Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
27-02-2020, 20:53:29

Koronawirus dobre 🤣
29.10.2019 stabilizacja międzytrzonowa c5/c6 cage Peek discC LFC
Forumowiczka
27-02-2020, 21:01:44

Na pewno jeszcze będziesz mogła mieć dziecko 😉 implant zrasta się około 12-18 mc
7.12.2019 C5/C6 stabilizacja międzytrzonowa Signus Rabea Peek
Forumowicz
27-02-2020, 21:19:28

Bidusia81 2020-02-27 21:38:11
... bez przesady...nikt nie będzie żył 100 lat
Ja nie ale Ty, kto wie. ?
Już Ci współczuję.
07-06-2019 r. Stabilizacja C4/C5; C5/C6; C6/C7 Płytka+ 8 śrub
gość
27-02-2020, 21:25:20

czy rezonans kręgosłupa szyjnego albo piersiowego może pokazać nowotwór np płuca, nerki czy ślinianek?
Wtajemniczona
27-02-2020, 22:08:34

EwelaSS 2020-02-27 19:30:58
Bidusia81, kawo, AgaZielona, Lucy...
Napiszcie jak bylo z wami po operacji, czego nie mogliscie robic po operacji, a czego nie mozecie robic do tej pory. Jakie sa ograniczenia jesli chodzi o ruch i dzwiganie?
Pozdrawoam Was
Piszę już któryś raz i mi ucieka......
W moim przypadku pierwszy tydzień to kładłam sie kilka razy w ciągu dnia na odpoczynek, lżej mi było chodzić niż siedzieć, z obowiązków to tylko pielegnacja rany, samoobsługa, ale bólu dokuczliwego nie było.
Mąż miał urlop przez tydzień, więcej nie było potrzeby.
Już w drugim tygodniu zaczęłam gotować jakieś mało czasochłonne obiady, wygladała to mniej więcej tak: pusty garnek na płytę, woda kubkiem nalewana, składniki małymi porcjami i bez przestawiania garnka. Unikałam pochylania głowy, i podnoszenia do góry też. Sporo rzeczy miałam na blacie w kuchni, żebym nie musiała z górnych szafek sięgać a do dolnych to ew. z przyklękiem.
Mycie włosów tylko na prostej szyi ale od początku sama-mąż tylko jako asysta i do umycia pleców .
Discektomia C5/C6 i C6/C7 ACIF ze stabilizacją PEEK LFC 07-05-2019r.
Forumowiczka
27-02-2020, 22:12:47

Ja wczoraj pierwszy raz byłam u fryzjera...no po prostu musiałam już zrobić odrosty XD ale było ciężko... myślałam, że prawie 3 mc to już przecież luzik - i dupa...bardzo niewygodnie było na myjce, myślałam, że nie dam rady zmyć farby do końca
7.12.2019 C5/C6 stabilizacja międzytrzonowa Signus Rabea Peek
Wtajemniczona
27-02-2020, 22:27:47

cdn.
trzy miesiące od zabiegu miałam konsultację u operatora, twierdził, że w operowanym miejscu jest wszystko w porządku i mam żyć normalnie ale nie zapominać, że nadal mam chory kręgosłup-zmiany mam na wszystkich odcinkach z przepuklinami włącznie.
aktualnie nie mam wiekszych ograniczeń niż przed operacją -są nawet mniejsze.
Mogę odkurzać, zetrzeć podłogę, zazwiazać buty, umyć okna, cofać samochodem patrząc za siebie ( odchylam głowę i ramię) umyć samochód na myjni ręcznej, zrobię pełen skłon w przód, umyję głowę nad umywalką. Nie mogę nosić ciężkich rzeczy, unikać gwałtownych ruchów, długo siedzieć przed komputerem, bo sztywnieję.
Lepiej się czuję jak chodzę, coś robię, ruszam się niż długie siedzenie.
Myślę, że to nie z powodu operacji tylko ogólnie kiepskiego stanu kregosłupa i barków też
Wtajemniczona
27-02-2020, 23:02:53

Odnośnie barku-dokuczaja mi oba od kilku lat, ale i ortopeda i neurochirurg na podstawie RTG twierdzili, że oprócz niewielkich zwyrodnień nic szczególnego tam nie ma, że wszystko od kręg. szyjnego no to więcej nie drażyłam. Niedawno zrobiłam MRI barku prawego ( ortopeda inny niż ostatnio nie widział potrzeby robienia reronansu, znów winna szyja)
i mam niezły bałagan- naderwanie ścięgna m. nadgrzebieniowego, obrzęk pochewki ścięgna głowy m. dwugłowego ramienia, podejrzenie uszkodzenia przyczepu kostnego, cechy uszkodzenia części górno-przedniej obrąbka stawowego i odcinka środkowego więzadła obrąbkowo ramiennego-zalecenie weryfikacja artroskopowa. Guzek większy kości ramiennej o nierównych zarysach z obecnością linijnych pęknięć, płyn w jamie stawowej.
Ktoś może mi tak po ludzku to wytłumaczyć, że nie wygląda to ciekawie to się domyślam. Zosiu-może Ty coś wiesz o barkach, wiem, że miałaś kłopot z zakleszczonym nerwem
Jeszcze przestrzeń podbarkowa 7mm a norma to 10-15. Tylko w łeb palnąć ale jeszcze nie wiem czy sobie, czy konowałom co mnie zbywali
Forumowiczka
27-02-2020, 23:44:46

Ktoś wcześniej pytał jak ma się z czasem stabilizacja wielopoziomowa.
Trzy poziomy na sztywno, w dwóch ratach 2004, 2007.
Do setki jeszcze mi sporo brakuje. Po 16 latachl, aktualnie szyja w kondycji doskonałej, z bardzo poprawnym zakresem ruchomości. Zupełnie nie zaprząta mojej uwagi, funkcjonuję normalnie. Od 10 lat jestem aktywną babcią kilku wnucząt, nosiłam i noszę na rękach, dokazuję w zabawach a pewne ograniczenia wynikają z dużej niedyspozycji inych stawów i lędźwiowego. Wszystkie czyności okołodomowe, łącznie z zakupami przekraczającymi często zdrowy rozsądek robię samodzielnie. Pierwsze lata po operacji byłam w pełni aktywna zawodowo- z dużym obciążeniem psychofizyczny.
Epizodycznie krótkotrwały lekki ból szyi/ karku jak przysnę w pozycji siedzącej i głowa poleci w dół. Dla pełnego obrazu- pierwsze miesiące po drugiej operacji były ciężkie ale to już poszło w zapomnienie.
Pisałam o tym wielokrotnie ale ponawiam wobec pytań. Na forum jestem uczestniczką najstarszą stażem ( od pierwszej strony) a może i wiekiem. Z wieloma osobami z danych lat miałam długi kontakt. Większość w podobnej formie, niektórzy tak jak jak ja, recydywości operacyjni. Sięgając pamięcią, chyba nie było nikogo, kto żałowałby operacji ze względu na odczuwalną poprawę i komfort życia, choć niekiedy na tę poprawę trzeba było nieco poczekać- różny przebieg wczesno pooperacyjny.
Tltester, ze względu na stopień uszkodzenia dysku (sekwestracja) radziłabym przegadać temat z neurochirurgiem jeżeli chodzi o ryzyko wynikające z zaniechania operacji w takim stanie. Ewentualny fizji, tylko bardzo rozważny i nie popadający w pychę, że jego ręce są panaceum na wszystko.
Lucynko, w swojej kolekcji operacyjnej mam zaliczoną artroskopię prawego barku w 2014.
Zadzwonię do Ciebie w piątek wieczorem albo w sobotę (aktualnie jestem z maluszkami)Z.
Forumowicz
28-02-2020, 07:39:52

Gość 2020-02-27 22:25:20
czy rezonans kręgosłupa szyjnego albo piersiowego może pokazać nowotwór np płuca, nerki czy ślinianek?
Może.
Ja miałem MRI kręgosłupa lędźwiowego i oprócz samego kręgosłupa aparat "zajechał" nieco wyżej i uchwyciło tak do polowy płuca. Wyszło, że mam dwa niewielkie guzki.
Spanikowany popędziłem do pulmonologa. Bardzo miła pani lekarz, aby resztę badań nie robić "na mieście" bo to czasochłonne, zaproponowała mi 3 dni szpitala.
W szpitalu wszelkie badania łącznie z wziernikowaniem płuc ( bardzo paskudne badanie) - wynik: to są ślady po przebytym zapaleniu płuc źle leczone. Takie blizny.
Teraz jestem jakby pod opieką. Co roku, co półtora roku wykonuję kontrolnie TK.
Blizny jak były małe - nadal są małe. Czyli wszytko jest ok.
07-06-2019 r. Stabilizacja C4/C5; C5/C6; C6/C7 Płytka+ 8 śrub

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: