Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29023)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
13-04-2012, 16:01:58

Byłem dziś u prof. neurochirurga na konsultacji - ot tak poszedłem dowiedzieć się nieco o mojej szyi a tym samym rozwiać dręczące mnie pytania. Teraz mam więcej pytań i mętlik w głowie. Oczywiście w moim przypadku mowy nie ma o żadnej operacji. Na pytanie o terapię manualną stanowczo odradził strasząc mnie że różnie bywa. Zalecił maść voltaren !!!. Oczywiście nie negował moich rehabilitacji TENS, Solux i laser, stwierdził, że mogą pomóc. Ogólnie zaproponował mi zastrzyk w szyję - (blokadę) który może pomóc jeśli po miesiącu moje bóle karku nie przejdą.
Jestem już skołowany. Miał ktoś kiedyś z was takie zastrzyki ? Są skutki uboczne ? Pomaga to w ogóle ?
Na pytanie o ćwiczenie powiedział mi żeby nie ćwiczyć tylko żyć jak żyję. Ogólnie więcej ruchu no i unikać sytuacji gdzie mogę ogólnie nadwyrężyć kręgosłup.
No teraz już *** do reszty.
Jakieś komentarze ?
Forumowiczka
13-04-2012, 16:46:53

Miałam blokadę stawu łokciowego, pomogło na chwilę, później było jeszcze gorzej, blokady niszczą stawy, lekarz powinien ci o tym powiedzieć.
Zdaje się, że blokadę w szyjny kręgosłup miała nasza Zosia, może coś napisze.
Spinka
Początkująca
13-04-2012, 17:14:45

Jo,
dobrze, że wróciłaś. Cieszę się, że objawy neurologiczne ustępują i oby się wyniosły na zawsze.
Ja czytałam na siedząco z książką położoną na pulpicie do nut, czasem używałam ( do tej pory używam) też pulpitu stawianego na stole - mam takie cudo w domu jeszcze od czasu liceum. Sprawdza się też "copy holder" - podstawka do dokumentów do komputera lub po prostu gruba ksiązka podłożona pod aktualnie czytaną, tak żeby była wyżej i pod kątem.
Ale to sprzątanie łazienki , to sobie daruj
Wracaj do zdrowia!
Joanna
Forumowiczka
13-04-2012, 19:44:16

sensson
Na pytanie o ćwiczenie powiedział mi żeby nie ćwiczyć tylko żyć jak żyję. Ogólnie więcej ruchu no i unikać sytuacji gdzie mogę ogólnie nadwyrężyć kręgosłup.
Jakieś komentarze ?
Komentarz ogólny :) ciesz się z tego co masz (stan nie do operacji) i NIE PRZECIĄŻAJ kręgosłupa, nawet ćwiczeniami. Mój neurochirurg jest BARDZO przeciw wszelkim intensywnym ćwiczeniom przy dyskopatii. Za każdym razem słyszę jedno i to samo - proszę pływać na plecach, z innymi ćwiczeniami bardzo ostrożnie. Czyli podobne stanowisko jak twojego.
A czy przeanalizowałeś swój codzienny tok czynności i swoje stanowisko pracy?Tutaj masz duże pole do popisu i na tym się skup. Nic ci nie da rehabilitacja, jeżeli po niej wracasz do 8h zginania głowy do komputera lub dźwigasz ciężary.
i do Asieńki (Joa):
"Mam zapas książek przy łóżku, ale nie mogę sobie znaleźć pozycji do czytania, cierpną mi ręce i nic z tego nie wychodzi. Jak Wy poradziliście sobie z czytaniem?"
Joa ja czytam leżąc na boku. Za jakiś czas dostaniesz odszkodowanie - kupiłam za to tableta i czytam książki w pdf z chomików :)
I bardzo się cieszę, że już jesteś w domu !i że czujesz się lepiej. A ze sprzątaniem naprawdę przystopuj - Joa ty jeszcze nie przeszłaś przez etap obrzęku pooperacyjnego - to jeszcze przed tobą, nie dokładaj sobie to tego dodatkowo konsekwencji powysiłkowych bo potem wpadniesz w panikę jak ci się nałoży wszystko na siebie. A dotąd niekwestionowaną największą panikarą byłam ja, więc niechętnie ci potem będę ustępować to miejsce (pamiętasz jak sobie ubzdurałam że mam operowany inny dysk niż trzeba? - to było w czasie narastania obrzęku)

Asia
Forumowiczka
13-04-2012, 20:24:11

Joan-na a jak długo jesteś już PO? wstyd się przyznać ale jakoś mi to uciekło z pamięci..... a imienniczki powinnam przecież pamiętać :)
Asia
Początkująca
13-04-2012, 21:03:15

18 października - więc za tydzień obchodzę pół roku PO
Jakoś tak niedługo po Tobie Asiu, prawda?
Joanna
Forumowiczka
13-04-2012, 21:56:41

tak, ja 4 października :)
już świętowałam pół roku :)
Forumowiczka
14-04-2012, 07:45:55

buraczek 2012-04-13 21:44:16 Za jakiś czas dostaniesz odszkodowanie - kupiłam za to tableta i czytam książki w pdf z chomików :)
Asia
Asiu o jakim odszkodowaniu wspominasz?
Spinka
Forumowicz
14-04-2012, 07:58:04

Jeśli chodzi o blokady ja ich kilka otrzymałem ale mój neurochirurg nie był z tego zadowolony gdyż po blokadach robią się zrosty i w razie potrzeby operacji jest utrudniony dostęp .
Spineczko w końcu po zimowej przerwie przyleciałaś z ciepłych krain Mam nadzieje że zagościsz z nami dłużej bo jak pewnie czytałaś na księdzu psy wieszają a to ze kupił sobie nowego laptopa i nie odprowadził tacowego Do kurii Biskup wściekły , a to że komuś szkodzę ot takie bzdety którymi się nie przejmuje .
Pozdrawiam Wszystkich miłej soboty
ks Janusz
gość
14-04-2012, 09:48:40

zanzibar 2012-04-14 09:58:04 Jeśli chodzi o blokady ja ich kilka otrzymałem ale mój neurochirurg nie był z tego zadowolony gdyż po blokadach robią się zrosty i w razie potrzeby operacji jest utrudniony dostęp .
Czyli rozumiem że na stałe ci nie pomogły ? Domyślam się że to jakieś doraźne rozwiązanie ?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

szukam miejsca dla taty po zawale i w stanie wegetatywnym , który wciąż jeszcze jest w programie budzikowim ale tylko do sierpnia...
Drodzy Wszyscy! dzień dobry! Nazywam się Joanna, mój tata rok temy 16.05 miał rozległy zawal, był długo niedotleniony, niestety nie wybudził się ze śpiączki, nie odzyskał świadomości; przebywa w programie NFZ budzikowim w Sawicach; niedługo minie rok, prognozy nie są optymistyczne; na jesieni musimy znaleźć mu inne miejsce. jesteśmy z Poznania, tata jest teraz 500 km od nas na Podlasiu, to nas wykańcza.. chcemy znaleźć ośrodek xblziej, wiemy, ze trzeba liczyć się z kosztami... ale czy ktoś w ogole wie o dobrym miejscu w Wielkopolsce? pielęgniarki mwoiac do ZOLu go, a przecież ws tyscy wiemy, ze to wyrok.. chciałabym zawalczyć jeszcze ... proszę, jeśli macie takie doświadczenia lub wiedzę, gdzie mogłabym spawrdzac? pytać? bo nie wiem od czego zacząć....
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Ośrodek neurorehabilitacji z pegiem i tracho Lublin
Cześć.Syn jest po bardzo ciężkim urazie czaszkowo mózgowym ,po stabilizacji miednicy.Wybudzony od tygodnia z niewielką komunikacją typu wodzenie oczami I ściskanie prawą ręką.Szukamy ośrodka w okolicy Lublina neurorechabilitacji opieki całodobowej.Jakieś podpowiedzi może .Marta
gość
Bardzo bym prosiła o poradę.
Mama ma 60 lat choruje od roku, ręce opadają od poniedziałku zaczęła rehabilitację domową. Mam dziecko 10 letnie on na to wszystko patrzy jak mama robi się nie znośna nawet tramal nie pomaga na ból nóg.
Reklama:
Reklama:
Reklama: