiego, który przyjmuje na Hirszfelda i gdybym ja miała wybierać operatora w Lublinie, to z pewnością wybrałabym profesora ( ma ogromne doświadczenie w Kręgosłupach). Z tego co wiem bezpośrednio od niego, umawia się ze swoimi pacjentami na operacje w różnych szpitalach z tym ,ze operuje on osobiście w soboty. warto póść do niego prywatnie i konkretnie porozmawiać. W końcu nasze zdrowie jest najważniejsze, a czekanie czsami powoduje skutki nieodwracalne. Ja nie zdecydowałam się na operacje u profesora tylkodlatego, że chciałam mieć implant ruchomy, a w Lublinie bardzo rzadko wszczepiają tego rodzaju implanty ze względów finansowych ( brak refundacji z NFZ). Ale ostatecznie i tak nie mam ruchomego, bo sie nie nadawałam (zmiany zwyrodnieniowe). jeszcze raz polecam profesora , ewentualnie dr Janusza.
Aniu, taki archiwalny wpis dla Ciebie znalazłam - może napisz na priv do tej osoby. Wpisz "Lublin"w "szukaj w tym wątku" i znajdziesz więcej.
Piotrze, dalej trzymam kciuki :).
pozdrawiam
Basia
Początkująca
11-12-2013, 21:34:26

Basiu bardzo dziekuje Ci za cenne informacje na pewno skorzystam ale jak mam sie dac pokroic to tylko profesor Turowski czy dr.Janusz Witold ot i ogromny problem i wielki dylemat przespie sie z tym bo karczysko daje w kosc i wedruje sobie bol pod lopatke .Jeszcze raz stokrotne dzieki .Pozdrawiam cieplutko.Ania

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Operacja dyskopatii szyjnej
Miał ktoś ostatnoo u dr. Baranowskiej w Stocerze ,jak opinie ?
gość
Caspr 2
Czy mając objawy neurologiczne oraz przeciwciała anty-CASPR2 w surowicy można mówić o przypadkowym znalezisku ?
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
Reklama: