Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
12-09-2020, 15:16:22

Daagula -
nie ma po co za dużo myśleć, to bez sensu, ale fakt, kilka lat temu też tak rozważałem ;) teraz się z tego śmieję :) te operacje to na prawdę nie jest dramat, goi się to tak samo długo jak po każdej innej z tych powiedzmy większych i szczerze - większość, niemal wszyscy znani mi ludzie po takich operacjach nawet nie wiedzą, że jest takie forum czy grupy na FB - żyją normalnie dalej bez jakichkolwiek istotnych ograniczeń, naprawiono ich i tyle, zamknięty rozdział ;)
Nataleo -
Dzięki wielkie i wzajemnie!!! ja już w 5 dobie czuję istotną różnicę :) Myślę, że jak czegoś sam nie schrzanię przez niedbalstwo, nieuwagę itp. to powinno być OK ;) Dr mówił z resztą, żeby uważać bo gdzieś w połowie drugiego tygodnia przestaje wszystko boleć i ludzie zaczynają kozaczyć - a kluczowe są pierwsze 3 tygodnie, żeby te klatki porządnie przerosły kośćmi ;)
Pozdrawiam serdecznie!!!
http://www.sstaszewski.pl https://www.facebook.com/sstaszewski.foto/
gość
13-09-2020, 16:24:08

Iza50 2020-09-12 16:11:58
Trudno się do niego dostać?Jest Pan zadowolony z efektów?
Polecam zapisać się na prywatną wizytę np przez znanylekarz i jeśli doktor zdecyduję, że operacja konieczna to prawdopodobnie, jak w moim przypadku, weźmie panią do siebie do szpitala. U mnie powodem był zanik mięśnia trójgłowego ramienia, ucisk na nerwy, stenoza 8mm. Ból mi jakoś strasznie nie doskwierał. Jestem sportowcem przed 30 i doktor mówił, że bez operacji długo nie pociągnę przy moim trybie życia. Czy zadowolony? Raczej tak, ból jest, ale to wszystko się musi zagoić. Jak ból minie to zadowolenie osiągnie pułap 100% Minęło niespełna 4 tygodnie, a mięsień wrócił prawie do swoich naturalnych rozmiarów. Obwód plus 8cm. Właśnie wróciłem z basenu, biorę się powoli za bezinwazyjny sport, także jest Ok.
Forumowiczka
13-09-2020, 16:28:04

KrokodylGiena,
Fajnie, że czujesz się dobrze ale serio...3 tygodnie na porządne zrośnięcie implantów ??? Kurde...a ja żyłam w przeświadczeniu, że czas kostnienia implantu to średnio 6-12 miesięcy
7.12.2019 C5/C6 stabilizacja międzytrzonowa Signus Rabea Peek
Początkująca
13-09-2020, 17:38:18

Dobry wieczór
Byłam dziś na spacerze i niestety miałam przykry incydent...szłam chodnikiem i tuż obok mnie przejechał chłopak na rowerze o mało mnie nie potrącając. Tak się wystraszyłam,że odruchowo skręciłam mocno głowę w jego kierunku, wyjechał mi zza pleców, nawet nie slyszalam,że jedzie. Momentalnie poczułam silny ból między łopatkami, ale usiadłam na najbliższej ławce i trochę przeszło. Teraz boli mnie dokładnie w tym samym miejscu co przed operacją, promieniuje do łopatki i piecze mnie kark. Zanim doszłam do domu to miałam zawroty głowy i chodziłam jak pijana. Bardzo sie boje,że coś się stało z implantem
Forumowicz
13-09-2020, 18:16:29

Bidusia81 2020-09-13 18:28:04
KrokodylGiena,
Fajnie, że czujesz się dobrze ale serio...3 tygodnie na porządne zrośnięcie implantów ??? Kurde...a ja żyłam w przeświadczeniu, że czas kostnienia implantu to średnio 6-12 miesięcy

Bidusia ..... masz dobre dane odnośnie kostnienia implantu. Co najmniej pół roku a wskazane jest nawet rok.
Po 3 tygodniach ..... to chyba blizna się zagoi.
07-06-2019 r. Stabilizacja C4/C5; C5/C6; C6/C7 Płytka+ 8 śrub
Forumowicz
13-09-2020, 18:24:25

Nataleo 2020-09-13 19:38:18
Zanim doszłam do domu to miałam zawroty głowy i chodziłam jak pijana. Bardzo sie boje,że coś się stało z implantem
Nie wiem kiedy miałaś zabieg ale jeżeli stosunkowo niedawno - to mógł się lekko wzruszyć. Być może przejdzie i będzie ok. Jak nie będzie poprawy, moim zdaniem - konieczny rezonans i neurochirurg ( najlepiej ten co wykonywał zabieg ).
Póki co proponuję kilka chwil pochodzić z kołnierzem.
07-06-2019 r. Stabilizacja C4/C5; C5/C6; C6/C7 Płytka+ 8 śrub
Forumowiczka
13-09-2020, 18:31:38

kawo 2020-09-13 20:16:29
Bidusia81 2020-09-13 18:28:04
KrokodylGiena,

Bidusia ..... masz dobre dane odnośnie kostnienia implantu. Co najmniej pół roku a wskazane jest nawet rok.
Po 3 tygodniach ..... to chyba blizna się zagoi.
No tak coś mi świtało z tym czasem do roku nawet chyba tu na forum te liczby się przewijały...dlatego tak się bałam siąść na rowerze po "jedynie" 9 mc po operacji no ale jeżdżę, oczywiście niezbyt długo i nie codziennie, i póki co jest ok - tzn. dolegliwości z tego powodu nie mam dla mnie ta liczba 3 tygodnie to kojarzy się jedynie z tym, że dopiero wtedy tak naprawdę zaczął mi się jakikolwiek ból, dolegliwości pooperacyjne, "układanie się"nerwów podrażnionych co odczuwałam jako mrowienia, fascykulacje - to nawet teraz mi się zdarza... wiadomo, trzeba zacząć funkcjonować w miarę normalnie ale stwierdzenie, że po 3 tygodniach klatki obrosną solidnie kością to zdecydowanie na wyrost no ale ja nie jestem lekarzem... niemniej jednak mój lekarz twierdził, że trwa to zdecydowanie dłużej
Forumowiczka
13-09-2020, 18:37:05

kawo 2020-09-13 20:24:25
Nataleo 2020-09-13 19:38:18
Zanim doszłam do domu to miałam zawroty głowy i chodziłam jak pijana. Bardzo sie boje,że coś się stało z implantem
Nie wiem kiedy miałaś zabieg ale jeżeli stosunkowo niedawno - to mógł się lekko wzruszyć. Być może przejdzie i będzie ok. Jak nie będzie poprawy, moim zdaniem - konieczny rezonans i neurochirurg ( najlepiej ten co wykonywał zabieg ).
Póki co proponuję kilka chwil pochodzić z kołnierzem.
Zdecydowanie się zgadzam z Kawo... gwałtowny skręt niedługo po operacji może nie narobić żadnej szkody, ale może też mieć poważne konsekwencje - dlatego jestem zwolennikiem noszenia kołnierza chociaż poza domem w pierwszych tygodniach po operacji i cieszę się, że ja miałam właśnie takie zalecenia
Obserwuj swoje dolegliwości i jeśli nie będzie poprawy to chociaż zadzwoń do lekarza i opowiedz sytuację, żeby się uspokoić
Początkująca
13-09-2020, 18:40:48

Miałam zabieg 3 tygodnie temu z kawałkiem. Póki co wzięłam Ibuprom i leżę. Mam nadzieję, że nic złego się nie stało. W sumie źle się wyraziłam, że skręciłam głowę, bo miałam kolnierz, raczej powinnam napisać, że szarpnelam głową i wtedy przeszył mnie ból. Jutro idę na RTG tak czy siak, a w środę mam wizytę kontrolną u swojego neurochirurga, mam nadzieję, że wszystko jednak będzie na miejscu.
Początkujący
13-09-2020, 18:41:27

Bidusia81
Nie kostnienie, ale bezpieczne życie ;) te pierwsze 3 są wg. lekarza najgorsze i kluczowe w sensie, że coś tam może się przemieścić itp., teraz bardzo łatwo byłoby schrzanić to co zrobił chirurg, Mówił, że nawet jakiś gwałtowny ruch głową nie jest wskazany, a po tych 3 tygodniach jest już bezpiecznie na tyle, że można śmigać bez kołnierza przynajmniej po domu bo jakiś tam przerost jest i nic się nie powinno stać po kichnięciu ;) ale dalej nie wolno się szarpać, nosić ciężarów itp - bez przesady :) to tak szybko nie działa :) być może wyraziłem się gdzieś tam niezbyt dokładnie i stąd zła interpretacja ;)
Wizytę pooperacyjną mam 22 X i wtedy pewnie dowiem się dokładnie co dalej i jak długo, na razie mam tylko wskazania na najbliższe 6 tygodni ;) ale choć piecze w karku to dzisiaj cały dzień bez tabletek - co już jest sporym sukcesem :) no i druga noc w całości przespana :D
Pozdrawiam!!!
http://www.sstaszewski.pl https://www.facebook.com/sstaszewski.foto/

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: