Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczony
18-03-2014, 20:03:54

Lekarz nic praktycznie nie mówił taki nie przystępny,myślę będzie lipa a może cud pewnie mnie uzdrowią.
Nawet nie powiedział abym usiadł musiałem się spytać.
Pierwsze pytanie co pana sprowadza ,no nie myślę przyszedłem na partie szachów
Boli mnie szyja i tu i tam mówię ,nawet nie oglądał skierowania na rezonans ani badania Rtg,poprzeglądał pobieżnie historie leczenia,kazał się rozebrać,zgiąć głowę na dół ,wyprostować ,unieść ręce i tyle .Podsunął papier do podpisu i goodbye
gość
18-03-2014, 20:21:14

To u kogo ty byłeś ????? I tak siedziałeś sobie cichutko ?Oj dino, nie wiem czy nie zmarnowałeś kasy :D a papier jaki podpisałeś ?
Wtajemniczony
18-03-2014, 20:22:31

Helllooo ***ble w zusie na kontroli byłem
Jeszcze mam pytanko może ktoś tu jest od ubezpieczeń
Czy mógłbym się teraz ubezpieczyć wiecie jak bym musiał mieć operacje itp no to jakaś kaska by wpadła możecie coś doradzić?
gość
18-03-2014, 20:24:52

Acha, czyli sprawdzali zwolnienie, no to spoko, może to był weterynarz :)
Forumowicz
18-03-2014, 20:37:06

Dobry wieczór WSZYSTKIM PERYSKOPKOM-i do wynórzenia.Wiatr powoli słabnie -to dla zainteresowanych.Wanilia -odzew bedzie sróbuje sie czegos dowiedzieć.To z braku czasu i innych zajeć chcialem odpisac jak sie czegoś dowiem.Cierpliwości-piotr...
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Wtajemniczona
18-03-2014, 21:19:04

Witam wszystkich
Teraz relacje na gorąco żyję i poruszam czterema kończynami zabieg miałam wczoraj o 9-tej. Trwał 4,5 godziny. Wstawili mi dwa ruchome implanty c5/6/7. W czasie zabiegu doszło krwotoku, ale opanowali. Wczorajszy dzień ciężki bo byłam na OIOM-ie do dzisiejszego południa. Miałam bardzo niskie ciśnienie, tętno i saturację, ale jakoś mnie wyrównali przewieźli na oddział i wieczorem mały spacer po korytarzu. Głową ruszam choć boli mnie kark. Bolały też barki, ale dr od razu zrobił blokady bo to podobno od ułożenia operacyjnego. Jutro RTG a w czwartek może do domu.
To tyle realcji.
pozdrawiam wszystkich i cieszę się że jestem już po.
Bety
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Początkujący
18-03-2014, 21:20:30

Dobry wieczór,
niniejszym dołączam go Waszego grona.
Pochodzę ze Szczecina, ze względów zawodowych pracuję w Niemczech (branża IT) gdzie jestem ubezpieczony.
Mam 38 lat i jak do tej pory cieszyłem się dobrym zdrowiem. Od końca stycznia 2014 nabawiłem się bólu prawego przedramienia. Ponieważ ból nie ustępował w połowie lutego wybrałem się z tym w Szczecinie do neurologa. Dostałem skierowanie na badanie rezonansem odcinka szyjnego. Wynik badania: "badanie MR wykazuje płaską, przyśrodkowo-prawoboczną protuzję krążka m/kręgowego C6/C7, modelującą wraz z kostnym odczynem zwyrodnieniowo-wytwórczym przednio-boczną ścianę rdzenia kręgowego po stronie prawej. Opisanej dyskopatii towarzyszą zmiany zwyrodnieniowe w stawach unkowertebalnych z przewagą po stronie prawej. Dość rozległa koncentryczna wypuklina krążka m/kręgowego C5/C6, modelująca wraz z kostnym odczynem zwyrodnieniowym przednią ścianę worka oponowego. Mniejszego stopnia wypukliny krążków C3/C4 i C4/C5..."
Byłem z tym u dwóch neurochirurgów. Pierwszy (w Szczecinie) zalecił operację jednego poziomu usunięcie dysku i scalenie dwóch kręgów (na sztywno) lub artroplastykę (dysk dynamiczny prestige) - do wyboru w zależności na co bym się kwalifikował. Drugi neurochirurg (w Niemczech) propouje operować od razu dwa poziomy z tym że odradza protezy dynamiczne - twierdzi że to się nie sprawdza i po czasie pajęci wracają ponownie bo dyski dynamiczne potrafią sieprzesuwać i ponownie uciskać - pacjentów trzeba wtedy ponownie operować i usuwać dyski dynamiczne i usztywniać...
Obydwaj lekarze mówią iż z operacją mogę poczekać tak długo jak długo mogę znieść ból. Od 3 tygodni chodzę na ćwiczenia do rehabilitanta (2 razy w tyg. + codzienne samodzielne ćwiczenia) Od kilku dni czuję się trochę lepiej niż przed miesiącem ale staram się oszczędzać.
sam już nie wiem co jest gorsze: proteza dynamiczna czy usztywnienie? Naczytałem się że przy usztywnieniu jest większe prawdopodobieństwo że za chwilę kolejne poziomy będzie trzeba operować.
Czy przy dyskach dynamicznych faktycznie są takie komplikacje?
Co sądzicie o wyniku rezonansu?
pozdrawiam
Chemik
Początkująca
18-03-2014, 21:21:54

Dobry wieczór wszystkim :)
Czytam Was codziennie czasem kilka razy dziennie zajrzę na forum ,ale jakoś brak czasu nie pozwala mi się często udzielać i rozpisywać :)
mam takie pytanie do Was czy wiecie może jak traktują dyskopatów ? Jak wyglądają operację z implantami ? Wiedza doświadczenie fachowość ? Nukleoplastyka ?
Na wyspach a dokładnie w Szkocji? W Polsce lepiej czy tam?
pozdrawiam ciepło
Layla D
Wtajemniczony
18-03-2014, 22:57:13

Witaj chemiku dobrze że następny facet w grupie,osobiście czytałem że ruchome implanty niestety po pewnym czasie się sypią bodajże pięć lat pochodzi i siada,czyli serwis pogwarancyjny musowy.Ze sztywnymi można żyć bardzo długo bez problemu kwestia późniejsza dbania o siebie.Ruchome są jakąś nowością w medycynie no i na kimś muszą je testować tak to jest.
Moim zdaniem lepsze znane zło niż nie znane dobro
Co do pytania koleżanki,Szkocja może lepszy sprzęt i obsługa ale lekarze nie dorównują naszym zdolnościami i wykształceniem,takie opinie przewijają się w mediach że emigranci na leczenie wracają do Polski
Wtajemniczona
18-03-2014, 23:40:47

Rupafinku,
dobrze,że już po. teraz tylko kodeks szyjek, ćwiczenie palca wskazującego (oby się zakwasów nabawił) i czas tylko dla siebie. pamiętaj, że to, co lekarz naprawił Ty bardzo szybko możesz zepsuć niewłaściwym postępowaniem. implant obrasta kostniną do 6 miesięcy (różnie lekarze zeznają), więc w tym czasie żadnych wybryków fizycznych itp.
ból barków, między łopatkami, to dolegliwości, które z różnym natężeniem pojawiać się będą. bądź dla siebie wyjątkowo łaskawa:)
Chemiku,
nie jesteśmy lekarzami. jesteśmy przed, krótko lub długo po operacji. więc to, co tu dostaniesz w informacji zwrotnej, nie jest w żaden sposób wiążące. jesteśmy po innej stronie mocy niż neuro;)
na temat implantów ruchomych trwała jakiś czas temu dyskusja (do przejrzenia strony forum).
trzeba wziąć pod uwagę fakty:
1. po ćwiczeniach czujesz poprawę - warto zadbać o terapeutę manualnego z doświadczeniem i kwalifikacjami (nie myl z kręgarzem) i spróbować zmienić nawyki. rozumiem, ze Twoje życie jest wypełnione siedzeniem przed kompem w niewłaściwej pozycji - to moim zdaniem główna przyczyna dolegliwości; rehabilitacja!!!
2. nie masz ucisku na rdzeń, tylko jego modelowanie - znowu odwołam się do faktu, że sporo spośród nas rehabilituje się z całkiem niezłym skutkiem długi czas (ja z uciskiem na rdzeń chodziłam kilka lat)-McKenzie, PNF, gim indywidualna i inne, coraz bardziej rozwijające się metody.
3. na c6/c7 masz modelowanie rdzenia (nie wiadomo, czy to stąd są te objawy, bo nie piszesz nic więcej czy do palców, nie piszesz o niedowładach itp, a organizm nasz lubi płatać figle), więc pewnie stąd pomysł polskiego lekarza na ten jeden poziom. wśród neuro są różne szkoły, jedni tną oszczędzająco, inni od razu dwa, żeby za rok nie operować.
mogę Ci powiedzieć, co ja bym zrobiła. najpierw spróbowałabym porządnej rehabilitacji,manualnej, osteopatii, oszczędzającego trybu życia, poczytałabym kodeks szyjek (może ktoś pamięta stronę). ważne jest, czy nie masz ubytków neurologicznych, jak to ocenia neuro.
bo operacja nie leczy.ona usuwa tylko przyczynę (ucisk) dolegliwości. ale nawyki, jeśli zostaną niewłaściwe, spowodują lawinę na następnych poziomach.
wielu z nas po zabiegu wraca do sprawności, niektórym zajmuje to więcej czasu.
proponuje siedząc we właściwej pozycji, na raty przejrzeć forum to kopalnia wiedzy. spotkasz osoby w różny stanie, też po zabiegach, które bagatelizowały zalecenia.
od stycznia minęło niewiele czasu. warto powalczyć o siebie:) powodzenia!
Wypadek 02.2009. długa rehabilitacja. zabieg 14.11.2013 (dyscektomia c5/c6, stabilizacja przestrzeni PEEK Cornestrone)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
Reklama: