Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29023)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
17-05-2012, 13:37:12

Spoko,spokoRaf,Ty to tylko wyjątek potwierdzający regułę
Dobrze,że nie masz nic do teletubisiów,miłościwy człowiek tolerancyjnym jest:)
Irek, chyba dopiero co z apteki wyszedłeś
Raf to by Ci pewnie poradził-jak Ci się ceny w aptece nie podobają to zmień aptekę albo aptekarkę
Bogna a czy dom i ogród budował Ciebie czy to Ty je budowałaś i zakładałaś???
One są dla Ciebie a nie Ty dla nich
Ty nimi zarządzasz i pomyśl sobie że jesteś w bardzo długiej delegacji poza domem-wtedy też ogórd by zarastał. A do czasu powrotu może znajdzie się jakaś dobra dusza albo bezrobotny sąsiad.
Wiesz,kosiara dosyć mocno wibruje i to nie jest najbardziej ulubiony ruch dla implantów jeszcze nie zrośniętych z trzonami.
Normalnie po domu można się krzątać i te przysłowiowe kurze z parapetu ścierać jak Cię tak nosi ale z oknami daj sobie spokój.
Wytłumaczę Ci to pismem obrazkowym
Okna zwykle myje się z uniesionymi rękami i przynajmniej lekko odchyloną głową szczególnie w wyżeszej części. Takiej pozycji implanty też nie lubią -do czasu bo potem i tak wszyscy o nich zapominamy.
Nie truję już,jak zechcesz to resztę sobie wyczytasz w naszych historiach recydywistów
Nie traktuj się jak niepełnosprawna tylko jak rekonwalescentka,która wymaga więcej czasu niż przykładowe wycięcie odciska.
Ach ten bunt tak nam znany
Pozdrawiam Z.
Forumowicz
17-05-2012, 14:35:12

hamer 2012-05-17 15:37:12 Spoko,spokoRaf,Ty to tylko wyjątek potwierdzający regułę
Dobrze,że nie masz nic do teletubisiów,miłościwy człowiek tolerancyjnym jest:)
Irek, chyba dopiero co z apteki wyszedłeś
Raf to by Ci pewnie poradził-jak Ci się ceny w aptece nie podobają to zmień aptekę albo aptekarkę
Pozdrawiam Z.
Odnośnie leków , nie łudźcie się że kolejna lista leków refundowanych to będą leki na , które czekacie/czekamy.
Na najbliższej liście będą te leki , które zalegają w magazynach firm farmaceutycznych i które mają być sprzedane bo interes musi się kręcić.
Irek aptekarkę zawsze możesz zmienić
gość
17-05-2012, 17:06:45

Hamer Zosiu (domyślam się dobrze Twojego imienia? ) mam leciutki problem z koncentracją hi hi... Masz rację dobra kobietko. Ja właściwie o tym wszystkim też tak myślałam. Dom budowałam dla siebie ( w sumie też pomógł wysiłek pogubić się mojej szyjce hmm..) OK. Opis dotarł to moich starych, zjechanych szarych komórek (mam nadzieję, że jakieś pozostały) Jutro przylatuje do mnie moje kochane 24 letnie dziecko i pomieszka ze mną do niedzieli - więc ogarnie ten zagajnik i przepędzi roztocza z domu. Kurcze jak mnie ciągnie blizna....mój neurochirurg jest super lekarzem ale krawiec to kiepski... Pozdrawiam wszystkie SZYJKI i bardzo się cieszę, że JESTEŚCIE
Bogna
Wtajemniczony
17-05-2012, 17:43:35

krak62 2012-05-17 10:23:46
...
Marcin, podbijam temat. Co sądzisz o manipulacji na kręgosłupie szyjnym, który był w stanie:
Spłycenie fizjologiczne lordozy.
Zmiany zwyrodnieniowe w postaci przewężenia i odwodnienia tarczy międzykręgowych w segmentach
C5/C6 i C6/C7 oraz wyciągnięć kostnych na krawędziach kręgów i w stawach Luschki. Osteofity z tylnych krawędzi kręgów C5 i C6 wpuklają się w światło kanału. Zmniejszenie przedniej i tylnej rezerwy płynowej rdzenia na poziomach C5-C6.
Na poziomie C4/C5 uwypuklenie krążka o typie bulging w przednią część kanału na głębokość ok 2mm, z niewielkim uciskiem na worek oponowy i przewężeniem prawego otworu międzykręgowego, bez kolizji z korzeniem nerwów rdzeniowych.
Na poziomie C5/C6 w przednią cześć kanału wpukla się grzbietowa cześć tarczy ( bulging ) oraz zmiany zwyrodnieniowo - wytwórcze z tylnych krawędzi kręgów na głębokość ok 5 mm, z uciskiem na worek oponowy i rdzeń oraz w przyleganiu do obu korzeni nerwów rdzeniowych C6. Zmiany zwyrodnieniowe ze stawów Luschki przewężają otwory międzykręgowe, bardziej po stronie prawej. Wymiar strzałkowy światła kanału w najwęższym miejscu wynosi ok. 8-9 mm- stenoza zwyrodnieniowa.
Na poziomie C6/C7 tylno - pośrodkowa , z lewoboczną lateralizacją, protruzja krążka w obrębie kanału kręgowego na głębokości ok 3 mm, z uciskiem na worek oponowy i w przyleganiu do lewego nerwu rdzeniowego C7. Zmiany zwyrodnieniowe przewężają prawy otwór międzykręgowy. Wymiar strzałkowy światła kanału wynosi ok. 10 mm ( względna stenoza ).
Rdzeń szyjny o niezupełnie jednorodnym sygnale na poziomie C5, bez wyodrębnienia się zmian ogniskowych.
Wymiar strzałkowy ograniczeń kostnych kanału kręgowego wynosi ok14-16 mm.
MRI, ma trzy lata, wskazanie natychmiastowa operacja C5/C6, następnie C6/C7.
A ja rehabilitacja. Pewnie nie ma super, mrowienie dłoni jakieś tam bóle głowy, ramion itp.Ale mnie nie kroili : )
...
Miłego, Irek

Już spieszę z odpowiedzią: W sumie nie wyglądało to źle jak było robione (poza c5c6 ale nie wiem czy tam jest dobra interpretacja obrazu- musiałbym zobaczyć badanie i ocenić objawy- ich stałość lub zmienność). Terapia manualna... hmm w sumie po dokładnym zbadaniu i wykluczeniu p.wskazań można by próbować ale raczej w formie mobilizacji niż manipulacji (mobilizacja: ruch wykonany przez terapeute w danym kierunku w fizjologicznym zakresie; manipulacja - j.w. ale większa siła, i czasami przekraczające fizjologiczny zakres ruchu - i tu mogłoby być niebezpiecznie). Pewne i rozsądne ręce mogą poprawić stan, ale generalnie ja bym zaczął od terapi funkcjonalnej (powtarzane ruchy pacjenta)- większe bezpieczeństwo, świadomość pacjenta itd. (W sumie w terapii McKenziego czasami trzeba posunąć się również do tych procedur ale jest to raczej sporadyczne- większość pacjentów wychodzi z choroby własnymi ćwiczeniami albo z lekką pomoca terapeuty podczas ich wykonywania;) )
Pozdrawiam
Marcin S.
Początkująca
17-05-2012, 17:49:17

Witam wszystkich.Jestem już PO prawie trzy miesiące.W poniedziałęk zaczynam fizkoterapię.Jestem zupełnie uruchomiona.Jeżdżę samochodem, ruchy głową praktycznie bez ograniczeń jedynie do góry trochę ograniczony.Zaskoczyła mnie informacja o zakazie zabiegów powodujących pregrzanie tkanek czy to też laser i z prądem czy to też TENS.Ja mam dwa dyski nieruchome peeki na C4/C5 ,C5/C6.Pytałam mojego neurochirurga o zabiegi i powiedział że nie ma żadnych przeciwskazań do zabiegó fizykoterapeutycznch.Skąd macie takie informacje.Aneta.
Wtajemniczony
17-05-2012, 18:10:52

willson 2012-05-17 10:27:38 Witam wszystkich.
Nazywam się Andrzej. mam do was pytanko.
Badanie MRI stwierdziło u mnie wypuklinę krążka C3/C4 z redukcja rezerwy płynu oraz przewężeniem kanału m-k z możliwym uciskiem na korzeń nerwu.
Bólów nie mam, drętwień też. Od czasu do czasu sztywnieje i pobolewa mnie kark.
Lekarz wysłał mnie na rehabilitację na której to fizykoterapeuta masuje mi kark i okolice szyi.
Powiedzcie mi czy istnieje metoda leczenia w/w wypukliny ? Czy jest szansa, że ona się cofnie ?
Witaj, tak jak radzą forumowicze, trzeba szukać dobrego terapeuty - fizykoterapia raczej bez sesnu, masaż poże lekko złagodzić objawy, raczej ćwiczenia (ale jeżeli ktoś Ci da na te dolegliwości np zginanie czy tzw ćwiczenia izometryczne i nie zbada Cię wcześniej dokładnie to raczej trzeba będzie szukać dalej;) ).
Forumowicz
17-05-2012, 18:29:47

Aneto myślę że najlepiej wyjaśni To Tobie Marcin wszak on jest terapeutą a my jedynie dzielimy się swoimi doświadczeniami i odczuciami , wiele razy pisaliśmy że każdy z nas jest kowalem swojego szczęścia i zdrowia i coś w tym jest . Jeśli chodzi o moją wiedzę to laser jest wskazany chociaż by dla tego że pod jego wpływem regenerują się tkanki nie wiem jak się ma do tego Tens ale jeśli masz jakieś metalowe części w swoim implancie a na pewno są kołki mocujące to w tym wypadku zabiegi prądowe odpadają . Chojraków którzy zaczęli jeździć autem na tym forum było wielu miedzy innymi i ja teraz będąc po czterech zabiegach wiem że to głupota i brawura w stosunku do mojego zdrowia sama wiesz że jazda autem wymaga czasami bardzo szybkiego obrotu głową a to w czasie rekonwalescencji nie jest zbyt wskazane gdyż takimi ruchami obciążasz następne poziomy które powinny być przygotowywane stopniowo . To my nasza rozwagą musimy pilnować się sami , jeśli chodzi o neurochirurga on swoją działkę zrobił teraz jest czas dla Ciebie i twoich terapeutów
Pozdrawiam
ks Janusz
Forumowiczka
17-05-2012, 19:15:02

anciast - takie informacje o zakazie stosowania terapii z prądem w przypadku posiadania implantów pojawiają się czasem nawet przy zabiegach kosmetycznych. Może dotyczy to bardziej tytanu niz peek?
A laser z dobraną właściwie porcją światła nie powinien nagrzewać.
Każdy z nas ma coś innego, więc możemy mieć też różne zalecenia
Asia
Wtajemniczony
17-05-2012, 19:37:15

Stosowanie zabiegów z użyciem prądu np : galwanizacja, TENS, diadynamik, prądy interferencyjne, elektrostymulacje itd są zakazane, jeżeli w ciele są jakieś elementy metalowe. Problem w tym, że prąd przebiega drogą, która daje mu najmniejszy opór. Jeżeli jest jakiś metalowy element może on się nagrzać i dosłownie poparzyć tkanki od wewnątrz. Bywa to bardzo niebezpieczne. Laser nie powinien wyrządzić krzywdy.
Elektro można natomiast stosować w dalekiej odległości od metalowych elementów w ciele np na dłonie czy kończyny dolne (pod warunkiem że nie podłączy ktoś jednej elektrody na lewej a drugiej na prawej ręce- to byłby oczywiście błąd bo sensu takiego zabiegu nie widzę a dodatkowo istniało by ryzyko, że przepłynie również przez odc. szyjny i jakiś metalowy element).
Do opinii dotyczącej jazdy autem również się dołącze dodając od siebie, że podczas przyspieszania, chamowania czy zakrętów działa spora siła na nasz kręgosłup (głowa jednak trochę waży a bezwładność - chociaż pewnie lepiej żeby jakiś fizyk to nazwał- jest bez litosna). Poza tym osiowe obciążenie (jazda na wybojach) też może mieć swój wpływ. Może nie za pierwszym , drugim czy 10 razem, ale kumulowanie się mikrourazów może mieć już znaczący wpływ.
Zanzibar- powiem Ci szczerze, że chciałbym żeby co poniektórzy pracownicy służby zdrowia mieli takie pojęcie jak Wy (mówie o tych niekometentnych oczywiście;) z ktorymi każdemu z nas pewnie zdarzyło się spotkać;) )! Musze chyba też swoim studentom polecić to forum jako lekturę obowiązkową;)
Pozdrawiam
Marcin S.
Forumowiczka
17-05-2012, 19:55:54

Marcin a jak długo u twoich pacjentów zdarzają się resztkowe pobolewania już po ustąpieniu stałej rwy?
takie przy zmianach pogody, przy przeciążeniach itp?
Asia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: