lukasz81 2013-12-18 18:53:36 Po konsultacjach u prof. Podgórskiego wizja opercji się troszku oddaliła. Prof. obejrzał ostatni rezonans zbadał mnie neurologicznie w powiedział żebym się wstrzymał z operacją. Nie wiem czy coś się zmieniło w mojej szyjce (oglądam te zdjęcia na kompie ale niczego nie zauważam) czy jest tak samo, ale póki co powalcze jeszcze trochę. Kazał chodzić na basen, dbać o prawidłową pozycję przy kompie, spaniu, chodzieniu no i ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć.
Co mi pomogło - głównie praca nad świadomością i postawą ciała - przy kompie, siedzeniu, czytaniu, spaniu, staniu. Kupiłam sobie wszystkie możliwe poduszki korzystając z podpowiedzi na forum- pod lędźwie na krzesło, do spania, do auta. Świadome rozluźnianie się spiętego karku, szyi, poruszanie barkami - generalnie niedopuszczanie do dużych napięć, automasażyki (lub z pomocą męża czy synka :)), celowane ćwiczenia na prawidłową pracę mięśni około-łopatkowych, nauka utrzymywania kręgosłupa przez gorset mięśniowy - "oparcie się na plecach"). Okazało się, że niewłaściwa postawa (m.in. nawykowe podnoszenie ramion, wychylenie ciała do przodu) nadmiernie obciaża u mnie stawy barkowe i stąd problemy w barku, ale też łokciu i nadgarstku, a być może nawet drętwienia rąk.
Uboczny skutek prawidłowej postawy jest taki, że właściwie pracują mięśnie brzucha i go "wypłaszczają" :). Poza tym zduszenie w zarodku napięć w karku i szyi skutkuje zmniejszeniem częstotliwości migren i ich osłabieniem.
Ostateczna konkluzja - szukajcie dobrych fizjo, choć może to być droga długa i bolesna. W ciągu ostatnich 3 msc. zaliczyłam 7 - 1 b. dobrze zdiagnozował, ale nieefektywna koncepcja ćwiczeń, 4 doprowadziło do powiększenia dolegliwości bólowych, 1 pomógł trochę w długim czasie i 1 pomógł bardzo i szybko.
Ponadto w ciągu ostatnich kilku lat przetestowałam kilkunastu fizjo i masażystów i nikt nigdy wcześniej mi nie pomógł., na szczęście też mocno nie zaszkodził.
Wygląda na to, że jestem wytrwała ;) i potwierdzam przysłowie, co nas nie zabije, to wzmocni.
Pozdrawiam serdecznie
Basia